KADEM'den Suriyelilere iftar

- KADEM Genel Başkanı Yılmaz: - "Türkiye, bombalardan, açlık ve sefaletten kaçan Suriyeli kardeşlerimize kapılarını sonuna kadar açarak 3 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapmaktadır"

Google Haberlere Abone ol
KADEM'den Suriyelilere iftar

ANKARA (AA) - Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz, "Türkiye, bombalardan, açlık ve sefaletten kaçan Suriyeli kardeşlerimize kapılarını sonuna kadar açarak 3 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapmaktadır." dedi.

KADEM'in Suriyeliler için bir konferans salonunda düzenlediği iftar programı, Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Yılmaz, buradaki konuşmasında, Türkiye'nin yanı başında altı yıldır iç savaş yaşandığını anımsattı.

Dünya tarihinin savaşlarla dolu olduğunu, savaşları erkeklerin başlattığını, kadınlar ve çocukların da bunun sonucuna katlandığını belirten Yılmaz, savaşın tahrip ettiği yuvaları, şehirleri kadınların yeniden inşa ettiğini söyledi. Sare Aydın Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu zamana kadar 470 bin kişi Suriye'de ölmüştür. 12 milyon Suriyeli bir yerden başka bir yere göç etmek zorunda kalmıştır. Bunun 3 milyonu Türkiye'ye gelmiş, kalan 2 milyonu ise çevre ülkelere dağılmıştır. Yaklaşık 500 bine yakın insan burada hayatını kaybederken, bunların 80 bini çocuklardan oluşmuştur. Türkiye tabii ki bu trajediye sessiz duramazdı. Türkiye, bombalardan, açlık ve sefaletten kaçan Suriyeli kardeşlerimize kapılarını sonuna kadar açarak 3 milyon Suriyeli'ye ev sahipliği yapmaktadır."

Yılmaz, "Bizler, misafiri ümmetin emaneti olarak, ümmeti olarak kendimizi kabul gördüğümüz Peygamberimizin emaneti olarak görürüz. Dolayısıyla onlar bizim misafirimiz değil, emanetlerimizdir. Emanete hıyanet etmek ise dinimizde ve imanımızda yer almamaktadır." diye konuştu.

- "Türkiye dünyaya insanlık dersi veriyor"

Yılmaz, Türkiye'nin sığınmacılara yaptığı 10 milyar doları bulan yardımlarının bundan sonra da devam edeceğini söyledi.

Kadınlar ve çocukların daha iyi şartlarda yaşaması ve topluma entegre olması için dernek olarak "Mülteci Komisyonu" adı altında çalışmalara başladıklarını anlatan Yılmaz, Nizip ve Şanlıurfa'daki kamplara giderek oradakilerin sorunlarıyla ilgilendiklerini kaydetti.

Yılmaz, Avrupa sığınmacılara kapılarını kapatırken, Türkiye'nin sığınmacılara kapılarını açarak dünyaya insanlık dersi verdiğine dikkati çekti.

Suriyelileri misafir olarak görmediklerini, onların daha iyi koşullarda yaşamaları için politikalar üretmeye başladıklarını dile getiren Yılmaz, "Bundan sonra sizlerle entegrasyon politikalarıyla birlikte nasıl yaşarız, onun üzerinde duruyoruz." dedi.

- "Suriyeli kadınların yanındayız"

KADEM Ankara Temsilcisi Zehra Zümrüt Selçuk ise yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Kadınların karar alma mekanizmalarında yer almaları için mücadele verdiklerini ifade eden Selçuk, "Çünkü insanlık tarihinde erkeklerin aldığı kararların bedellerini ödeyenlerin çoğunlukla kadınlar ve çocuklar olduğunu görüyoruz." şeklinde konuştu.

Selçuk, bütün zorluklara rağmen hayatlarını tekrar inşa etmeye çalışan Suriyelilere davetlerini kabul ederek iftara geldikleri için teşekkür etti.

Selçuk, her şeyini geride bırakarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli kadınların KADEM olarak yanlarında olduklarını söyledi.

Suriyeli Avukat İman El Hac İsmail de Suriye'deki iç savaştan kaçtıklarını ancak şerefli şekilde yaşamaya devam edeceklerini belirtti.

"Ölüm devam edecek ama biz de direnmeye devam edeceğiz" diyen İsmail, kendilerine ev sahipliği yapan Türk halkının çok büyük bir halk olduğunu ifade etti.

Suriye halkının selamete çıkmasını temenni eden İsmail, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına şükranlarını sundu.


Yorumlar