Kanada Türkiye'ye ambargoyu kaldırdı

Kanada, Türkiye'ye uyguladığı SİHA mühimmatı ambargosunda geri adım attı.

Google Haberlere Abone ol
Kanada Türkiye'ye ambargoyu kaldırdı

Kanada hükümeti, 2020 yılından bu yana Türkiye'ye yönelik savunma sanayi ihracatında uygulanan kısıtlamaları kaldırdığını duyurdu. Bu karar, Ottowa yönetiminden yapılan resmi bir açıklama ile kamuoyuna ilan edildi.

Açıklamada, "Bu bildirimin tarihi itibarıyla muhtemel ret politikası artık yürürlükte değildir." ifadesi kullanıldı. Bu gelişme, Kanada hükümetinin resmi internet sitesinde ihracatçı firmalara yönelik yapılan bilgilendirmede de teyit edildi. İhraç edilecek savunma sanayi ürünlerinin listesi dahil, Türkiye'ye yönelik ihracat ve komisyonculuk izin başvuruları artık Kanada'nın risk değerlendirme çerçevesinde vaka bazında değerlendirilecek. Ayrıca, açıklamada uluslararası alandaki benzer ihracat izinlerinde bulunan standart ifadelerin yanı sıra üçüncü ülkelere satış durumunda istenen güvencelere ve insan hakları hukukuna ilişkin atıflar yer aldı.

AMBARGONUN TARİHÇESİ

Kanada'nın bu kararı, 27 Eylül 2020'de başlayan ve 44 gün süren İkinci Dağlık Karabağ Savaşı sırasında, Azerbaycan'ın yanında yer alan Türkiye'ye karşı alınan silah ambargosu kararının bir devamı niteliğinde. Kanada, Türk insansız hava araçlarının Ermeni mevzilerine karşı kullanılmasında Kanada teknolojisinin kullanıldığı iddiası üzerine Ekim 2020'de Türkiye'ye yönelik savunma sanayi ihracatına ambargo uygulamıştı. Bu karar, Kanadalı şirketlerin 250-300 milyon dolar arasında zarar etmesine ve Telemus Systems gibi bazı şirketlerin mali zorluklar yaşamasına neden olmuştu.

Kanada, 2019'da Türkiye'nin Suriye'ye yönelik askeri harekatına yanıt olarak ilk silah ambargosunu uygulamış, ancak Haziran 2020'de taraflar arasında gerçekleştirilen üst düzey görüşmeler sonucunda bu karardan geri adım atmıştı. Şimdi ise, 2020'den bu yana süregelen kısıtlamalar tamamen kaldırıldı.

Yorumlar