İTÜ, "üçüncü nesil üniversite" olma yolunda

- İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karaca: - "Üçüncü nesil üniversitelerin en büyük özelliği patent, proje üretmek ve sanayiye yardım etmek. Özellikle bu çalışmalarla halkın refahını artırmak. İTÜ yaptığı çalışmalarla üçüncü nesil olgusuna en yakın üniversite haline geldi" - "Endüstri 4.0'la insan faktörünü minimize ederek üretimi hızlandırıp, maliyetleri düşürerek sanayiciye katkı sağlamayı hedefliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
İTÜ, "üçüncü nesil üniversite" olma yolunda

İSTANBUL (AA) - MÜCAHİT TÜRETKEN - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ'nün yaptığı çalışmalarla üçüncü nesil olgusuna en yakın üniversite haline geldiğini belirterek, "Üçüncü nesil üniversitelerin en büyük özelliği patent, proje üretmek ve sanayiye yardım etmek. Özellikle bu çalışmalarla halkın refahını artırmak." dedi.

Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, girişimciliğin bir kültür olduğunu, kültürü oluşturmanın da üniversitelerin ve sanayicilerin görevi olduğunu söyledi.

Bu çalışmaya hizmet etmek amacıyla yarışma fikrinin düşünüldüğünü ifade eden Karaca, şöyle konuştu:

"Beşinci yılında 500'lerden on katına çıkarak 5 bin 500'e yakın proje portföyümüz oluştu. İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi ve final etkinliği Big Bang 2016 yarışması ile Türkiye'nin girişimcilik ekosistemini güçlendiriyoruz. Beş yıldır kesintisiz düzenlediğimiz ve her geçen gün daha da büyüyen bu çalışmamız, girişimciler, yatırımcılar, akademik çevreler ve ülkemiz açısından son derece ilham verici bir hale geldi. Yaptığımız çalışmalar ve hayata geçirdiğimiz projelerle son yıllarda gündeme gelen üçüncü nesil üniversite olgusuna en yakın üniversite haline geldik."

Karaca, üçüncü nesil üniversite denilince bilgiyi toplum için yapan, toplum için üreten, toplumun refahını artırmaya yönelik çalışan üniversitenin anlaşılması gerektiğine dikkati çekerek , "Aslında son 15 yıldır gündeme gelen üçüncü nesil üniversitelerin en büyük özelliği patent, proje üretmek ve sanayiye yardım etmek. Özellikle bu çalışmalarla halkın refahını artırmak. Big Bang'te yer alan bütün projeler de bu amaçlara yöneliktir." diye konuştu.

- Üniversite sanayi iş birliği

Karaca, üniversite-sanayi iş birliğinde tekno-kentlerin büyük farkındalık yarattığını söyledi.

Üniversitelerin kendi içinde bilim üreten yuvalar olduğunu ancak beraberinde de üretilen bu bilimin hayata ve girişimciye aktarılmasının sanayinin kullanımına dönüştürülmesi açısından önemli bir işlev gördüğünü belirten Karaca, şöyle konuştu:

"Tekno-kentler aslında bir ara yüz. İTÜ Arı bu alanda en aktif ve en faydalı işleri yapan tekno-kentlerin başında geliyor. Sanayide teknolojik devrim olarak adlandırılan Endüstri 4.0 konusunda üretime katkıda bulunmak istiyoruz. Bizim zaten eğitimsel bir alışkanlığımız vardı. Bunu da tekno-kent aracılığıyla özellikle kontrol ve otomosyana katkı sunmaya çalışıyoruz. Yine insan faktörünü minimize ederek üretimi hızlandırıp, maliyetleri düşürerek sanayiciye katkı sağlamayı hedefliyoruz."

- "Hedeflediğimiz çıtayı çok daha yüksekte görmeye başladık"

Karaca, İTÜ Çekirdek’in geçmiş 4 yılda ülke genelinde bin 600 girişimciye destek verdiğini, bu seneki katılımcılarla bu sayının bin 850'ye yükseldiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Hedeflediğimiz çıtayı çok daha yüksekte görmeye başladık. Özellikle çok sayıda melek yatırımcı (karşılık beklemeden yatırım yapan girişimci) alıyoruz. Başladığımızda girişimle ilgili hedefimiz ikili rakamlardı, şimdi yüzlü rakamlara doğru yaklaştık. İstanbul Sanayi Odası, Otomotiv İhracatçıları Birliği, Elginkan Vakfı gibi benzeri kuruluşlar ile 40'a yakın destekçi ve melek yatırımcı direk projelerle ilgilenip destek veriyor. Bu sayı gerçekten umduğumuzdan çok daha fazla oldu. Demek ki ciddi proje ve öngörü var. Biz aslında bilimi üniversitede yapıyoruz. Bu projelerle bilim yapılmayan faydalı model ürüne dönüşebilecek projelere destek vermeye çalışıyoruz. Bunda da ara yüz aslında melek yatırımcı diyebilirim. Beşinci yılda bu alanda ciddi bir rakama ulaştığımızı görüyoruz."

Karaca, girişimcilik yarışması Big Bang'in yakında Türkiye sınırlarını aşıp dünyanın en önemli girişimcilik platformlarından birisi haline geleceğini kaydetti.

Yorumlar