J.P. Morgan'dan Türkiye Merkez Bankası Görev Değişiklikleri Üzerine Analiz

J.P. Morgan'dan Türkiye Merkez Bankası başkanlığında yaşanan değişiklikle ilgili değerlendirme geldi. Gelen değerlendirme değişimin olumlu yönde ilerlemeye öncülük edeceğine işaret etti.

Google Haberlere Abone ol
J.P. Morgan'dan Hafize Gaye Erkan yorumu

J.P. Morgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndaki (TCMB) son görev değişikliklerinin ardından ekonomik tahminlerini güncelledi. Bankacılık devi, faiz indirimine karşı faiz artırımının daha olası olduğunu öne sürdü. Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılması ve yerine Fatih Karahan'ın atanmasının ardından yapılan değerlendirmede, yeni Para Politikası Kurulu'nun daha şahin bir tutum sergilemesinin beklendiği ve bu durumun TL ve dezenflasyon süreci için olumlu olacağı belirtildi.

GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ VE EKONOMİK BEKLENTİLER

J.P. Morgan'ın yayımladığı değerlendirme notunda, Hafize Gaye Erkan'ın itibarına yönelik kampanyalar sonucu affını istemesi ve görevi Fatih Karahan'a devretmesiyle ilgili süreç detaylandırıldı. Banka, görev değişikliğini enflasyonla mücadele ve TL'nin değerinin korunması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriyor. Fatih Akçelik imzalı notta, yeni yönetimin enflasyon görünümüne karşı duyarlı bir para politikası izlemesi ve faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutması bekleniyor.

FAİZ POLİTİKASI VE ENFLASYONLA MÜCADELE

J.P. Morgan, TCMB'nin faiz oranlarını artırma olasılığını faiz indirme ihtimalinden daha yüksek görüyor. Banka, politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit tutulacağını öngörerek, enflasyonla mücadelede para ve maliye politikaları arasında artan bir koordinasyonun olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı.

YÖNETİM VE KOORDİNASYON

J.P. Morgan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan'a verdikleri desteği ve maliye ile para politikaları arasındaki koordinasyonun önemini öne çıkardı. Banka, vergi artışları, ücret artışları ve yönetilen enerji fiyat artışlarının sınırlandırılmasının 2024'te dezenflasyon sürecini destekleyeceğini belirtti.

Yorumlar