Jandarma Okullar Komutanlığındaki darbe girişimi davası

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 317 kişinin yargılandığı davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi - Duruşmada, tutuksuz yargılanan eski kursiyer teğmenler savunma yaptı

Google Haberlere Abone ol
Jandarma Okullar Komutanlığındaki darbe girişimi davası

ANKARA (AA) - FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 317 kişinin yargılandığı davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşma, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'ndeki salonda yapıldı.

Duruşmada, tutuksuz yargılanan eski kursiyer teğmenler savunma yaptı.

Sanık Ahmet S, 15 Temmuz'da gece eğitimi yapılacağına yönelik WhatsApp grubundan gelen mesaj sonrası üsteğmen Uğur Kuzucu tarafından akşam içtimasının alındığını, sonrasında da gece eğitimi için 20.45'te yapılan içtimaya katıldığını söyledi.

Tabur komutanı binbaşı Tarık Görener'in bir terör saldırısı durumu olduğunu, kışlanın emniyetinin alınacağını ve kimsenin telefon kullanmamasını söylediğini anlatan Ahmet S, daha sonra Ramazan Akkuş tarafından oluşturulan sekizer kişilik timlerden biriyle 2 No'lu nizamiyeye gönderildiğini bildirdi.

Ahmet S, terör saldırısı şüphesinden dolayı nizamiyede önlem almalarını da normal karşıladığını ifade ederek, nizamiyedeyken arkadaşlarının telefondan bakarak olaylardan haberdar olması sonrası ilerleyen saatlerde tabur binasına gidip sivil kıyafetlerini giydiklerini anlattı.

Tekrar 2 No'lu nizamiyeden çıkış yapmak istediklerinde gidenlere ateş edildiğinin söylenmesi üzerine dönüp emir doğrultusunda Seren Amfi'ye geçtiklerini ve burada gözaltına alındığını anlatan Ahmet S, gece eğitimi için kendilerine emir veren, sabah da gözaltına alınmalarını sağladıklarını öne sürdüğü iki komutanın davaya sanık olarak dahil edilmesini istedi.

Ahmet S, FETÖ ile bir bağının bulunmadığını savunarak beraatını talep etti.

Sanık, Abdullah A. da devlet okullarında okuduğunu, FETÖ ile de bir bağının bulanmadığını savundu.

15 Temmuz'da gece eğitiminin tebliğ edilmesininin ardından emirlere uyduğunu, kanunsuz, hukuka aykırı bir emir almadığını ve bu yönde bir faaliyette bulunmadığını iddia eden Abdullah A, ülke genelinde terör saldırısı olabileceğine yönelik istihbarat doğrultusunda birlikte koruma faaliyeti yapacaklarının söylendiğini anlattı.

Uğur Kuzucu'nun sabah darbe girişimi olduğuna ve başlarındaki amirlere uymamalarına yönelik mesaj attığını, bundan bir süre sonra da üstünü değiştirip çıktığını belirten Abdullah A, yine Uğur Kuzucu'dan aldığı okula dönmeleri konusundaki mesajların ardından kışlaya geldiğini ve gözaltına alındığını bildirdi.

Abdullah A, kışla dışına çıkmak istedikleri sırada tabur binasındayken bir rütbelinin "Bu yaptığınız okul komutanına karşı terbiyesizliktir." dediğini ancak onu dinlemeyerek kışladan ayrıldıklarını ifade etti.

Bir başka sanık Ahmet S. ise üzerine atılı suçlamaları, FETÖ üyeliği ve darbe girişimiyle bağlantılı olduğu iddialarını kabul etmedi.

15 Temmuz'da her şey normalken gece eğitimi yapılacağına yönelik mesaj geldiğini belirten Ahmet S, 17.00'de içtima alan Uğur Kuzucu'nun, Okul Komutanı Sadık Köroğlu'nun kursiyerlerin disiplinsizliklerinden dolayı kızdığı gerekçesiyle, bu eğitimin yapılmasını istediğini öne sürdü.

Gece eğitimi içtiması için zimmetli silah ve şarjörünü alıp 20.45'te hazır olduğunu anlatan Ahmet S, içtimaya gelen Binbaşı Tarık Görener'in telaşlı bir hali olduğunu ve terör saldırısından bahsettiğini söyledi.

Ahmet S, Görener'in kışla emniyetini alacaklarını söylediğini, cep telefonlarının da açılmamasını istediğini belirterek, sekizerli gruplar halinde tanımadıkları komutanların emrine verildiklerini dile getirdi.

Kayıt kabul binasının gazinosunda oturduğunu ancak telefonları toplandığı için ne olduğunu bilmediklerini savunan Ahmet S, sabah telefonlarını alınca bulundukları yeri terk edip Seren Amfi'ye gittiklerini, ardından da gözaltına alındıklarını söyledi.

FETÖ ya da başka bir örgütle bağlantısı bulunmadığını savunan Ahmet S, beraat talebinde bulundu.

Duruşmada savunma yapan tutuksuz sanıklardan eski kursiyer teğmenler Abdulbaki B, Abdulkadir D, Akın K, Ali T, Aşır G, Cengiz Ö, Adem K. ve Abdullah K. de beraatlerini talep etti.

Yorumlar