İzmir'de tarihi eser kaçakçılığı operasyonu

- Operasyonda Bizans, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait 15 bin 209 parça tarihi eser ele geçirildi, 2 kişi gözaltına alındı

Google Haberlere Abone ol
İzmir'de tarihi eser kaçakçılığı operasyonu

İZMİR (AA) - İzmir'de düzenlenen operasyonda Bizans, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait 15 bin 210 tarihi eser ele geçirildi, 2 kişi gözaltına alındı.

AA muhabirinin emniyet kaynaklarından edindiği bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ekipleri, tarihi eser kaçakçılığının önlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında Konya'nın Hüyük ilçesinden getirilen tarihi eserlerin İzmir'de satılacağını bilgisine ulaştı.

Bornova ilçesindeki bir adreste oldukları belirlenen şüpheliler, polis ekiplerinin düzenlediği operasyonla yakalandı.

- Bir seferde yakalanan en yüksek sayı

Zanlıların bulunduğu evdeki aramada, Osmanlı dönemine ait 15 bin 200 gümüş akçe ve içinde muhafaza edildikleri bir adet bronz kap, Roma dönemine ait 3 adet pişmiş toprak kandil, Bizans ve Roma dönemlerine ait 2 bronz sikke, 1 adet pişmiş toprak ağırlık, iki parça halinde demir strigilis, 2 parça halinde taş kolye ucu ele geçirildi.

İzmir Müze Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı incelemede, ele geçirilenlerin 15 bin 209'unun 2863 sayılı Yasa kapsamında orijinal tarihi eser olduğu, 1 adet taş objenin ise tarihi eser olarak değerlendirilemeyeceği sonucuna ulaşıldı.

Emniyet yetkilileri, operasyonda ele geçirilen tarihi eser miktarının bugüne kadar ülke genelinde bir seferde ele geçirilen en yüksek rakam olduğunu bildirdi.

Haklarında "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa Muhalefet" suçundan yasal işlem başlatılarak fezleke hazırlanan 2 zanlı, ifadelerinin ardından Cumhuriyet Savcısının talimatıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Yorumlar