Kanal İstanbul Projesi'ne mahkeme engeli

Kanal İstanbul Projesi'ne karşı İBB tarafından açılan davada mahkeme iptal kararı verdi.

Google Haberlere Abone ol
Kanal İstanbul Projesi'ne mahkeme engeli

İstanbul'da uzun süredir tartışma konusu olan Kanal İstanbul Projesi'ne dair önemli bir gelişme yaşandı. İstanbul 11. İdare Mahkemesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından açılan davada, projenin Yenişehir Rezerv Yapı Alanı'na ilişkin imar planlarını iptal ettiğini duyurdu.

PROJEYE İTİRAZ VE MAHKEME SÜRECİ

15 Temmuz 2021'de onaylanan ve bir ay süreyle askıya çıkarılan imar planlarına İBB tarafından itiraz edilmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise bu itirazı zımnen reddetmiş, bunun üzerine İBB konuyu yargıya taşımıştı. İBB, plan değişikliğinin İstanbul'un geleceği için büyük önem taşıyan tarım topraklarına, orman alanlarına ve su havzalarına geri dönülemez zararlar vereceğini öne sürerek iptalini istemişti.

MAHKEME KARARI VE GEREKÇELERİ

Mahkeme, İBB'nin itirazını haklı bularak imar planını iptal etti. Kararda, imar planı değişikliklerinin şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve hukuka uygun olmadığı belirtildi. Ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın İBB'nin itirazını reddeden işleminin hukuka uygun olmadığına hükmedildi.

ÇED DAVASI VE SONRASINDA BEKLENENLER

Kararda ayrıca, dava konusu imar planı değişikliklerindeki nüfus tespitinin nasıl yapıldığına dair belirsizliklere ve bilirkişi raporunda belirtilen eksikliklere de değinildi. Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) davası ise halen devam ediyor. Bu kararın, projenin geleceği üzerinde önemli etkileri olması bekleniyor.

Yorumlar