Kanal İstanbul'da son durum: ÇED raporu tamam, ihale süreci başlıyor

Kanal İstanbul'da son durum ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. ÇED raporu kabul edildi. Raporun kabul edildiği gün Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, "İhale sürecini başlatıyoruz" açıklaması gelirken, İBB Başkanından ise, engellemeye yönelik açıklamalar geldi.

Google Haberlere Abone ol
Kanal İstanbul'da son durum: ÇED raporu tamam, ihale süreci başlıyor

Kanal İstanbul ile ilgili son durum özelilkle de bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından merakla izleniyor. Kanal İstanbul ne zaman yapılacak, ihaleler ne zaman bitecek, çalışmalar ne zaman başlayacak, şeklinde soru işaretleri bölgede oturan vatandaşlar tarafından sık sık dile getiriliyor. Peki, Kanal İstanbul'da son durum nedir? 

Kanal İstanbul'da gelinen son durum şöyle: 23 Aralık 2019 Pazartesi günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan araştırma ve incelemelerden sonra hazırlanan ÇED raporu kabul edildi. 

Kanal İstanbul ÇED raporu kabul edildiği gün Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan da kararlılık açıklaması geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul'u engellemeye yönelik ana muhalefet partisi tarafından yapılan açıklamalara tepki gösterdi. Erdoğan, her şeye rağmen Kanal İstanbul'u yapacaklarını söyledi. 

Öte yandan Kanal İstanbul'a karşı olduğunu söyleyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da proje ile ilgili olarak daha önce hükümet ile İBB arasında imzalanan protokolün iptal edildiğini belirterek, belediye olarak projeden çekildiklerini söyledi. 

ERDOĞAN'DAN EN SON KANAL İSTANBUL AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul ile ilgili en son açıklamasını 23 Aralık 2019 Pazartesi günü İstanbul Havalimanı’nda,” Modern Bilimin Öncüleri İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi Açılışı ile Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Kapanış Töreni’ndeki konuşmasında yaptı. Erdoğan konuşmasında Kanal İstanbul ile ilgili yapılan eleştirilere sert cevap vererek "Birileri ‘Yapamazsınız’, ‘Yaptırmayız’ diyorlar. Müteahhitlere tehdit savuruyorlar. ‘Biz iktidara geldiğimizde sizin bu aldığınız ihaleyi iptal ederiz’ diyorlar. Yahu sen zaten iktidara gelemeyeceksin ki. Bu millet size bu ülkede iktidar vermez. Siz yapılacak her şeyin önüne dikilen bir anlayışsınız. Dikili ağacınız yok. Dikili ağaçları söken bir zihniyetsiniz" ifadelerini kullandı.

İBB KANAL İSTANBUL PROTOKOLÜNDEN ÇEKİLDİ

Öte yandan İBB'nin CHP'li yönetimi, daha önceki yönetimler ile hükümet arasında imzalanan protokolden çekildiğini açıkladı. Konuyla ilgili son açıklamayı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptı. İmamoğlu açıklamasında şunları söyledi: Neyin ihalesini yapıyorsun, hangi ÇED raporundan bahsediyorsun? Bizden önceki yönetimin imzası bulunan Kanal İstanbul İşbirliği protokolünden çekiliyoruz. Ocak’ın ilk haftasından Kanal İstanbul Çalıştayı’nı yapacağız. Sahada araştırmalarımız var süreci devam eden. Bu konuyla ilgili yetişirse çarşamba günü açıklama yapabiliriz. Mevcutta yürüyen iş ve işlemler var. İhbar olduğunda takip ettiğimiz işler var. Bu konularda birçok suç duyurusunda bulunuldu. İBB olarak kurumsal olarak yapılmış işlerle ilgili nasıl suç duyurusunda bulunabiliriz şeklinde bir çalışma olmadı. Bazı konularda belediye, bazı konularda emniyet yetkili. Daha büyük uyuma ve işbirliğine ihtiyacımız var. Bu konudaki uyumluluk süreci ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.  Bürokratik baskı olduğu ortada. Bize kanunda yetki verilmesine rağmen genelge nedeniyle yapamıyoruz. Ama ben baskı hissetmiyorum. Baskı falan hiç umrumda değil. İBB önerir, bakan onaylar. Neden onaylamıyorsunuz? Tüy gibi hafif hissediyorum kendimi 16 milyon arkamızda. 

ŞİMDİ NE OLACAK?

Kamulaştırma sürecine ilişkin ayrıntılar belirlenecek. Projenin yapım işleri için ihale dosyaları hazırlanacak. Bu aşamada, ihalede geçerli olacak finansman modeli belirlenecek. Yap-işlet (Yİ) ya da yap-işletdevret (YİD) modellerinden biri tercih edilecek. Projenin ihalesinin en erken yılın ikinci yarısında yapılabileceği belirtiliyor.

Kanal, Karadeniz ile Marmara arasında yaklaşık 43 kilometre uzunluğunda olacak. Kanalın girişi için Karadeniz’de üçüncü havalimanının batısı öngörülüyor. Marmara’da Küçükçekmece Gölü’nün bulunduğu bölgede son bulacak.

Kanalın genişliği için de çalışma yapılıyor. Gemi büyüklüğüne göre kanalın genişliğinin 500, hatta 600 metreyi bulabileceği belirtiliyor.

Kaynaklar, bu konuda bazı çalışmaların söz konusu olduğunu belirterek, “Kanalı kullanacak gemilere ilişkin alternatifli bir çalışma söz konusu. Bu konuda son kararı siyasi irade verecek” dedi.

Yorumlar