Kara Para Aklamak ne demek anlamı nedir?

Kara Para Aklamak ekonomik suçlar için kullanılan bir terimdir. Peki, ne demek bu Kara Para Aklamak ne anlama gelir?

Google Haberlere Abone ol
Kara Para Aklamak ne demek anlamı nedir?

Kara Para Aklamak aslında ifdayi oluşturan kelimelerden de anlaşılacağı üzere "karanlık bir durumu aydınlığa kavuşturma" girişimidir. Belki ifadeler tam olarak karşılık bulmasa da burada yasadışı bir işlemi yasal hale getirmeye çalışma işlemi olduğu görülüyor. 

"Kara Para" yasadışı yollardan, suç sayılan fiilerden elde edilen para demektir. Bunu aklamak ise "yasalara uygun servet" hale getirmek demektir. Para aklama, çok genel tanımı ile, suçtan elde edilen malvarlığı değerlerinin yasal olmayan kaynağının gizlenmesi amacıyla meşru bir kaynaktan elde edilmiş gelir gibi gösterilmesi yönündeki işlem ve eylemlerdir. Kara para aklama aynı zamanda, kişilerin suçlarını gizleyebilmek veya suç gelirlerine yasal görüntü kazandırmak amacıyla, suçtan elde ettikleri malvarlığı değerlerinin niteliğini, kaynağını, yerini, durumunu, hareketini ve kime ait olduğunu saklama, örtme veya olduğundan farklı göstermelerine yönelik işlem ve faaliyetler şeklinde de tanımlanabilir.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın hazırladığı Karapara raporunda, karaparanın tarihsel gelişimini anlatılarak, en çok kullanılan karapara aklama yöntemleri şöyle sıralandı:

HAYALİ İHRACAT

Türkiye'de son yıllarda sıkça kullanılan bir yöntemdir. Kağıt üzerinde herhangi bir ülkeye ihracat yapılmış gibi gösterilir. Oysa mobilya diye giden malzeme aslında suntadır. Ancak, alıcı firmayla daha önceden anlaşıldığı için, alıcı buna itiraz etmez. 100 dolar bile etmeyen malı 10 bin dolara satın almış gibi evrak düzenlenir. Böylece kara para aklanır.

NAYLON FATURA

Para aklayıcı, parayı transfer edeceği ülkedeki bir şirketten mal veya hizmet alınmışcasına bir fatura alır. Bu fatura ya sahtedir, ya da şişirilmiş bir faturadır. Sonra kara parayı, aldığı mal veya hizmetin karşılığıymış gibi o ülkeye gönderir.

BORSADA KAZANDIM

Broker aracılığıyla borsa senedi alınarak veya bono satın alınarak karapara aklanabilir.

YAPILANDIRMA

Yapılandırma sisteminde, karapara, büyük ekonomik operasyonlarla nakledilir. Tek bir kaçakçı, 29 milyon doları ABD'den Ekvator'a 6 bin dolarlık meblağlar halinde, 40 bin operasyonla nakletmiştir.

VERGİ CENNETLERİ

Bu ülkelerde gelirler üzerinde vergi yoktur ya da çok düşüktür. Banka ve ticaret gizliliği vardır. Nakit üzerinde kontrol yoktur. Banka ya da şirket kurmak çok kolaydır. Karapara bu ülkelerde kolayca aklanır.

BORÇ ÖDEME

Para, vergi cenneti olan bir ülkede bankaya yatırılır, daha sonra kaçakçının bulunduğu ülkedeki bir bankaya transfer edilir. Vergi cennetindeki para, başka bir isme ait hesapta olmalıdır. Böylece ani zenginleşmenin kaynağı olarak borcun geri alınması gösterilir.

OTOMATİK VEZNE

ATM'lerle de para transferi yapmak mümkündür.

Kurye Dilek yöntemi

Genç ve güzel bayanlar kullanılır. Sıkça kullanan bu yöntemle, kuryeler içi para dolu valizi, nakit para üzerinde denetim olmayan ve banka gizliliği bulunan ülkeye taşır. Gizlilikten yararlanan kişi parayı bankaya yatırarak aklar. Parayı getiren kurye dönüşte uyuşturucu da götürebilir.

Yeraltı bankası

Yeraltı Bankacılığı (Chop, Hundi, Hawalla). Bu sistem ekonomik ilişkileri tarihe dayanan ve sermaye hareketleri belirli bir dengeye oturmuş ülkeler arasında geçerlidir. Aklayıcı, kara parayı bu sistemin bulunduğu ülkedeki bir bankere yatırmaktadır. Banker tekrar ülkesine döner. Gittiği ülkede parayı takas eden banker çok iyi tanındığından parayla ilgili bir sorun çıkmaz.

Kumarda kazandım

Kara para aklamak isteyen kişi, kumarhaneden yüklüce miktarlarda fiş alır, kumarhaneden çıkarken fişlerin karşılığında çek alır. Böylece paranın kaynağı sorulduğunda kumardan kazandığını beyan eder.

Totodan çıktı

Spor Loto, toto veya Milli Piyango gibi talih oyunlarında da 100 milyar ikramiye isabet eden kişinin biletini, para aklayıcı 130 milyar vererek satın alır. Yani ikramiyenin yüzde 30 fazlasının vererek bileti alır. Sonra ikramiyeyi banka hesabına havale ettirerek, ‘‘Bana piyango vurdu’’ der. Bu olay Güney Fransa'da İtalya uyuşturucu mafyası Camorra ile ilgili bir olayda ortaya çıkmıştır.

Antika ve tablo

Transferi mümkün olmayan parayla antika veya tablo alınır. Daha sonra bunlar döviz karşılığında satılarak kara para aklanır. Bu yöntem, Rusya'daki Mafiosi adı verilen mafya ve uyuşturucu dağıtıcıları tarafından kullanılır.

Akıllı telefon

Bu sistem sayesinde belirli miktarlardaki ödemeler bilgisayara bağlı telefon yardımıyla yapılabilmektedir. Elektronik aletlerin kullanıldığı bu sistem de kullanılmaya müsaittir. Buna akıllı telefonlar da dahildir.

Florida işi mantarlama

Smurfing (Mantarlama) ilk kez Florida'ya ortaya çıktı. Nakit para, devletin nakit muamelelerine koyduğu limit sınırın altında parçalara bölünerek başka ülkeye transfer edilir.

Döviz büroları

Döviz büroları kullanılarak da para aklanabilmektedir. Aklayıcının parası, döviz olduğunda aklama işlemini daha kolay yapabilmektedir. Hatta bazı döviz büroları paranın naklini de sağlamaktadır.

Ev - ofis bankacılığı

Elektronik cihazlar yardımıyla bankaya gitmeden para transferi sağlayan bir sistemdir. Hile veya sahtecilikte kullanılması mümkündür.

Yorumlar