Japonya ve Rusya arasında ekonomik mutabakat

- Rusya Devlet Başkanı Putin ve Japonya Başbakanı Abe, ihtilaflı Kuril adalarındaki ortak ekonomik gelişmelere ilişkin görüşmelere başlanması konusunda anlaştı

Google Haberlere Abone ol
Japonya ve Rusya arasında ekonomik mutabakat

TOKYO (AA) - Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke arasında 71 yıldır çözüm bekleyen Kuril adaları üzerinde ekonomik iş birliği ile ilgili görüşmelere başlanması konusunda uzlaşmaya vardı.

Kyodo ajansının haberine göre, Abe ve Putin, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana iki ülke arasında ihtilaf konusu olan Kuril adalarındaki ortak ekonomik gelişmelere ilişkin görüşmelere başlanması konusunda anlaştı.

Haberde, iki lider arasında Japonya'da yapılan görüşmede adaların egemenliği konusuna doğrudan değinilmediği belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Japonya Başbakanı Abe tarafından yapılan basın açıklamasında, adalar üzerindeki ortak ekonomik faaliyetlerin balıkçılık, turizm, sağlık ve çevre sektörlerini kapsadığı kaydedildi.

Putin, Abe ile düzenledikleri basın toplantısında ise "Ortak ekonomik gelişmeler, bir barış anlaşması yönünde güven tesis etmeye yardımcı olacaktır." dedi.

Putin, adaların bir tartışma noktası olarak değil, "Japonya ve Rusya'yı bir araya getiren bir yer" olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Japonya ile ekonomik iş birliğinin, Rusya'nın uzak doğusunun gelişmesinde önemli rolü olacağına dikkati çeken Putin, "Rusya ve Japonya'nın çok fazla ekonomik iş birliği yok. Potansiyel ekonomik bağları güçlendirmek gerekli." diye konuştu.

Japonya-Rusya barış antlaşmasının eksikliğini, geçmişin olumsuz mirası olarak değerlendiren Putin, adalar konusundaki anlaşmazlık "yakın zamanda çözülemeyecek olsa da", iki ülkenin çözüm bulmak adına çalışmayı sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

Abe de "Gelecek nesiller için Japonya-Rusya ilişkilerinde yeni bir döneme başlamak adına çaba sarf etmeliyiz." ifadesini kullandı.

Basın toplantısı öncesinde, iki ülke arasında ekonomi, kültür, bilim ve spor alanlarında anlaşmalar imzalandı.

Rusya ve Japonya II. Dünya Savaşı'nın ardından, Ruslar tarafından Kuril adaları, Japonya tarafından Kuzey Bölgeleri olarak adlandırılan toprak parçası konusundaki uyuşmazlık nedeniyle resmi bir barış anlaşması imzalayamamıştı. Sovyetler Birliği, 1949'da işgal ettiği adalarda yaşayan tüm Japon vatandaşlarını sınır dışı etmişti.

Barış anlaşmasının imzalanması için ilk olarak 2014 başında düzenlenen müzakereler ise Ukrayna krizi nedeniyle dondurulmuştu.

Kuril adaları, Pasifik okyanusunda bulunan Iturup, Kunashiri, Shikotan ve Habomai adalarından oluşuyor.









Yorumlar