Kadın konukevlerine dini rehberlik müfredatı

- Diyanet İşleri Başkanlığınca kadın konukevlerinde, "İnsan Hak ve Sorumlulukları", "İman ve İtikat", "İbadet" ile "Toplumsal Ahlak" ana başlıkları altında dini rehberlik hizmeti sunulacak - Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Akbulut: "Kadın konukevlerindeki misafirlerin, kalışlarının süreklilik arz etmemesi gibi bir durum var. Bundan dolayı dini rehberlikte sürekliliği sağlamak için çalışmamızı 12 aya böldük" - "Talepler doğrultusunda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığının imkanları elverdiği ölçüde kadın konukevi misafirlerine dini rehberlik yapılırken, eş zamanlı olarak orada kalan çocuklara da değerler eğitiminin verilmesi hedefleniyor" - "(Kadın konukevlerinde kalanlardan) 'Niye bunu yaşıyorum?', 'Eşimden çocuklarımı ayırmakla onlara haksızlık mı yapmış oluyorum? Dinen günah olur mu?', 'Hangi duayı okumalıyım?', 'Çocuğumu babasına göstermek istemiyorum. Dinen sorumlu olur muyum?' gibi sorular geliyor"

Google Haberlere Abone ol
Kadın konukevlerine dini rehberlik müfredatı

ANKARA (AA) - SEFA ŞAHİN - Diyanet İşleri Başkanlığınca kadın konukevlerinde, "İnsan Hak ve Sorumlulukları", "İman ve İtikat", "İbadet" ile "Toplumsal Ahlak" ana başlıkları altında dini rehberlik hizmeti sunulacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Sedide Akbulut, kadın konukevlerinde sunulan dini rehberlik hizmetinin planlı ve aşamalı yürütülebilmesi amacıyla müfredat hazırlık çalışmalarının yapıldığını belirtti.

Bu kapsamda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri ve kadın konukevlerinde dini rehberlik hizmeti sunan personelin katıldığı bir çalıştayın düzenlendiğini belirten Akbulut, çalıştayda ihtiyaç, görüş ve öneriler çerçevesinde müfredat taslağının oluşturulduğunu söyledi.

Bu kapsamda bir yıllık çalışma planının da hedeflendiğini söyleyen Sedide Akbulut, "Kadın konukevlerindeki misafirlerin, konukevlerinde kalışlarının süreklilik arz etmemesi gibi bir durum var. Bundan dolayı dini rehberlikte sürekliliği sağlamak için çalışmamızı 12 aya böldük." diye konuştu.

- "Güncel meseleler de işlenecek"

Kadın konukevlerindeki dini rehberlik hizmetinin temel esaslarına ilişkin bir metin hazırlanacağını ifade eden Akbulut, müfredatın ana başlıklarının "İnsan Hak ve Sorumlulukları", "İman ve İtikat", "İbadet" ile "Toplumsal Ahlak" olarak belirlendiğini kaydetti.

Sedide Akbulut, müfredattaki ana konuların bir yıl boyunca her ay farklı alt başlıklarla kadın konukevinde kalanlara aktarılacağını ve konularla ilgili güncel meselelerin de işleneceğini ifade etti.

- "Soru-cevap bölümü olacak"

Eğitimlerde soru-cevap bölümünün de olacağını kaydeden Akbulut, "Kadın konukevinlerine sığınanlar, travma geçirmiş insanlar. Belki sizin anlattığınız konuya ilgi gösteremeyebilirler. Kendi sorusu vardır kafasında. Bu nedenle onların sorularına cevap verebilecek soru-cevap zamanı ayrılacak." dedi.

Sedide Akbulut, kadın konukevlerinde kalanların çocuklarının da olduğunu ifade ederek, "Talepler doğrultusunda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığının imkanları elverdiği ölçüde, kadın konukevi misafirlerine dini rehberlik yapılırken, eş zamanlı olarak orada kalan çocuklara da değerler eğitiminin verilmesi hedefleniyor." şeklinde konuştu.

- "Mahremiyete önem verilecek"

Kadın konukevlerinde din görevlilerinin hassasiyet göstermesi gereken kuralların olduğunu vurgulayan Akbulut, eğitimlerde mahremiyete önem verileceğini dile getirdi.

Sedide Akbulut, kadın konukevlerinin konumunun ve bu evlerde yaşayanların hikayesinin gizli olduğuna dikkati çekerek, "Empatinin sempatiye dönüşmemesini ilke olarak benimsedik. Konukevlerindeki insanlar çok travma yaşamış. Anlattıkları zaman kişiler de etkileniyor. Kimse anlatmak istemez, konuşmak istemez. Siz, onunla ilgilenirsiniz ama anlatmayı, konuşmayı istediği anda, onları kurumun uzmanlarına yönlendirmeye çalışıyoruz." bilgisini verdi.

- "Personelin görevi dini rehberlik hizmeti"

Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin, kadın konukevlerindeki görevinin dini rehberlik hizmeti olduğunu da dile getiren Akbulut, şöyle devam etti:

"Kadın konukevlerinde kalanların soruları, özellikle inanç ve kader perspektifinde. 'Niye bunu yaşıyorum?', 'Aile huzuru için ne yapmam gerekir?', 'Sıkıntımın geçmesi için hangi duayı okumalıyım?', 'Çocuğumu babasına göstermek istemiyorum. Dinen sorumlu olur muyum?', 'Eşimden çocuklarımı ayırmakla onlara haksızlık mı yapmış oluyorum?' gibi sorular geliyor."

Yorumlar