Jasmin Moghbeli Kürt mü? Astronot Jasmin Moghbeli Kimdir Aslen Nereli?

Jasmin Moghbeli kimdir, nerelidir, Kürt mü, Farisi mi soruları bu aralar merakla ABD'li kadın Astronot hakkında soruluyor. Şu anda Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Alper Gezeravcı'nın da bulunduğu 11 kişilik ekibin içinde Jasmin Moghbeli de bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Jasmin Moghbeli Kürt mü? Jasmin Moghbeli Kimdir?

Jasmin Moghbeli Kimdir?

Jasmin Moghbeli, 24 Haziran 1983 tarihinde Batı Almanya'nın Bad Nauheim şehrinde doğmuştur. İran asıllı Amerikalı bir U.S. Marine Corps test pilotu ve NASA astronotudur. Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Naval Postgraduate School'dan mezun olan Moghbeli, aynı zamanda Naval Test Pilot School'da eğitim almıştır. Moghbeli, SpaceX'in Crew-7 misyonunun komutanı ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) uçuş mühendisi olarak görev yapmaktadır.

Erken Yaşamı ve Eğitimi

Jasmin Moghbeli'nin babası Kamran (Kamy) Moghbeli, 1980 yılında Tahran, İran'dan Almanya'ya göç etmiş bir mimardır. Ailesiyle birlikte 1984 başlarında Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etmişlerdir. Annesi Fereshta (Fery) Moghbeli'dir. Moghbeli'nin bir abisi, Kaveh, akciğer ve yoğun bakım tıbbında uzmandır. Moghbeli, Farsça (Persçe), İngilizce konuşmakta ve astronot eğitimi sırasında Rusça öğrenmiştir.

Moghbeli, New York'taki Baldwin Senior High School'da eğitim görmüş ve Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) havacılık mühendisliği ve bilgi teknolojisi alanında lisans derecesi almıştır. Ayrıca MIT Engineers takımında voleybol, lacrosse ve basketbol oynamıştır.

Askeri Kariyeri

2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri'nde subay olarak görev almış ve AH-1 Super Cobra pilotu olarak eğitim görmüştür. Marine Corps ile hizmeti sırasında üç kez yurtdışına gönderilmiş ve 150 savaş görevi tamamlamıştır. Kaliforniya'daki ABD Deniz Harp Okulu'ndan havacılık mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi almış ve Maryland'daki Patuxent River Naval Air Station'da ABD Deniz Test Pilot Okulu'na katılmıştır.

Jasmin Moghbeli
Jasmin Moghbeli  (Siyah Saçlı olan kadın)

 

NASA Kariyeri

Haziran 2017'de, NASA Astronot Grubu 22'nin bir üyesi olarak seçilmiş ve iki yıllık eğitimine başlamıştır. Ocak 2020'de, NASA Astronot Adayı Eğitim Programı'ndan mezun olmuş ve resmi olarak "uzay uçuşu için uygun" ilan edilmiştir. Bu, Uluslararası Uzay İstasyonu'na, Ay'a Artemis misyonlarına ve nihayetinde Mars'a yapılan misyonlara atama alabilmesi anlamına gelmektedir.

Mart 2022'de, Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek SpaceX Crew-7 misyonunun komutanı olarak atanmıştır. Bu misyon, 26 Ağustos 2023 tarihinde Uzay İstasyonu'na başarıyla fırlatılmıştır ve bu onun ilk uzay uçuşudur.

Kişisel Yaşamı

Jasmin Moghbeli, Sam Wald ile evlidir ve ikiz kız çocuklarının ebeveynleridir. Wald Yahudi kökenlidir ve aile evlerinde hem Noel hem de Hanuka kutlamaları yapmaktadırlar. Moghbeli, hem Amerikan hem de Fars mirasını gururla taşımaktadır. Okul yıllarında, uzayı keşfetme arzusunu dile getirmiş ve altıncı sınıfta, uzaya giden ilk kadın olan Sovyet kozmonot Valentina Tereshkova hakkında bir kitap raporu yazmıştır.

Jasmin Moghbeli Kimdir?

Ödülleri ve Onurları

Moghbeli, dört Hava Madalyası, bir Donanma ve Deniz Piyadeleri Takdirname Madalyası ve üç Donanma ve Deniz Piyadeleri Başarı Madalyası almıştır. Ayrıca, U.S. Navy Test Pilot School Sınıf 144 Üstün Geliştirme Fazı II Ödülü ve Sınıf 144 Onur Mezunu olarak Komutan Willie McCool Üstün Öğrenci Ödülü'nü kazanmıştır.

Jasmin Moghbeli Hakkında En Son Haberler ve Röportajlar

Stanford İran Çalışmaları Öğrencileriyle Canlı Bağlantı

  • Tarih: 29 Kasım 2024
  • Detaylar: Jasmin Moghbeli, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Stanford İran Çalışmaları öğrencileriyle bir canlı video Q&A (soru-cevap) etkinliğinde buluştu. Bu etkinlikte, uzayın sert ortamında insanların yaşaması ve çalışmasının zorluklarından bahsetti. Ayrıca astronot olma yolculuğu, kendisini ilham veren kişiler ve İran kültürünün günlük yaşamına nasıl entegre olduğu hakkında konuştu. Gençlere kendi hedeflerine ulaşmaları için tavsiyelerde bulundu​​.

NASA Kariyeri ve Uzay İstasyonu Görevi

  • Tarih: 26 Ağustos 2023
  • Detaylar: Jasmin Moghbeli, NASA'nın SpaceX Crew-7 misyonu kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na komutan olarak atandı. 26 Ağustos 2023'te Crew Dragon uzay aracıyla fırlatıldı ve başarılı bir şekilde 27 Ağustos'ta ISS'ye kenetlendi. Bu, onun ilk uzay uçuşuydu. Moghbeli, AH-1W Super Cobra pilotu ve Deniz Kuvvetleri test pilotu olarak 150'den fazla savaş görevi ve 25 farklı uçakta 2,000 saat uçuş süresine sahiptir​​.

YouTube Röportajları ve Etkinlikleri

  • Jasmin Moghbeli'nin Stanford İran Çalışmaları öğrencileriyle yaptığı röportajın video kaydını buradan izleyebilirsiniz​​.

İlham Verici Bir Kariyer Yolu

  • Moghbeli'nin çocukluğundan itibaren uzay keşfi ile ilgilenmesi, Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) havacılık mühendisliği ve bilgi teknolojisi okuması ve ardından ABD Deniz Harp Okulu'ndan havacılık mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi alması başarıya giden yoldaki önemli dönüm noktalarından biridir.

Kültürel Mirası ve Rol Model Olarak Etkisi

  • İran Amerikalı bir astronot olarak, Moghbeli'nin İran kültürünü günlük yaşamına entegre etmesi ve gençlere yol göstermesi, özellikle İran kökenli Amerikalı öğrenciler için örnek oldu.

Yorumlar

Yılmaz Tarini bilmeyen bir millet başkasının tarihini nasıl bilsin