Karadağ'da Adriyatik Zirvesi

- ABD Başkan Yardımcısı Pence: - "Burada biz söz var, 'Kahramanlar zor günlerde belli olur' dolayısıyla halklarınızın kahramanları olun. Vatandaşlarınızın hayallerini gerçekleştirin" - "Rusya, bölgeyi istikrarsızlaştırmaya, demokrasinin kökünü kazımaya ve sizi bölmeye çalıştı. Geçen yıl 16 Ekim'de yapılan Karadağ genel seçimlerinde Moskovalı ajanlar burada darbe girişiminde bulunup Başbakanı öldürmek istedi" - Karadağ Başbakanı Markovic: - "AB ve NATO'nun alternatifi yok. Geleceğe bakalım ve sorunları çözmek için el ele verelim. Güneş ve aydınlık her zaman hayallerine inananlara doğar"

Google Haberlere Abone ol
Karadağ'da Adriyatik Zirvesi

PODGORİCA (AA) - ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Batı Balkanlar'a ekonomilerini geliştirmelerini ve vatandaşlarına verdikleri sözü tutmalarını söyleyerek, "Burada biz söz var, 'Kahramanlar zor günlerde belli olur' dolayısıyla halklarınızın kahramanları olun. Vatandaşlarınızın hayallerini gerçekleştirin." dedi.

Pence, Karadağ'ın başkenti Podgorica'da düzenlenen Adriyatik Zirvesi'ne katıldı. Karadağ'a ilk kez gelen Pence, burada yaptığı konuşmada, ABD'nin Batı Balkan ülkelerinin, Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyelik süreçlerine her zaman destek verdiğini ve vermeye devam edeceğini belirtti.

Karadağ'ın 11 yıl önce bağımsızlığını ilan ettiğini ve NATO'nun en yeni üyesi olduğunu anımsatan Pence, "Zirvenin temeli olan Adriyatik Sözleşmesi 2003'te imzalandı. Arnavutluk, Makedonya ve Hırvatistan arasında imzalanan bu oluşuma daha sonra Bosna Hersek ve Karadağ da katıldı. Sırbistan gözlemci statüsünde ve Kosova'nın en kısa sürede oluşuma katılmasını temenni ediyoruz." diye konuştu.

Pence, Adriyatik ülkelerinin NATO üyeliklerine destek veren oluşumdan Arnavutluk, Slovenya ve Hırvatistan'ın ardından Karadağ'ın da üye olduğunu ifade ederek, "NATO'nun kapıları sizlere her zaman açık olacak. ABD, AB ve NATO yolunda sizin yanınızda çünkü bu bizim için de önemli." şeklinde konuştu.

Batı Balkan ülkelerinin hepsinde yakın zamanda genel seçimlerin yapıldığına işaret eden Pence, bu ülkelerin yöneticilerini "Balkanların yeni umudu ve nesli" şeklinde niteledi.

- "Halklarınızın kahramanları olun"

Pence, Batı Balkan ülkelerine ekonomilerini geliştirmeleri ve vatandaşlarına verdikleri sözü tutmaları çağrısında bulunarak, "Burada biz söz var, 'Kahramanlar zor günlerde belli olur' dolayısıyla halklarınızın kahramanları olun. Vatandaşlarınızın hayallerini gerçekleştirin." ifadesini kullandı.

DAEŞ terör örgütünün büyük bir tehlike olduğunun altını çizen Pence, Batı Balkan ülkelerine ABD'nin DAEŞ'le mücadelesine verdiği destek nedeniyle teşekkür etti.

Pence, ABD'nin "diktatör" olarak tanımladığı Venezuela Devlet Başkanı Nicholas Maduro'ya da yaptırım uyguladığını anımsatarak, Venezuela'nın özgürlüğü hakettiğini ve hükümeti kötüye kullanan Maduro'yu desteklemediklerini yineledi.

Rusya'nın "zorla" yeni uluslararası sınırlar çizmek istediğini savunan Pence, "Rusya, bölgeyi istikrarsızlaştırmaya, demokrasinin kökünü kazımaya ve sizi bölmeye çalıştı. Geçen yıl 16 Ekim'de yapılan Karadağ genel seçimlerinde Moskovalı ajanlar burada darbe girişiminde bulunup başbakanı öldürmek istedi." dedi.

Pence, ABD'nin Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlarının yakında uygulamaya konulacağını sözlerine ekledi.

- "AB ve NATO'nun alternatifi yok"

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev de ülkesinin 2018'de NATO'nun 30. üyesi olmasını temenni ettiklerini dile getirerek, "ABD'nin burada olması bu bölgeye verdiği önemi gösteriyor. Potansiyelimiz gücümüz. Bizler bölgeye olumlu yaklaşan ve pozitif düşünen yeni nesil siyasetçileriz." diye konuştu.

Karadağ Başbakanı Dusko Markovic de bölgede barış ve istikrarın sağlanması için çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, "Bağımsızlığımızdan bu yana 11 yıl emin adımlarla ilerledikten sonra NATO üyesi olduk. Bölgemizde aynı yolda ilerleyen diğer ülkeler için önemli bir örnek teşkil ediyoruz." şeklinde konuştu.

AB'nin istikrarlı Balkanlar'a ihtiyacı olduğunu söyleyen Markovic, "AB ve NATO'nun alternatifi yok. Geleceğe bakalım ve sorunları çözmek için el ele verelim. Güneş ve aydınlık her zaman hayallerine inananlara doğar." değerlendirmesinde bulundu.

Başkentteki zirveye bugün Pence, Zaev ve Markovic dışında Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Slovenya Başbakanı Miro Cerar katılıyor.



Yorumlar