Karabağ petrol ve altın zengini bir bölge

Ermenistan tarafından işgal altında tutulan Dağlık Karabağ altın ve petrol madenlerinin yoğunlukta bulunduğu bir bölge olarak biliniyor. Ermenistan yıllardır buradaki madenleri yasadışı yollarla çıkararak uluslararası pazarlarda satıyor.

Google Haberlere Abone ol
Karabağ petrol ve altın zengini bir bölge

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ'daki çatışmala devam ederken bölgenin çok fazla konuşulmayan özelliği de bir kez daha gündeme geldi. 28 yıl önce Ermenistan tarafından işgal edilen ve Azerbaycan ordusunun geri almak için operasyonlar düzenleyerek hızla ilerlediği Dağlık Karabağ jeopolitik açıdan olduğu kadar yer altı zenginlikleri bakımından oldukça önemli bir bölge. Ermenistan'ın uzun yıllardır işgal ettiği bölgeden ısrarla bu zamana kadar vazgeçememesinin perde arkasında ekonomik olarak çöküşte olan Ermenistan'a bölgenin nefes borusu olması yatıyor. Dağlık Karabağ, Ermenistan ve İran'ı da kontrol edebilecek jeopolitik konumuyla da ön plana çıkıyor.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıllarda hazırladığı Karabağ ve çevresinde Ermeni işgali altındaki Azerbaycan topraklarındaki illegal ekonomik faaliyetlerini konu alan rapor bu detayları gözler önüne seriyor.

Raporda işgal altındaki topraklar vergi indirimi, bedava ev ve hibe krediler gibi çeşitli teşvik programlarıyla cazip hale getirilirken Azerbaycan toprağı olan Laçin, Şuşa, Zengilan, Kubatlı, Kelbecer ve Hocavend gibi bölgelerdeki değerli madenler, orman ve tarım alanları illegal bir şekilde işletilerek Ermenistan’da üretilmiş gibi gösterilerek uluslararası pazarlara gönderiliyor.

150'DEN FAZLA MADEN YATAĞI VAR

Su kaynakları açısından verimli olan bölge tarımsal sulamanın yanı sıra enerji üretimi açısından da önem arz ederken öte yandan işgal altındaki topraklarda yer üstünde olduğu kadar altında da büyük bir servet yatıyor. Ermenistan'ın işgali altındaki Azerbaycan topraklarında 150'den fazla ayrı altın, bakır, çinko, demir gibi kıymetli maden yatağı işletilerek ihracat yapılıyor.

Sadece Kelbecer’deki bir madende 150 ton altın rezervi keşfedilmiş durumda. Hazırlanan raporda işgal altındaki topraklarda üretim yapan şirketlerin çoğunun Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan’a yakın isimler olduğuna da dikkat çekiliyor.

Azerbaycan ordusu, hızla işgal altındaki topraklara doğru ilerlemeye başlayınca yasa dışı olarak faaliyet gösteren yatırımcılar da bölgeden bir bir kaçmaya başladı. İşgal altındaki Karabağ bölgesinde altın arayan Rus şirket madenlerin bombalanması tehdidi yüzünden tüm çalışmalarını durdurarak askıya alırken, çalışanlarını da bölgeden uzaklaştırdı.

60 MİLYON TON PETROL BULDULAR

Öte yandan uzmanlar bölgenin petrol rezervleri bakımından önemine de dikkat çekiyor. Geçtiğimiz aylarda Hazar Denizi'nin Azerbaycan'a ait bölümünde, kıyıdan 120 kilometre mesafede yeni bir petrol yatağı bulundu."Karabağ" ismi verilen petrol yatağının 60 milyon tondan fazla petrol rezervine sahip olduğu belirtildi. Uzmanlar bu petrolün taşınması esnasında geçtiği yerlere mutlaka bir pasta bıraktığını Ermenistan’ın ise bu pastadan payını almak için çaba sarf ettiğine dikkat çekiyor.

Dağlık Karabağ bölgesinin yeniden Azerbaycan'ın kontrolüne geçmesiyle başlayacağı belirtiliyor.

Karabağ, Azerbaycan'da Kür ve Aras nehirleriyle Ermenistan sınırları içinde bulunan Gökçe Gölü arasındaki dağlık bölge ile buraya bağlı ovalardan, Ağdam, Kelbecer, Laçin, Cebrail, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan yerleşim yerinden meydana geliyor. Dağlık Karabağ ise yüzölçümü 18 bin kilometrekarelik Karabağ'ın 4 bin 392 kilometrelik kısmını kapsarken, Hankendi merkez olmak üzere Şuşa, Ağdere, Hocavend, Hocalı ve diğer yerleşim birimlerinden oluşuyor.

Kaynak: Kenan Biter / Yeni Şafak

Yorumlar