JÖAK'deki darbe teşebbüsüne ilişkin dava

- FETÖ'nün darbe girişimi gecesi MEBS Grup, Lojistik ve Jandarma Komando Özel Asayiş komutanlıklarındaki eylemlere ilişkin 11 sanığın yargılandığı davada ara kararı açıklayan mahkeme, sanıklardan birini tahliye etti

Google Haberlere Abone ol
JÖAK'deki darbe teşebbüsüne ilişkin dava

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi gecesi MEBS Grup, Lojistik ve Jandarma Komando Özel Asayiş komutanlıklarındaki (JÖAK) eylemlere ilişkin 6'sı tutuklu, 11 kişinin yargılandığı davada ara kararı açıklayan mahkeme, bir sanığın tahliyesine hükmetti.

Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Muhammed Karaca dava dosyasına gelen tanık beyanlarını ve diğer belgeleri okudu.

Ardından tanık olarak ifadesine başvurulan albay Hacı Metin Özbek, olay günü Ankara il Jandarma Komutanlığında Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürü olarak görev yapmakta olduğunu ifade etti. Sanıklardan Zafer Savaş Öztekin'i Güneydoğu'da bazı birliklerin denetlenmesi sırasında tanıdığını belirten Özbek, 15 Temmuz'da İl Jandarma Komutanlığında darbecilere karşı mücadele ettiğini sanık Öztekinle herhangi bir teması olmadığını beyan etti.

Daha sonra Başkan Karaca, dava dosyasına gelen evraklara ve tahliye taleplerine ilişkin sanıklara söz verdi.

Cemre Nazlum, hakkındaki FETÖ üyesi olduğuna dair itirafçı beyanlarına karşı çıkarak tahliye talebinde bulundu.

Sanık Gökhan Aytaç, 679 gündür tutuklu olduğunu, darbeye yönelik herhangi bir eylemi olmadığını savundu. "TSK iç hizmet kanununda açık şekilde bir kaos, karışıklık varsa tüm askerler birliklerine giderler ve gereken tedbirleri alırlar yazıyor." ifadelerini kullanan Aytaç, darbecilere karşı mücadele etmek için birliğine gittiği ileri sürdü.

Sinan Darakçı ise uzun tutukluluk süresinin tedbirden çok infaza dönüştüğünü beyan etti. Lojmandaki evinden üç dakika ilerideki birliğine gitmesinin suç olarak değerlendirildiğini öne süren Darakçı, birliğine gittiğinde kanunsuz hiçbir eylem ve söylemde bulunmadığı iddia etti.

Sami Balcı da bir önceki celsede dinlenilen tanıkların kendisinin ifadelerini doğrular nitelikte beyanda bulunduklarını ifade ederek, tahliye talebinde bulundu.

Tutuklu sanıklar Kudret Kösem ve Halil İbrahim Kocamaz da önceki beyanlarını tekrar ettiklerini bildirerek, tahliyelerini istedi.

Mahkeme heyeti, müzakerenin ardından, tutuklu sanıklardan eski kurmay yarbay Sami Balcı'nın tahliyesine, diğerlerinin tutuklulukların devamına karar verdi. Ayrıca heyet, "suçtan zarar görme talebi dikkati alınarak" Başbakanlığın davaya müdahillik talebini kabul etti.

- İddianame

İddianamede, FETÖ mensubu askerler ile sivil şahısların, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in onayıyla 15 Temmuz 2016'da askeri darbeye kalkıştıkları anımsatıldı.

Olay tarihinde Jandarma Genel Komutanlığındaki eylemlere destek olmak amacıyla Jandarma Genel Komutanlığı yerleşkesi dışındaki jandarma unsurlarının bulunduğu yerlerde de FETÖ üyelerince bazı faaliyetlerin gerçekleştirildiğine dikkat çekilen iddianamede, sanıkların, Güvercinlik'teki MEBS Grup Komutanlığı, Lojistik Komutanlığı ve JÖAK'ta silahlı çatışma şeklinde faaliyetleri bulunmadığı ancak darbecilerin sözde "yurtta sulh konseyi"nce düzenlenen sıkıyönetim direktifleri doğrultusunda hareket ederek, atılı suçları işledikleri kaydedildi.

İddianamede sanıklar Celal Şahin, Cemre Nazlum, Gökhan Aytaç, Halil İbrahim Kocamaz, Kudret Kösem, Mehmet Akif Çolak, Sami Balcı, Sinan Darakçı, Turgut Gözütok, Yasin Sancak ve Zafer Savaş Öztekin'in "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 15'er yıla kadar mahkumiyetleri talep ediliyor.

Yorumlar