Karadeniz'de bulunan doğalgazın parasal değeri ne kadar?

Türkiye'nin Karadeniz'de açtığı ilk kuyuda bulduğu 320 milyar metreküp doğalgaz parasal olarak ne kadar ediyor, değeri ne kadar, kaç lira veya kaç dolar tutuyor? Merak edilen soruların cevabını Enerji Bakanı Dönmez verdi.

Google Haberlere Abone ol
Karadeniz'de bulunan doğalgazın parasal değeri ne?

Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz rezervi Karadeniz'de Zonguldak açıklarında bulundu. Doğalgazın çıkarılması Türkiye için bir dönüm noktası olacak. Çünkü Türkiye'nin enerjideki dışa bağımlılığı büyük oranda sona erecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "müjde" olarak açıkladığı Fatih sondaj gemisinin Türkiye tarihindeki en büyük doğal gaz keşfi, ülkenin son dönemde denizlerde yoğun bir şekilde yürüttüğü sismik arama ve sondaj faaliyetlerinin ilk somut meyvesi oldu. Türkiye'nin Karadeniz'deki münhasır ekonomik bölgesinde gerçekleştirdiği 320 milyar metreküp doğal gaz keşfi, BOTAŞ'ın belirlediği fiyata göre 54 milyar 800 milyon dolar değerinde.

DOĞAL GAZIN METREKÜPÜ KAÇ LİRA?

Doğal gaz birim fiyatının %17 civarında bir kısmını vergiler oluşturur. Diğer bir bileşen ise, sistem kullanım bedelidir. Dağıtım şirketinin sistem kullanım bedeli EPDK tarafından belirlenmiştir ve bedel enflasyona göre (TÜFE) aylık olarak güncellenebilir. Sistem kullanım bedeli, tüketicilerin sisteme getirdikleri yük ve maliyetler ile tüketim kademeleri dikkate alınarak tespit edilir. İllere ve abonenin tüketim hacmine göre değişebilir.

Enerji piyasası verilerine göre bin metreküp doğal gazın fiyatı Avrupa'da 110-120 dolar seviyesindeyken Türkiye'de doğal gazın fiyatı 250 ila 280 dolar. EPDK'nın belirtiği değerlere göre, 1 metreküp doğal gaz tüketiminden elde edilen enerji miktarı 10,64 kWh standart değer olarak kabul edilir. Yani 1 m3 doğal gaz eşitti 10, 64 kWh'dir.

Ocak 2020 itibariyle BOTAŞ tarafından belirlenen geçerli doğal gaz fiyatı (vergiler hariç toptan satış fiyatı) 1,251652 TL/Sm3 olarak açıklanmıştı.

Karadeniz'de derinliği neredeyse 2 bin metre, sondaj derinliği ise 3500-4000 metre arasında olan yerde Türkiye, Fatih sondaj gemisiyle Tuna 1 Kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz buldu. 320 milyar metreküp doğal gazın Türkiye'nin ortalama 6-7 yıllık gaz ihtiyacını karşılayabileceği söyleniyor.

Türkiye'nin bulduğu 320 milyar metreküp doğal gazın fiyatı BOTAŞ'ın belirlediği fiyata göre 400 milyar TL ederken, dolar hesabına göre yaklaşık olarak 54 milyar 800 milyon dolar değerindedir. (1 dolar/ 7,30 TL olarak baz alınmıştır)

4 Ocak 2020 tarihi itibarı ile Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) verilerinden alınan son bilgilere göre; Türkiye'de doğal gaz tüketim miktarı 49 milyar 328 milyon metreküp olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye'de doğal gaz tüketimi diğer yıllara göre şu şekilde:

2019 doğal gaz tüketim miktarı: 46 milyar 835 milyon 429 bin metreküp.

2018 doğal gaz tüketim miktarı: 50 milyar metreküp.

2017 doğal gaz tüketim miktarı: 53 milyar 857 milyon 136 bin metreküp.

2016 doğal gaz tüketim miktarı: 49.5 milyar metreküp.

2015 doğal gaz tüketim miktarı: 47.9 milyar metreküp.

ENERJİ BAKANI MERAK EDİLEN SORUNUN CEVABINI VERDİ

Doğalgazın parasal olarak ne kadar olacağıyla ilgili en yetkili isimden açıklama geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Bundan sonra sondaj ve sismik çalışmalara kendi imkanlarımızla devam edeceğiz. Kıyıya boru hattı çekimi bir defa yapılacak bir iş. Muhtemelen ihale etmek suretiyle uluslararası ölçekte yapılacak. Onun dışında işletme tamamen TP üzerinden olacak. Bu gazın (Karadeniz'de keşfedilen 320 milyar metreküplük rezerv) ekonomik değerinin 65 milyar dolar olacağını söyleyebiliriz." dedi.

FATİH GEMİSİ BÖYLE UĞURLANMIŞTI

 

 

Yorumlar