Kaliteli zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Zeytinyağının, sağlığa olan olumlu etkileri sebebi ile beslenmedeki yeri ve önemi tartışılmazdır. Peki zeytinyağının kaliteli olup olmadığı nasıl anlaşılır, sahtelerinden nasıl ayırt edilir?

Google Haberlere Abone ol
Kaliteli zeytinyağı nasıl anlaşılır?

İçerdiği yüksek besin değerleri sayesinde sağlık deposu olan zeytinyağı, sofralarımızın vazgeçilmezlerindendir. Zeytinyağını seçerken nelere dikkat etmek gerekir? Kaliteli bir zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Zeytinyağı E ve K vitaminleri açısından çok zengindir. Bunun dışında kalsiyum, demir, sodyum ve potasyum içermektedir. Kaliteli ve kalitesiz zeytinyağı arasındaki bazı farklar bize seçim yapma kolaylığı sağlıyor. 

Kaliteli Zeytinyağı nasıl ayırt edilir?

Zeytinyağı kokusu ve tadı ile kendini ele veriyor. Kaliteli zeytinyağının boğazda oluşturduğu yanma etkisi ve kokusu, kalitesizinden ayıran en önemli özelliktir. Ülkemizde yıllık ortalama 2 kg. tüketilen zeytinyağı, tadım uzmanları tarafından belli adımlardan geçerek test ediliyor. Testelerin sonucunda başarılı olan yağlar, piyasaya sürülüyor.

14 Tadım Uzmanı Not Veriyor

Sağlıklı ürün olmasından ve lezzetinden dolayı tercih edilen besinler arasında yer alan zeytinyağının Türkiye’de kişi başına düşen yıllık tüketimi 2 kilogram olarak açıklandı. Zeytinyağının kalitesini belirleyen en önemli kurum olarak bilinen İzmir’de bulunan Zeytincilik Araştırma Enstitüsü içlerinde uluslararası tecrübeye sahip olan 14 kişiden oluşan tadım uzmanları ekibiyle değişik üretim bölgelerinden Enstitü’ye ulaşan ürünlere not veriyor.

Kusurlu Ürünler Üreticisine Bildiriliyor

Ürünlerde kimyasal ve fiziksel testler sırasında belirlenemeyen bazı olumlu ve olumsuz unsurlar duyusal analiz yoluyla belirlenmeye çalışılıyor. Tadım uzmanları adı “tadım paneli” olan oturumlarda ısıtılarak 28 derece sıcaklığa getirilen ürünleri tadarak ve koklayarak not veriyorlar. Olumsuzluklar ve kusurlar bulunan zeytinyağları ile ilgili üreticisine bilgiler veren uzmanlar uluslararası yarışmalarda yarışacak standartlarda olan ürünler hakkında da değerlendirmelerde bulunuyorlar.

İyi Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nde görevli tadım uzmanı Dr. Oya Köseoğlu kaliteli zeytinyağı ile ilgili halk arasında yanlış bilgilerin olduğunu, tüketicilerin evlerinde yapacakları kolay tadım testleri ile iyi zeytinyağını anlayabileceklerini, şişenin ağzı açıldıktan sonra yaklaşık 10 – 15 saniye kadar ürünün koklanması gerektiğini, meyvemsi ve taze bir koku alınıp alınmadığına bakılmasını, çimen, badem ya da çeşitli çiçek kokularının kaliteli zeytinyağından alınması gereken kokular olduğunu söyledi.

İyi bir zeytinyağının genelde boğazda yanma hissine yol açtığını, kamuoyunda bunun tam tersinin bilindiğini, bu bilginin yanlış olduğunu da bildirdi.

Kaynak:sonhaberler.com

Yorumlar