İzmir'de okul servisinde unutulan çocuğun ölmesi

- Serviste unutulduğu için hayatını kaybeden 3 yaşındaki Alperen'in ölümüne neden olduğu iddia edilen 6 sanık hakkında Karşıyaka 2. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı - Hazırlanan iddianamede, özel anaokulunun kurucusu Yurdagül İşgören ve servis şoförü eşi için 14 yıla kadar hapis cezası talep edildi

Google Haberlere Abone ol
İzmir'de okul servisinde unutulan çocuğun ölmesi

İZMİR (AA) - İzmir'in Çiğli ilçesinde okul servis minibüsünde unutulduktan sonra yaşamını yitiren 3 yaşındaki Alperen Sakin'in ölümünde ihmali olduğu iddia edilen kişilerle ilgili hazırlanan iddianame, Karşıyaka 2. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Sakin'in "yüksek sıcaklıkta kapalı ortamda kalmasına bağlı hipertermi (vücut ısısının aşırı yükselmesi) sunucunda" hayatını kaybettiğine dair İzmir Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı tarafından düzenlenen otopsi raporuna yer verildi.

Olayla ilgili tespitlerin de yer aldığı iddianamede, özel anaokulunun kurucusu olduğu belirlenen Yurdagül İşgören'in yönetmeliklere aykırı şekilde 18 yaşındaki lise eğitimini henüz tamamlamamış olan D.K'yı servis aracında "servis ablası" olarak görevlendirdiğine işaret edildi.

İddianamede, servis şoförü Taner İşgören'in de diğer çocukların araçtan indirilmesine rağmen araçta unutulan Alperen Sakin'i fark etmediği, yaşları itibarıyla küçük olan çocukların servis aracında unutulup unutulmadığını kontrol etmeden aracı okulun yanındaki park alanına kilitlediği vurgulandı.

Okul Müdürü B.G'nin de yönetmeliklere aykırı şekilde "servis ablası" olarak D.K'nin görevlendirilmesini onayladığının kaydedildiği iddianamede, servis aracı olarak kullanılan minibüsün de "okul servis araçları hizmet yönetmeliği"ne uygun olmağı belirtildi.

Yurdagül İşgören'in isteği üzerine sanıklardan A.S'nin Taner İşgören'i telefonla arayarak "anaokulundaki kamera kayıt cihazını sökerek eski kamera kayıt cihazını takmasını" söylemesi üzerine, Taner İşgören'in gerçeğin ortaya çıkmasını engellediği, olayı aydınlatabilecek nitelikteki kamera görüntülerinin izlenmesini engellediği, kamera kayıt cihazını sakladığının da soruşturma evrakından anlaşıldığı bilgisi iddianamede yer aldı.

Sanıklardan A.S'nin yine Yurdagül İşgören'in yönlendirmesiyle okulda usta öğretici olarak görev yapan A.G'yi de telefonla aradığı bilgisine yer verilen iddianamede, bu görüşmede A.S'nin "Hiçbir şekilde doğruyu söylemeyeceksin, yatakta olduğunu, uyandırdığınızda uyanmadığını söyle, doğruyu söylersen meslek hayatın biter" demesi üzerine Çiğli Polis Merkezi Amirliğinde ifade veren A.G'nin de bu isteğe uyarak doğruyu söylemediğinin tespit edildiği belirtildi.

- 6 sanık hakkında ceza talep edildi

İddianamede ayrıca, A.G'nin usta öğretici olarak görev yaptığı okulda sabah denetim ve yoklama yapmayarak Alperen Sakin'in serviste unutulduğunun geç farkedilmesine sebebiyet verdiği de vurgulandı.

Hazırlanan iddianamade, okulun kurucusu Yurdagül ve servis şoförü eşi Taner İşgören'in 3 yıldan 14 yıla kadar, servis ablası olarak çalıştırılan D.K. ile okul müdürü B.G'nin 3 yıldan 9 yıla kadar, usta öğretici A.G'nin 2 yıldan 5 yıla kadar, A.S'nin ise 6 aydan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

- Olay

İzmir'in Çiğli ilçesinde 15 Ağustos'ta, anaokuluna gitmek için sabah saatlerinde evden alınan ancak unutulduğu okul servis minibüsünde baygın bulunan 3 yaşındaki Alperen Sakin, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Alperen'i anaokuluna götüren servisin şoförü Taner İşgören ile servis görevlisi D.K. ifadesi alınmak üzere gözaltına alınmıştı. Taner İşgören, "Dikkat ve özen hükümlülüğüne aykırı davranma ile ölüme sebebiyet verme" suçundan tutuklanmış, D.K, serbest bırakılmıştı.

Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığınca okul müdürü Yurdagül İşgören ile D.K. hakkında yakalama kararı çıkarılmış, savcılıktaki ifadelerinin ardından Yurdagül İşgören tutuklanmış, D.K. ise adli kontrol şartıyla salıverilmişti.

İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü de idari soruşturma başlatarak müfettiş görevlendirmişti. Küçük çocuğun ölümüne ilişkin yürütülen idari soruşturma çerçevesinde anaokulunun kapatılmasına karar verilmişti.

Yorumlar