Javad Soleimanpour'dan önemli etkinlik

Yaklaşık 20 sene önce Türkiye'ye yerleşen ve sanat çalışmalarına İstanbul'da devam eden Soleimanpour, pastel boya tekniği alanında dersler veriyor ve çeşitli mekanlarda atölye gerçekleştiriyor

Google Haberlere Abone ol
Javad Soleimanpour'dan önemli etkinlik

İranlı ressam Javad Soleimanpour, yaptığı sanat çalışmalarıyla Türkiye ve İran arasında kültürel köprünün güçlendirilmesine destek oluyor.

Yaklaşık 20 sene önce Türkiye'ye yerleşen ve sanat çalışmalarına İstanbul'da devam eden Soleimanpour, Kadıköy'deki Seven Sanat Galerisi'nde Türk ve İranlı öğrencilerine pastel boya tekniği alanında dersler veriyor ve çeşitli mekanlarda atölye gerçekleştiriyor.

Uluslararası Pastel Journal tarafından açılan yarışmada pastel boya tekniğinde birincilik kazanan İranlı ressam, pandemi döneminde çevrim içi ders verdiği öğrencileriyle birlikte hazırladığı "All İs One" (Hepimiz Biriz) başlıklı karma resim sergisini Next Art Galery'de sanatseverlerin beğenisine sundu.

AA muhabirine açıklamada bulunan Soleimanpour, sergide yaklaşık 65 öğrencisinin 80 eserinin yer aldığını aktardı.

"SANATIMDA KENDİMİ ZORLAMAYI SEVİYORUM"

İranlı ve Türk öğrencilerinin derslerde de birbirine destek olduğunu belirten Soleimanpour, eserlerin yorumlanarak, bu sanat ortamının düşüncelerle zenginleştiğini ifade etti.

Usta ressam, "Her şerde bir hayır vardır" sözüne işaret ederek, Kovid-19 salgını döneminin de kendileri için hayırlı bir dönem olduğunu ve bu süreçte bol bol eser ürettiklerini anlattı.

Salgından sonra kendi beklentilerinin üzerinde sanatseverlerin atölye çalışmalarına yoğun ilgi gösterdiğinden bahseden Javad Soleimanpour, "Sanki artık herkes sıkılmıştı. Ben de iki senedir bir yere gitmiyordum. Gerçekten bu atölyeler, sergiler bize nefes oldu." dedi.

Soleimanpour, Türkiye'de genç yeteneklere ve Türkiye'ye gelen İranlı sanatçılara her zaman destek olmaya çalıştığını dile getirerek, "Bu alandaki herkesi destekliyorum aslında. Ancak ilerlemek kişiye bağlıdır." ifadesini kullandı.

Mustafa Kemal Atatürk portreleriyle de tanınan başarılı ressam, şöyle devam etti:

"Karizmatik kişilerin eserlerini yapmayı seviyorum. Hem insanlar da seviyor. Resim için uygun bir tema oluyor. Bir de ben sanatımda kendimi zorlamayı seviyorum. Her şey hazırsa o eseri üretmek bana o kadar keyif vermiyor. Atatürk'ün fotoğraflarının net olmaması, eski fotoğraflar olması beni çok zorladı. Fakat çalıştıkça kendimi geliştirdim, ilerledim."

Soleimanpour, Türkiye'ye ilk geldiği 1990'lı yıllarda sanat alanının İran'a göre birçok yönden geride olduğu yorumunu yaparak, "İran'la o dönem Türkiye'yi kıyasladığımda, İran'da sanata ilgi daha çoktu. Ama şu an Türkiye de birçok yönden ilerledi. Sanata oldukça ilgi var. Kendi öğrencilerimden de bunu görüyorum. İlk verdiğim derslerle, şu anki dersler arasında o kadar çok fark var ki. Sanat açısından bu ilerlemeyi gerçekten hoş görüyorum. Mutluyum." değerlendirmesinde bulundu.

Çevrim içi derslerine devam eden İranlı ressam, gelecek dönemde pastel boya alanında profesyonel resim yapmak isteyenlere de mentorluk yapabileceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar