Jandarma Genel Komutanlığındaki darbe girişimi davası

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe karargahındaki eylemlere ilişkin 244 kişinin yargılanmasına devam ediliyor - Darbe girişimine karşı duran müşteki İkiler: - "Terzi, o gece telefonla birisiyle konuşuyordu. Müdahale edilmesi gerekiyor dedikten sonra geriye doğru çekildi, ardından da helikopter atışı başladı"

Google Haberlere Abone ol
Jandarma Genel Komutanlığındaki darbe girişimi davası

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe karargahındaki eylemlerle ilgili 244 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada, sanıklar, avukatları ve müştekiler hazır bulundu.

Duruşmaya, müşteki beyanlarının alınmasına devam edildi.

Müşteki Ahmet Karakaya, 15 Temmuz 2016 gecesi saat 23.00 gibi Jandarma Genel Komutanlığına gittiğini belirtti.

Sol koluna kurşun isabet ettiğini belirten Karakaya, "Yaralandığımda henüz helikopter faaliyeti yoktu. Ben de vurulduğumuz ana ilişkin video var, videoyu mahkemenize ibraz edeceğim. Sanıklardan şikayetçiyim." dedi.

Münir Bağcı da darbe gecesi Jandarma Genel Komutanlığı önünde oğluyla darbeye karşı durmak için bulunduğunu ve yaralandığını dile getirdi. Bağcı, sanıklardan şikayetçi olduğunu kaydetti.

Mehmet Tahir İkiler ise darbe girişimine karşı durmak için Jandarma Genel Komutanlığına gittiğini, önünü kestiği bir tanktaki askerlere darbe girişimi olduğunu ve bundan vazgeçmeleri gerektiğini söylediğini aktardı.

İkiler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Darbe yapıldığını, yanlış yaptıklarını söyledik ama çekilmediler. Bunun ardından arkadan bir komutan ateş edin emri verdi. Ondan sonra havaya ateş edildi, biz yine de çekilmedik. Bundan sonra bir astsubay ile bir asker daha geldi, biz yine çekilmedik. İlk emri veren komutan tekrar emir verdi, bizi derdest ettiler. Sonra ilk emri veren komutan geldi ve 'Bak çekilmezseniz ezeceğiz.' dedi. Ben gördüğüm o kişinin kurmay yarbay Ertuğrul Terzi olduğunu düşünüyorum. Terzi, o gece telefonla birisiyle konuşuyordu. Müdahale edilmesi gerekiyor dedikten sonra geriye doğru çekildi, ardından da helikopter atışı başladı."

Müşteki Savaş Şanlı da olay gecesi müşteki İkiler ile yan yana olduklarını, helikopter atışlarında göğsünden yaralandığını ifade etti.

Darbe girişimi gecesi, omuz ve karın bölgelerinden 8 yara alan müşteki Ahmet Kansız ise şikayetçi olduğunu ve davaya katılma talebinin bulunduğunu bildirdi.

Jandarma Genel Komutanlığı, TBMM, Başbakanlık ve Emniyet Genel Müdürlüğü kurumları da avukatları aracılığıyla davaya katılma talebinde bulundu.

- Sanıkların tutukluluk halinin devamı istendi

Müştekilerin beyanlarının ardından iddia makamından mütalaası soruldu.

Cumhuriyet savcısı, davaya katılma talebinde bulunan müşteki şahıs ve kurumların katılma taleplerinin kabulüne, Jandarma Genel Komutanlığı içerisindeki dahili hatlardan yapılan telefon aramalarının tespiti için Komutanlığa müzekkere yazılmasına ve Yurtta Sulh Konseyi üyesi olduğu gerekçesiyle yargılanmasına Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde de devam edilen eski kurmay yarbay Ertuğrul Terzi'nin dosyasının ayrılarak, Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi ile birleştirilmesi yönünde karar verilmesini istedi.

Savcı ayrıca tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddedilerek, mevcut delil durumu ve aleyhe olan müşteki beyanları doğrultusunda mevcut durumlarının devam ettirilmesi talebinde bulundu.

Duruşmaya, iddia makamının mütalaasına karşı sanık beyanlarının alınmasıyla devam ediliyor.

Yorumlar