Kapasite kullanım oranı

- KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: - "Kocaeli sanayi kuruluşlarının kapasite kullanım oranının, genel imalat sanayisine paralel artış gösterdiğini memnuniyetle görüyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Kapasite kullanım oranı

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli sanayi kuruluşlarının kapasite kullanım oranının, genel imalat sanayisine paralel artış gösterdiğini memnuniyetle gördüklerini bildirdi.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Şubat ayı kapasite kullanım oranını değerlendirdi.

Şubat ayında Türkiye geneli ortalama kapasite kullanım oranının yüzde 77,8 ile geçen yılın 1 puan, Kocaeli'de ise yüzde 70,6 ile geçen yılın 0,2 puan üzerinde gerçekleştiğini vurgulayan Zeytinoğlu, "Kocaeli sanayi kuruluşlarının kapasite kullanım oranının, genel imalat sanayisine paralel artış gösterdiğini memnuniyetle görüyoruz. Firmalarımızdan aldığımız geri bildirimlerden, kapasitelerdeki artış nedeninin talep artışı dolayısıyla siparişlerdeki artışlara bağlı olduğunu gördük. Bunun yanında firmalarımızın yüzde 54'ü kapasite kullanımlarının geçen aya göre de arttığını belirtti." ifadesini kullandı.

Zeytinoğlu, Türkiye geneline paralel Kocaeli'de otomotiv, metal, giyim ve tekstil ürünleri sektörlerinde kapasite kullanımlarının ortalamanın üzerinde gerçekleştiğine işaret ederek, bunun yanında petrol ürünleri ve elektronik imalatında kapasite kullanım oranlarındaki gerilemenin dikkati çekici olduğunu belirtti.

Kocaeli firmalarının, iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerine de değinen Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada, firmalarımızın yüzde 29'u, Mart ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının arttığını, yüzde 56'sı bu miktarın değişmediğini ve yüzde 15'i azaldığını belirtmiştir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 25'i dış piyasa siparişlerinin arttığını, yüzde 55'i sipariş miktarında bir değişme olmadığını, yüzde 15'i ise azaldığını ifade etmişlerdir."


Yorumlar