İzmir'de FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

- FETÖ elebaşı Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davada, 280 sanığın yargılanmasına, hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenen eski hava kuvvetleri komutanlığı kurmay başkanı korgeneral Demiraslan'ın esasa ilişkin savunmasıyla devam edildi

Google Haberlere Abone ol
İzmir'de FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

İZMİR (AA) - İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu 280 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

Ses ve Bilişim Görüntü Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada, "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs ile Cumhurbaşkanı'na suikast girişimi" suçlarından hakkında iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen tutuklu sanık eski hava kuvvetleri komutanlığı kurmay başkanı korgeneral Hasan Hüseyin Demiraslan, esasa ilişkin savunma yaptı.

Tutuklu sanık Demiraslan, askerlik hayatı boyunca kanun ve yönetmeliklerinin dışına çıkmadığını söyledi.

FETÖ mensubu olmadığını, örgütün darbe girişiminde yer almadığını, darbe teşebbüsünde bulunanlara yardım etmediğini, asker, polis ve vatandaşlara bomba, kurşun atmadığını savunan Demiraslan, Kaklıç Hava Meydanında bulunduğu sürede Hava Kuvvetleri Karargahı Harekat Merkezinin darbecilerce kullanılmasını engellediğini, darbe karşıtı generallerin Eskişehir'de toplanmasını koordine ettiğini, Eskişehir Harekat Merkezinde komutan olarak görev yaptığını, buradaki faaliyetleri siyasi otoritelerin bilgisi dahilinde ve talimatlarıyla yürüttüğünü iddia etti.

Demiraslan, 7 Temmuz 2016'da dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın izniyle planlı bir şekilde yıllık izne ayrıldığından olay günü İzmir'in Menderes ilçesindeki askeri sosyal tesislerinde olduğunu dile getirdi. Darbe girişiminden gece yarısına doğru kendisini arayan genel sekreterin "sıkıyönetim ilan edildi" demesiyle haberinin olduğunu savunan Demiraslan, şöyle devam etti:

"Çok açık ve net tepki göstererek, 'Olmaz böyle şey, bu liste nereden çıkmış. Saçmalık. Sıkıyönetim emrine kesinlikle uyulmayacak.' diye kesin emir verdim. Darbe girişimi içinde olsam teşebbüs başlamadan öğrenmem gerekir, kanunsuz emri dikkate alırdım. Emrin uygulanması için emir verirdim, 'Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ünal'ı bilgilendirin ve emrini alın' diye talimat vermezdim. Ayrıca, Tümamiral Hasan Nihat Doğan ile Tümamiral Aydın Şirin'in derdest edilerek Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığına getirilmesine ilişkin suçlamaları kabul etmiyorum. Amirallerin güvenliğini alın emrini ben vermedim, Halil İbrahim Yıldız (tutuklu sanık) vermiş. Amiralleri Çiğli'ye ben getirmedim. Ne emir verenle ne de getirenlerle temasım yok. Amiralleri Palaz misafirhanesine ben koymadım. Güvenli olmadığı gerekçesiyle Ankara yerine Eskişehir'e gittim. Darbeye katılan üslerdeki uçak lastiklerinin patlatılması, havalarının indirilmesi, uçuşların engellenmesi emrini vererek darbe girişiminin başarısız olması için çaba gösterdim."

Tutuklu sanık Demiraslan, bazı tanıkların kendisiyle ilgili gerçeğe aykırı beyan verdiğini öne sürdü.

Utanılacak bir faaliyetinin olmadığını anlatan Demiraslan, "Aldığım sonucun nasıl olsa anlaşılacağını ve takdir edileceğini bekledim, hala sabırla bekliyorum. Utanacak olanlar, sorumluluk almayanlar, bu gayreti göstermeyenler ve gerçek dışı, yalan ifadelerle bu süreçte beni suçlayanlardır. Darbe girişimine karşı başından itibaren net bir duruş gösterdim. Taraf değiştirmedim, her zaman milletin tarafındaydım. Atama listesindeki görevle ilgili bilgim, dahlim, rızam yoktur. Yorum ve zanna dayanan, niyet okuyan iddiaları reddediyorum. 'İzmir'de hakimler var' diyerek tüm suçlamalar yönünden beraatimi istiyorum. Takdir yüce heyetinizdedir." dedi.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde de sanık Demiraslan'ın avukatı esasa ilişkin savunma yapacak.

Yorumlar