Kadınların başını zorla açtıran ABD'li polislere ceza

ABD'nin New York kentinde tutuklandıktan sonra fotoğraflarını çekmek için başlarını açmalarına zorlanan Müslüman 3 kadın açtığı davayı kazandı. Mahkeme ABD'li polisleri toplam 180 bin dolar tazminat ödemeye mahkum etti.

Google Haberlere Abone ol
Kadınların başını zorla açtıran ABD'li polislere ceza

Son Haberler | Haber Merkezi

Fotoğrafları çekilmek için zorla başları açtırılan 3 Müslüman kadın başvurdukları mahkemeyi kazandı.

ABD'nin New York kentinden meydana gelen olay 2012 yılına kadar geriye gidiyor. New York'un Brooklyn bölgesindeki bir lisede öğrenci olan ve adı G.E. olarak açıklanan bir kız ile iki ayrı kadın söylentiler ve yaşanan bir karışıklık üzerine New York polisi tarafından gözaltına alınıyor. G.E. isimli genç kadın gözlatına alındıktan Bensonhurst, Mapleton ve Bath Beach gibi mahalleleri kapsayan 62. Bölge'ye götürüldü. Burada polis, genç kadının fotoğraf çekilmesi için başörtüsünü çıkarması gerektiğini söyledi, buna rağmen direnen genç kadının zorla başı açtırılmıştı. 

G.E. bütün itirazlarına rağmen başının açtırıldığını 20 dakika boyunca polis ve mahkumların olduğu bir ortamda başı açık bekletildiğini söyledi. Durumdan rahatsız olduğunu ve haklarının çiğnendiğini ifade eden genç kadın daha sonra cezai işlem uygulanmadan serbest bırakılmıştı.

Mahkeme 2015 yılında yapılan bir değişiklikle başını açtırmak istemeyen kadınların bayan polis eşliğinde fotoğrafının çekilebileceği yeni bir kararnameninin yayınlandığına işaret etti. G.E'nin avukatı Tahanie Aboushi, ise 2015 ve 2016 yıllarında yaşanan iki benzer olayıda davaya dahil ederek davanın kapsamını genişletti.

Yaşanan diğer bir olayda ise, Brooklyn Central Booking'da tartıştığı bir kadın tarafından peçesini çıkarması gerektiğini söyleyen diğer bir davacı ise peçesini açmayı reddedince aralarında kavga çıktı. Polise yansıyan olayda yine benzer durumlar yaşanmıştı. Diğer bir davacının ise parkın ortasında peçesi açılmıştı.

Dini özgürlükleri kısıtlanan ve zorla başları açtırılan 3 kadın avukatları Tahanie Aboushi aracılığıyla mahkemeye başvurarak polisler hakkında davacı olmuştu.  Davalara bakan hakimler üç davanın bazı bölümlerinin ilerlemesine izin verdiler. Görülen dava da her bir kadına 60 bin dolar tazminat verilmesine hükmedildi.

Davanın ardından konuşan genç kadınların avukatı Tahanie Aboushi, polis departmanına dini başörtüler üzerine Aralık 2017'de ek talimatlar gönderildiğini belirtti. İyi bir emsal oluşturmak için çabaladıklarını belirten Aboushi, davadan çıkan karar hakkında "işbirlikçi" bir çaba olduğunu ve "ilk adımın büyük olduğunu" söyledi.

Davanın sonucu hakkında yorum yapan bir Hukuk Departmanı temsilcisi ise "Bu konulardaki kararlar ilgili tüm tarafların yararınadır" dedi.

ABD'de geriye doğru görülen davada polisler tazminata mahküm edildi. Bu durum, 28 Şubat sürecinde başları zorla açtırılan, namaz kıldıkları, dini fikirlerini ifade ettikleri için gözaltına alınan ve işkence edilen binlerce insanın hakları için "zulüm yapanların yanına kar kaldı." yorumları yapılmasına neden oldu.

Yorumlar