Kar ne zamana kadar sürecek Türkiye geneli 5 günlük haritalı hava durumu

Türkiye'nin büyük bir kesiminde etkili olan kar yağışının ne zamana kadar süreceği merak edilirken, konuyla ilgili meteorolojiden açıklama ve raporlar geldi. Buna göre kar yağışının bir iki gün daha sürmesi bekleniyor. İşte Türkiye geneli haritalı hava durumu raporları:

Google Haberlere Abone ol
Kar İstanbul'da ne zamana kadar sürecek?

İstanbul'da uzun süredir uyarıları yapılan kar yağışı Cumartesi akşamı itibariyle başlamıştı. Kar yağışı bu kez İstanbul'da tutmaya başlerken; birçok vatandaş kar yağışının ne zamana kadar süreceğini merak etmeye başladı. Konuyla ilgili Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre kar yağışının çarşamba gününe kadar sürmesi bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan uyarıya göre, İstanbul genelinde bugün yer yer yoğun olarak görülen kar yağışlarının, pazartesi ve salı günü de kuzey ve iç kesimleri başta olmak üzere yerel kuvvetli (5-20 santimetre) kar sağanakları şeklinde etkili olması öngörülüyor. Kar yağışlarının oluşturabileceği ulaşımda aksamalar, kuvvetli rüzgarla birlikte tipi, buzlanma ve don olayı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara'nın doğusu, Kuzey ve İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ile Balıkesir, Çanakkale'nin iç kesimleri, Muğla, Erzincan, Tunceli, Erzurum, Ardahan, Elazığ, Muş, Van, Hakkari, Şırnak, Bitlis ve Bingöl çevrelerinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların genellikle karla karışık yağmur ve kar, Akdeniz kıyılarında yağmur ve sağanak şeklinde olması bekleniyor. Yağışların Marmara'nın doğusu, Orta Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz ile İstanbul, Kütahya ve Afyon çevrelerinde yoğun kar, Orta Akdeniz kıyılarında kuvvetli yağmur ve sağanak şeklinde olacağı tahmin ediliyor.
İç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun doğusunda çığ oluşma tehlikesi bulunmaktadır.

HAVA SICAKLIĞI

İç ve batı kesimlerde hissedilir derecede azalacağı, Trakya'da biraz artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

RÜZGAR

Genellikle kuzey ve kuzeydoğu, doğu bölgelerde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Marmara'nın kuzeyinde kuvvetli (40-60 km/sa), Marmara'nın güneyi ile Kuzey Ege kıyılarında yer yer fırtına (50-90 km/sa) şeklinde esmesi bekleniyor.

YOĞUN KAR YAĞIŞI UYARISI

Marmara'nın doğusu, Orta Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz ile İstanbul, Kütahya ve Afyon çevrelerinde yoğun kar(kıyılarda 5 ila 15 cm, iç kesimlerde 15-20, yüksek kesimlerde 20-30 cm) şeklinde olacağı tahmin edildiğinden kar yağışının meydana getireceği buzlanma ve don olayı ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Yağışların Orta Akdeniz kıyılarında kuvvetli yağmur ve sağanak şeklinde (21-50 kg/m2) olması beklendiğinden sel, su baskını, yağış anında kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI

Rüzgarın; Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde güneyli, Marmara'nın kuzeyinde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (40-60 km/sa), Marmara'nın güneyi ile Kuzey Ege kıyılarında yer yer fırtına (50-90 km/sa) şeklinde esmesi beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

ÇIĞ UYARISI: Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda yüksek kar örtüsü bulunan dik yamaçlarda çığ oluşma riski bulunduğundan, meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

İSTANBUL'DA KAR KAÇ GÜN ETKİLİ OLACAK?

Öte yandan son hava durumuna göre rapora göre kar yağışı ve soğuk hava bugün etkili olacak. 16 Şubat Salı ve 17 Şubat Çarşamba günü de kar yağışının etkili olması beklenirken, 18 Şubat Perşembe güneşli bir hava, 19 Şubat Cuma ise karla karışık yağmur etkili olacak.

ORHAN ŞEN: BUGÜN VE YARINA DİKKAT!

Meteoroloji Uzmanı Orhan Şen, hava durumunu CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi.

Şen, şu ifadeleri kullandı: "Normal bir hava durumu ile karşı karşıyayız. 15 gün önceki hava durumu anormaldi. İstanbul’un kışı Ocak-Şubat’ta yapar. Abartıldığı gibi de bir kar yağışı olmadı. Nedenlerinden bir tanesi sıcaklık çok eksi derecelere düşmedi. Şehir içinde 5-6 derecede kaldı. Alçak semtlerde 2-3 santimlik kar var. Yükseklerde 30 santimi geçen kar yağışları oldu. Daha fazla abartılmıştı biliyorsunuz.

Bu sistem baktıysanız güneyden, güneybatıdan geliyordu. Bugün döndü. 2000-3000 metre yükseklikte sistemde döndü ve kuzeyden gelmeye başladı. Kuzeyden gelmeye başlaması, şudur; İstanbul’da Marmara kuzey ve doğusunda kar yağışı artar bugün ve yarın. Sıcaklık da düşer. Bugünkü yağış biraz daha farklı olacak, yerde tutacak şekilde olacak. Biraz daha sevineceğiz. Bugün ve yarına dikkat etmemiz gerekiyor. Göl etkisi de yaparak. Karaya geldiğinde yağış fazlalaşır. Sistem doğuya kaydı biraz daha. Ordu’dan İzmir’e kadar bir çizgi çekin, Amasya falan da bu sisteme girdi. Doğu’ya kar yağışı gelmedi. Salı ve çarşamba günü de oraya gelecek. Çarşamba akşamı kar son. Perşembe günü hava ısınıyor. Cuma günü biraz daha soğuma var ama kar yapacak bir soğuma değil. Ondan sonraki 2-3 sonrasında ise bir kar yağışı görünmüyor."

 

Yorumlar