Kanada Genel Valisi Johnston Ramallah'ta

- Johnston ile görüşen Filistin Devlet Başkanı Abbas: -"Kanadalı misafirimize barışı tesis etmek ve iki devletli çözümü uygulamaya koymak için her zaman hazır olduğumu vurguladım"

Google Haberlere Abone ol
Kanada Genel Valisi Johnston Ramallah'ta

RAMALLAH (AA) - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, barıştan yana ve iki devletli çözüme bağlı olduğunu belirtti.

Ramallah'ta Kanada Genel Valisi David Johnston'la yaptığı ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Abbas, "Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim birimleri meşru değildir. İsrail hükümetine, bu yerleşim birimleri inşa çalışmalarını durdurması gerektiğini, devam etmesi durumunda iki devletli çözüm vizyonuna zarar vereceğini iletiyoruz. İsrail, iki devletli çözüm planı temelinde bir barış istiyorsa tabi." dedi.

Filistin topraklarının yüzde 64'ünde (C bölgesinde) İsrail'in bulunduğuna işaret eden Abbas, söz konusu durumun kendi topraklarında tasarruf ve yatırıma engel teşkil ettiğini vurguladı. Abbas, bu nedenle tüm dünyaya Filistin hükümetine uluslararası yardım yapılması, işgal ve yerleşim birimlerinden kurtulmak için kendilerini desteklemeleri gerektiğini söylediklerini aktardı.

Abbas, "Kanadalı misafirimize de barışı tesis etmek ve iki devletli çözümü uygulamaya koymak için her zaman hazır olduğumu vurguladım." ifadesini kullandı.

Kanada Genel Valisi Johnston da Filistin ve İsrail halkları için iki devletli çözümün uygulanması konusunda ülkesinin kararlı olduğunu bildirdi.

Kanada'nın istenen hedeflerin gerçekleşmesi için Filistinlilerle çalışma konusunda da kararlı olduğuna değinen Johnston, "Kanada, adil barışı getirecek fırsatlar elde edebilmek için Filistin ve İsraillilerle çaba sarfediyor. İki tarafın pratik çözümler bulmak amacıyla müzakere masasına oturması için imkan dahilindeki tüm seçenekleri teşvik etmek istiyoruz." diye konuştu.

Filistin'e doğrudan yardım temin etmeyi sürdürdüklerini de belirten Johnston, güvenlik ve istikrarın sağlanması, ekonominin gelişmesi ve insani durumlar için yardımlar yaptıklarını, yıllık 65 milyon dolarlık destek verdiklerini vurguladı.

Johnston, konuşmasında ayrıca Batı Şeria'yı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ramallah'a bugün gelen Kanada Genel Valisi Johnston'un yarın Beytullahim'deki Kıyamet Kilisesi'ni ve Beytullahim Üniversitesini ziyaret etmesi bekleniyor.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Antlaşması" çerçevesinde Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin "idare ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.

Yorumlar