İtalyan özel birlikleri Libya’da iddiası

- İtalyan basınında, İtalyan özel birliklerinden askerlerin Libya’da olduğu yazıldı

Google Haberlere Abone ol
İtalyan özel birlikleri Libya’da iddiası

ROMA (AA) - İtalyan basını, İtalyan özel birliklerinin Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti kuvvetlerine eğitim için bu ülkede olduğunu yazdı.

İtalyan La Repubblica’nın Libya’da terör örgütü DAEŞ ile mücadelenin sıklaştığı Sirte kenti ve yakınlarındaki yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre, düzinelerce İtalyan özel birlik askerlerinin, Libya’da sahada doğrudan çatışmada yer almadıklarını ancak Başbakanlığını Fayiz as-Sirac’ın yaptığı hükümet güçlerinin terörle mücadelesinde eğitimine destek verdiğini yazdı.

Huffington Post’un İtalyan baskısı da La Repubblica’nın bu haberini bir adım ileri taşıyarak, İtalyan özel birliklerinin, Libya’da görev aldığına dair hükümetten, Devlet Gizli Sırları, İstihbarat ve Güvenlik Parlamenter Komitesi’ne (COPASİR) geçen hafta gizli bir rapor gittiğini belirtti.

Haberde, İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin, geçen Kasım ayında parlamentodan onay alan İtalyan özel birliklerinin sınırlı kapsamda da olsa yabancı ülkelerde görev alması yetkisine dayanarak, İtalyan özel birlik askerlerinin Sirac kuvvetlerine destek vermesine yeşil ışık yaktığını dile getirildi. Haberde, İngiltere, ABD, Fransa’nın özel birlik askerlerinin yanı sıra artık İtalyan özel birliklerinin de sahada olduğuna dikkat çekildi.

İtalyan haber ajansı ANSA da La Repubblica’nın haberini kaynakların doğruladığını ancak İtalyan özel birlik askerlerinin kesinlikle Sirte'de olmadıklarını aktardı. ANSA'nın haberinde, birliklerin, Trablus, Bingazi ve Misurata’da olabilecekleri ifade edildi.

İtalya, geçen hafta Sirte’de bazı DAEŞ hedeflerini vuran ABD’ye üslerini ve hava sahasını kullanma izni vermeye olumlu baktığını açıklamıştı.


Yorumlar