İtalya’da "doğuştan vatandaşlık" yasası tartışmaları

- Başbakan Gentiloni: - "Bu yasama döneminde bu yasayı onaylamak üzere çalışıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
İtalya’da "doğuştan vatandaşlık" yasası tartışmaları

ROMA (AA) – İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, yasal şekilde ikamet eden göçmenlerin çocuklarına doğduğu toprak esas alınarak vatandaşlık hakkı verilmesini içeren yasa tasarısını (Jus Soli), bu yasama döneminde parlamentodan geçirmek için çalıştıklarını söyledi.

Koalisyon iktidarının büyük ortağı, partisi Demokrat Parti’nin (PD), Roma'daki 10. kuruluş yıldönümü programına katılan Gentiloni, hiçbir yasal düzenleme olmaksızın eşcinsel çiftlere yönelik "medeni birliktelik" yasasını geçirmelerinden dolayı gururlu olduklarını belirterek "Umut ediyorum ki, bizim okullarımıza giden, bizim mahallelerimizde bulunan, bizim takımlarımızda top oynayan yabancıların çocuklarına vatandaşlık hakkını vermekle gurur duyacağız." dedi.

Gelecek yıl başında ülkede yapılacak genel seçimlere atıfta bulunan Gentiloni, "Bu, benim ve hükümetin görevidir. Biz, bu yasama döneminde bu yasayı onaylayacak şartların oluşması için çalışıyoruz." diye konuştu.

Bu arada, "Jus Soli"nin yasalaşması için 1 günlük açlık grevi başlatan Senato İnsan Hakları Komisyonu Başkanı PD’li Luigi Manconi ve yasa tasarısına destek verenler dün Temsilciler Meclisi önünde bir araya gelerek, tasarının bir an önce Senato’da görüşülerek kabul edilmesi talebini dile getirdi.

Kamuoyunda Latince "Jus Soli" adıyla bilinen yasa tasarısına dair parlamentodaki görüşmeler, ülkede geçen haziran ve temmuz ayında gündeme gelmiş ancak başta sağ partilerin yoğun tepkisi üzerine parlamentonun yaz tatili sonrasına bırakılmıştı.

Yaz tatili sonrasında da yine sağ partiler olmak üzere, koalisyon hükümetinin küçük ortağı olan merkez sağdaki Alternatif Halk Hareketi (Alternativa Popolare) ile koalisyonun büyük ortağı Demokrat Parti içindeki fikir ayrılıkları sebebiyle tasarıyı parlamentodan geçirecek çoğunluk olmaması sürecin önünü tıkamıştı.

Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nden Ekim 2015'te onay alan yasa tasarısı, üst kanat; Senato gündeminde görüşülüp, oylanmayı bekliyor.

Yorumlar