Jeffrey: Uzlaşmasaydık Türkler tüm bölgeyi alacaktı

Türkiye ile ABD arasında Ankara’da yapılan görüşmelere katılmasının ardından İsrail’e hareket eden ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Güvenli bölge ile ilgili varılan mutabakata dair konuşan Jeffrey, “Türk ordusu çok kısa bir süre içinde çok fazla bölge ele geçirdi. Uzlaşmasaydık, bölgeyi ele geçirmeye devam etmeyeceklerinden şüphemiz yoktu” dedi.

Google Haberlere Abone ol
Jeffrey: Uzlaşmasaydık Türkler tüm bölgeyi alacaktı

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Suriye Milli Ordusu tarafından Suriye'nin kuzeyinde başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nın durdurulması için Türkiye'ye gelen ABD heyeti ayrılmaya başladı. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence başkanlığındaki heyette bulunan ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Ankara'daki görüşmelerin ardından İsrail'e hareket etti. 

İsrail yolunda gazetecilere mutabakat ile ilgili açıklamalarda bulunan Jeffrey, bir çözüm bulmaya çalışmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile doğrudan ve personeli, dışişleri, savunma bakanı, ulusal güvenlik danışmanı ve maliye bakanı ile kapsamlı görüşmeler yaptıklarını söyledi.

"PYD'NİN TUTUNMASI ZORDU"

Terör örgütü PYD'nin bölgede kalmak istediğini ancak bu alanlarda tutunmak için askeri kabiliyetlerinin bulunmadığına karar verdiklerini söyleyen Jeffrey, Türk ordusunun kısa süre içinde bölgede kontrol sağladığını söyledi.

"UZLAŞMASAYDIK TÜRKLER BÖLGEYİ ALACAKTI"

Türk ordusu çok kısa bir süre içinde çok fazla bölge ele geçirdiğine dikkat çeken Jeffrey, "Uzlaşmazsak, bölgeyi ele geçirmeye devam etmeyeceklerinden şüphemiz yoktu. Yapmaya çalıştığımız şey bu. Bu 13 maddelik belgede gördüğünüz gibi, ateşkes var. Belgede ateşkes denmiyor. Türklerin, kontrol ettikleri alanlarda, 5 günlük bir süre boyunca kendilerini savunma ve askeri müdahalelerde bulunmalarını ve ilerlemelerini durduracakları ‘duraklama’ denilebilir." dedi.

"SINIRLARI 30 KM OLACAK"

Türk askerlerinin 5 günlük bir bekleme süresine gireceğini söyleyen Jeffrey, "Burada güvenli bölgeden bahsediyoruz. Güvenli bölgenin Fırat'tan Irak sınırına kadar sürdüğü güvenli bir bölgeden söz ediyorlar. YPG'nin bir kısmından çekilmesiyle birlikte oluşacak 30 kilometrelik derinlikte hat burası. Temel olarak, bu duraksama Türkiye operasyonlarında beş gün boyunca sürecek. Bu beş günün sonunda, eğer PYD çekildiyse, Türkler kuzeydoğu Suriye’deki tüm operasyonları durduracak." ifadelerini kullandı.

"MÜNBİÇ İÇİN RUSLARLA GÖRÜŞÜYORLAR"

Türkliye'nin kuzeydoğudaki diğer bölgeler ve Fırat'ın batısındaki Münbiç için Ruslarla görüştüğünü kaydeden Jeffrey, "Türk Hükümeti'nin Suriye'nin kuzeyine 2018 Kasım'ından bu yana yaptıkları tek taraflı müdahalede bulunma tehdidiydi. Devriyelerle ve yaptığımız diğer şeylerle onları tatmin etmedi. Bir güvenlik düzenlemesi bulmaya çalıştık." açıklamasında bulundu.

Yorumlar