Kara lahananın faydaları, kara lahana nasıl hazırlanır

Kara lahananın faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle kara lahana, folik asit açısından zengin olan bir sebze olduğu için, anne olmak isteyen kadınların çok tercih ettiği bir besindir.

Google Haberlere Abone ol
Kara lahananın faydaları

Karalahananın faydaları... Özellikle kış aylarında tüketilen kara lahanayı tüm yıl boyunca market ve pazarlarda görmek mümkündür. Kara lahana, tüketebileceğiniz en sağlıklı sebzelerden biridir.

Kalorisi oldukça düşük olan karalahana, bağışıklık sistemini güçlendirir, içinde bolca C vitamini, potasyum ve kalsiyum vardır. Folik asit açısından zengin olduğu için bebek sahibi olmak isteyen anne adaylarının bolca tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.

Kara lahana A, B, C , E vitaminleri, kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, demir, çinko mineralleri bakımından zengindir.

İçeriğindeki C vitamini sayesinde erken yaşlanmaya sebep olan serbest radikalleri azaltır. Hücrelerin düşüklüğünü engeller. Kalp sorunları, mide ülseri, bazı tür kanser, depresyon, bağışıklık sistemi ve nezle tedavisinde vücudu destekler. Yaralı yerlerin çabuk iyileşmesini sağlar. Sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardım ederek unutkanlık ve diğer dejeneratif sinir sistemi hastalıklarını azaltır.

Yetersiz lif alımı kabızlığa sebep olur. Buna bağlı olarak hazımsızlık, Gastrointestinal kanserler, mide ülseri, iştah kaybı gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Lif bakımından zengin olan kara lahana bağırsakları harekete geçirerek kabızlık ve diğer sindirim sistemi hastalıklarına engel olur.

İçeriğindeki kükürt sayesinde enfeksiyonlara karşı korur. Yaraların tedavi sürecini hızlandırır ve mide ülserinin şiddetini azaltır.

Katarakt, kalp hastalığı ve farklı kanser türlerine karşı koruyucudur. Bağışıklığı sistemini kuvvetlendirir. Kasları korur. Vücudu zararlı toksik maddelerin etkisinden korur.

Demir sayesinde kansızlığı engeller, bağışıklık sistemini güçlendirir, karaciğerin vücuda giren zehirli maddelerden etkilenmesine engel olur.

KARA LAHANA NASIL HAZIRLANIR

Siyah lahana hazırlamak kolaydır : yaprakları ayırmak için sapları boyunca bıçakla ayırın Daha sonra tarife göre kalın veya ince dilimler halinde kesin.

Karalahana yemeği tarifi

Malzemeler
2 bağ karalahana
4 adet havuç
1 kase konserve mısır
1 kase haşlanmış fasulye
1 çorba kaşığı domates salçası
2 adet kurutulmuş biber
3 çorba kaşığı mısır unu 

Öncelikle, karalahanalar ıspanak gibi haşlandığında eriyeceği için iri iri doğrayın ve soğuk su ile bolca yıkayın. Daha sonra havuçları küp kp doğrayarak hazır edin. Yeteri büyüklükte bir tencerede kara lahanayı kavurun.Kara lahanalar suyunu salmaya başladığında içerisine mısır unu ve konserve mısır harç tüm malzemeleri ekleyin. Yemeğin üzerini geçecek şekilde sıcak su ekledikten sonra kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan yemeğin içerisine mısır ununu ve konserve mısırı ekleyerek 10 dk daha pişirin. Afiyet olsun.

kaynak:sonhaberler.com

Yorumlar