KADEM'den "Kapsamlı Ülke Analizi Paneli"

- Panelde, Nijerya, Somali ve Etiyopya baz alınarak bölgenin önemli dinamikleri hakkında sunumlar yapıldı

Google Haberlere Abone ol
KADEM'den "Kapsamlı Ülke Analizi Paneli"

İSTANBUL (AA) - Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Gençlik Komisyonu tarafından, "Kapsamlı Ülke Analizi Paneli" düzenlendi.

KADEM Genel Merkezi Konferans Salonu'ndaki panele, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Cahide Firdevs Güleç moderatörlük yaptı.

Panelde konuşan 29 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Nijeryalı Ahmed Yunus, Nijerya'nın kültürünü anlattı. Nijerya'da 3 gün süren düğün töreniyle ilgili sunum yapan Yunus, ülkesine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Ülke kuzey ve güney olarak 2 bölgeden oluşuyor. Nijerya'da çoğunlukla kuzeydekiler Müslüman olur. Nijerya'da yaklaşık 200'den fazla farklı kabile var. Nijerya'da yaşayanların yüzde 50'si Müslüman, yüzde 40'ı Hristiyan, yüzde 10'u ise diğer dinlerden. Ülkede işsizlik oranı yüksek. Eğitim oranı, genelde güneydekiler okuma ve yazma açısından kuzeydekilere nazaran daha fazladır. Genelde ilkokul sistemi 7 yaştan itibaren başlar. İlkokul 6, ortaokul ve lise üzer yıl sürer. Liseden sonra öğrenciler üniversite sınavına girer. Tıp hariç üniversiteler 4 yıl sürer."

Maltepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve AB Bölümü öğrencisi Erkut Kalkavan, Nijerya'nın siyasi ve ekonomik yapısıyla ilgili bilgi verdi. Nijerya'nın ABD benzeri başkanlık sistemiyle yönetildiğini anlatan Kalkavan, Türkiye-Nijerya ilişkilerine değindi. Kalkavan, şöyle konuştu:

"Türkiye, 1960'ta bağımsızlığını kazanan Nijerya'nın o dönemki başkenti Lagos'ta Ağustos 1962'de büyükelçilik açmıştır. Abuja'nın başkent ilan edilmesi üzerine Büyükelçilik 2001'de buraya taşındı. İki ülke arasındaki siyasi ilişkiler iyi düzeyde olup, siyasi sorun bulunmuyor. Son olarak, Sayın Cumhurbaşkanımız 1-3 Mart'ta Nijerya'ya ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerde ikili ilişkiler tüm yönleri ele alındı."

Panele KADEM Gençlik Komisyonu Başkanı Safa Koçoğlu, KADEM Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı.

Panelde, Nijerya, Somali ve Etiyopya baz alınarak, bölgenin önemli dinamikleri hakkında sunumlar yapıldı. Panel aynı zamanda bölgeye olan ilgiyi artırmayı, farklı ülkelerin yapılarını irdeleyerek gençlere değişik bakış açıları kazandırmayı amaçlıyor.

Yorumlar