Kalça ağrısını hafife almayın

Medical Point Gaziantep Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kalender, "Kalçadaki ağrılar mutlaka bir ortopedi uzmanı tarafından değerlendirilmeli. Tanının gecikmeden konulması ve uygun tedavi seçeneğinin belirlenmesi gerekiyor" dedi

Google Haberlere Abone ol
Kalça ağrısını hafife almayın

Medical Point Gaziantep Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kalender, kalça ağrısı şikayetiyle başvuran hastaların ağrıyı hissettiği anda vakit kaybetmeden ortopedi kliniğine başvurmasının, tedavinin sonuçları bakımından önemli olduğunu ifade etti.

Medical Point Gaziantep Hastanesi açıklamasına göre, kalça ağrıları farklı nedenlere bağlı gelişebilen toplumda çok sık ve her yaş grubunda görülebilen rahatsızlıklardan. Bu rahatsızlıklarda çok zaman anti inflamatuar ilaçlarla güzel yanıtlar alınıyor.

6 ile 12 yaş arası çocuklarda Perthes hastalığı olarak adlandırılan uyluk başında kan akış bozukluğu ile seyreden, kalça ağrısı ve aksamaya sebep olan hastalığın, evresine ve tutulumuna göre dinlenme ve anti inflamatuar ilaçlarla tedavi uygulanmakta, seyrine göre ise cerrahi tedavi de yapılmaktadır.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ali Murat Kalender, çocukluk çağında kalça ağrısının sıklıkla görülme sebebinin geçirilen bir enfeksiyon sonrası kapsüldeki sinovit yani eklem zarındaki iltihaplanma olduğunu belirtti.

Kalender, 12 ile 15 yaş arası çocuklarda femur başı epifiz kaymasının özellikle kilolu çocuklarda ağrı ve aksamaya neden olduğunu belirterek, "Bu hastalıkta tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Tanı ve dolayısıyla tedavinin gecikmesi kalıcı aksamaya neden olabilir. Ortopedide en sık atlanan tanı, femur başı epifiz kaymasıdır. Hasta ortopedi uzmanına gelmez ise kalıcı olarak aksayarak hayatına devam edebilir." ifadelerini kullandı.

15 ile 45 yaş arası eklem enfeksiyonu ve romatolojik hastalıkların da kalça ağrısına sebep olabildiğini aktaran Kalender, 45 yaş ve üzerinde eklem kıkırdağının bozulması sonucu kalça ekleminde kireçlenmenin ağrıya neden olduğunu kaydetti.

Kalender, kireçlenmenin ileri seviyelerinde ise cerrahi tedavi gerektirdiğine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hasta kendi ayakkabısını, çorabını giymekte, tırnağını kesmekte zorlanır. Cerrahi tedavinin sonuçları yüzde 96 oranında başarı oranına sahip olabilir. Halk arasında kalça protezi olarak bilinen total kalça protezi uygulanır. Ameliyat sonrası 1. Gün hasta ayağa kalkıp yürüyebilir. Operasyon sonrası kalça eklem hareketleri önemli ölçüde rahatlar. Her yaşta travma sonucu kalça ekleminde kırık izlenebilir.

Özellikle trafik kazası, yüksekten düşme sonucu kırık riski yüksektir. Eklemi ilgilendiren kırıklarda cerrahi tedavi öne çıkar. Geç yaşlılık döneminde basit düşme sonucu veya kemik kalitesinin osteoporoz nedeniyle çok zayıflaması sonucu kendiliğinden kırılma izlenebilir. Bu durum kalça ağrısının en sık izlenen sebebidir. Gecikmeden kalça protezi uygulanması hastanın hayati riski açısından önemlidir."

- "GEÇ KALINAN VAKALARDA AMELİYAT İHTİYACI OLUŞUYOR"

Kalça ağrılarının diğer sebeplerinden birinin de kalça ekleminde enfeksiyon olduğunu aktaran Kalender, enfeksiyon tedavisinin erken teşhis edilebilirse, ilaç ile tedavi uygulanabildiğini vurguladı.

Kalender, geç kalınan vakalarda ameliyat ihtiyacının oluştuğuna dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Çocukluk çağı kalça çıkıklıkları gelişimsel kalça displazisi erken yaşlarda yalnızca aksama ve geç yürümeye sebep olur. 40 yaş ve üzerinde kalça ekleminde dejenerasyon ve ağrıya neden olur. Bu durumda yine kalça protezi uygulanarak hastanın rahat yürümesi sağlanabilir. Kalça çevresi kemiklerde tümör nadir görülse de ağrı yapabilir. İyi bir araştırma görüntüleme sonrası tümör karakterine uygun cerrahi tedavi uygulanır."

Kalender, kalçadaki ağrıların mutlaka bir ortopedi uzmanı tarafından değerlendirilmesine işaret ederek, tanının gecikmeden konulmasını ve uygun tedavi seçeneğinin belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Geç kalınan vakalarda kalıcı sakatlıklar izlenebildiğini sözlerine ekleyen Kalender, kalça kırıkları sonucu emboli bir komplikasyon olarak izlenebildiğini; hastanın uzun süre hareketsiz kalması ve ameliyatın geciktirilmesi durumunda da bu riskin artabildiğini, bir an önce tedavinin gecikmeden uygulanması gerektiği konusunda uyardı.

Kalender, kalça ağrısı şikayetiyle başvuran hastaların ağrıyı hissettiği anda vakit kaybetmeden ortopedi kliniğine başvurmasının, tedavinin sonuçları bakımından önemli olduğunu ifade etti.

Yorumlar