İvet Bahar kimdir, nereli, kaç yaşında?

Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk Türk bilim insanı İvet Bahar kimdir merak konusu oldu. Prof. Dr. İvet Bahar kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte İvet Bahar ile ilgili merak edilenler

Google Haberlere Abone ol
İvet Bahar kimdir, nereli, kaç yaşında?

İlk kez bir Türk bilim insanı Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi. Prof. Dr. İvet Bahar, Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne giren ilk Türk bilim insanı oldu. İvet Bahar'ın kim olduğu merak edildi. Peki Prof. Dr. İvet Bahar kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte merak edilen detaylar.

Türk bilim insanı Prof. Dr. İvet Bahar, Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı görevinde bulunuyor. Peki İvet Bahar kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte İvet Bahar hakkında merak edilenler.

İVET BAHAR KİMDİR, NERELİ, KAÇ YAŞINDA?
 
İvet Bahar 1958 yılında doğdu. İvet Bahar 62 yaşında. İstanbul doğumlu olan Prof. Dr. İvet Bahar ailesinden ilk üniversiteye giden kişi oldu.

Toplam 190 Nobel ödülü bulunan Türk bilim insanı, Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladı. Doktorasını ise İstanbul Teknik Üniversitesi'nde bitirdi.

Gauss Ağ Modeli ve Anizotropik Ağ Modeli ile ilgili bilimsel çalışmaları olan, Prof. Dr. İvet Bahar aynı zamanda Pittsburgh Üniversitesi ve Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından ortaklaşa sunulan, Sayısal Biyoloji alanında CPCB'de uluslararası alanda tanınan doktora programının kurucuları arasında yer aldı.
 
Prof. Dr. Bahar, Pittsburg Üniversitesi'nin İlaç Tasarımı bölümünde de başkan yardımcılığı yapıyor. Prof. Dr. Bahar, Pittsburg Üniversitesi'nin İlaç Tasarımı bölümünde de başkan yardımcılığı görevine devam ediyor.
 
Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (EMBO), Bilim Akademisi (BA) ve Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Fiziksel ve Mühendislik Bilimleri inceleme kurulu üyesi olan Prof. Bahar, 250’den fazla makalesi ve 20.000’den fazla atıf ile hesaplamalı biyolojide bilime ışık tutuyor.
 
Çalışmaları ile moleküler biyolojide yeni ufuklar açan, proteinlerin, yapısal etkileşimlere ve mutasyonlara adapte olmak dinamiklerini kullanma yeteneği olduğunu ortaya koyan Prof. Bahar, son yıllarda yaptığı çalışmaları ile nörodejeneratif hastalık ve uyuşturucu bağımlılığı ile mücadelede yeni perspektifler sağlamıştır.
 
Prof. Dr. Bahar, 2016 yılında da ABD Başkanı Barack Obama'nın davetlisi olarak Beyaz Saray'a konuşmacı olarak davet edilmiş ve "Çok Ölçekli Modelleme ve Biyolojide Büyük Veri" başlıklı konuşmasında, 'süper bilgisayar' teknolojisi ile daha önce yapılamayan, ilaç tasarımlarında da kullanılan moleküler ve hücresel düzeydeki simülasyonların nasıl daha hızlı ve doğru bir şekilde yapılabileceğini anlattı.

İvet Bahar, 2 çocuk annesidir.

Eğitim

Doktora Kimya Yüksek Lisansı, İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye, 1986
Kimya Mühendisliği Yüksek Lisansı, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul, Türkiye, 1983
Lisans Kimya Mühendisliği, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul, Türkiye, 1980Kariyer / İş

Aldığı Ödüller

2016-2020 Biyofizik Derneği, Ödül Komitesi.
2019 2019 Kadir Has Üstün Başarı Ödülü , Kadir Has Üniversitesi. Ödül Alıcı. İstanbul, Türkiye.
2016 Beyaz Saray'da Davetli Konuşmacı, Natl Stratejik Bilgi İşlem Girişimi 1. Yıl Yıldönümü
2016 Değerli Öğretim Görevlisi, TIGP, Academia Sinica, Tayvan (Tayvan Uluslararası Yüksek Lisans Programı (TIGP) öğrencileri tarafından seçildi)
2015 Uluslararası Hesaplamalı Biyoloji Derneği (ISCB) Kıdemli Üye Ataması
2014 Şansölyenin Seçkin Araştırma Ödülü (Pittsburgh U)
2013 Sayın Profesör, Pittsburgh Üniversitesi.
2012- Bilim Akademisi, Türkiye, Asli Üye (Seçilmiş)
1. Eski TUBA üyeleri tarafından Kasım 2011'de İstanbul'da bilimsel erdem, özgürlük ve dürüstlük ilkelerini geliştirmek, uygulamak ve desteklemek için bağımsız bir STK olarak kuruldu; ALLEA tarafından Bilim Akademisi olarak resmen tanındı
2010 Yönetim Kurulu Üyesi (Seçilmiş), Biyofizik Derneği
2008 Seçilmiş Konsey Üyesi, Biyofizik Derneği
2008 Seçilmiş Konsey Üyesi, Uluslararası Kuantum Biyoloji ve Farmakoloji Derneği
2005 John K. Vries Pittsburgh Üniversitesi Başkanı.
2000 Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü ( EMBO ), Seçilmiş Üye
1998 Araştırmada Mükemmellik Ödülü, Boğaziçi Üniversitesi
1997 Türkiye Bilimler Akademisi ( TUBA ) (*), Asli Üye (Seçilmiş)
1. TUBA, ALLEA (Tüm Avrupa Akademileri) üyesidir.
1995 TÜBİTAK-TWAS Bilim Ödülü
1. TWAS: Üçüncü Dünya Bilim Akademisi 2. Türkiye Ulusal Bilim ve Teknoloji Vakfı ( NSF'nin Türkiye Muadili)
1991 Sedat Simavi Fizik Bilimleri Ödülü (B. Erman ile ortak)
1990 TÜBİTAK'tan (Türkiye Ulusal Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) Genç Bilim Adamlarına Kimya Ödülü

Yorumlar