İtalya ve Japonya’dan G7 mesajı

-İtalya Başbakanı Gentiloni: -"G7’den umudumuz; uluslararası ticaretin ve değişimin önemine yönelik korumacılığa karşı açık ve güçlü bir mesajın çıkmasıdır" -Japonya Başbakanı Abe: -"Japonya ve Avrupa, serbest ticaret bayrağını yukarıda tutmak için ABD ile işbirliğini sürdürmeli" Shinzo

Google Haberlere Abone ol
İtalya ve Japonya’dan G7 mesajı

ROMA (AA) - İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, mayıs ayında ev sahipliği yapacakları G7 zirvesinden korumacılık anlayışına karşı güçlü bir mesaj çıkmasını umduğunu söyledi.

Gentiloni, Avrupa turu kapsamında bugün başkent Roma’ya gelen Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile Başbakanlık Sarayı Chigi’de görüştü.

Ortak basın açıklamasında ilk sözü alan Başbakan Gentiloni, mayıs ayının son haftasında Sicilya Adası'ndaki Taormina kentinde ev sahipliği yapacakları G7 zirvesine değinerek, "Bizim Taormina’daki G7’den umudumuz; uluslararası ticaretin ve değişimin önemine yönelik korumacılığa karşı açık ve güçlü bir mesajın çıkmasıdır." dedi.

Gentiloni, Japonya ile ülkesinin uzun bir geçmişe dayanan mükemmel düzeyde ikili ilişkilere sahip olduğunu, karşılıklı ticaret hacimlerinin 9 milyar doları bulduğunu belirterek, "Bunu, teknoloji değişimi ve savunma ile güvenlik alanlarında takviye etme üzerinde çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

İtalya Başbakanı, AB ile Japonya arasında yapılacak serbest ticaret anlaşmasının da faydalı olacağını vurguladı.

Rusya ile ilişkileri de görüştüklerine işareten eden Başbakan Gentiloni, Rusya’ya yönelik yaptırım politikalarının yanında açılım ve diyalog politikalarıyla ileriye gidebilecek adımların atılabileceğini bildirdi.

Bangladeş’in başkenti Dakka’da geçen yıl temmuz ayındaki terör saldırısında en çok kaybı İtalya (9) ve Japonya’nın (7) verdiğini anımsatan Gentiloni, "Terörle mücadele hususunda, İtalya ve Japonya’nın ortak vizyona sahip olduğunu teyit ettik." ifadesini kullandı.

Gentiloni, Asya’nın güvenliğini de ele aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Kuzey Kore rejiminin sorumsuzca yaptığı tehditleriyle yüzleşmek önemli. Biz dengeli çözüm ve bölgede herhangi bir hareketlilik olmaması için çalışıyoruz."

-Abe’den G7 desteği

Konuk başbakan Abe de İtalya’ya ve Gentiloni’ye G7 zirvesi için başarılar dilerken, "Tüm gücümle, bütün dünyanın odaklanacağı Taormina’daki G7 zirvesinin başarıya ulaşması için Gentiloni’yi destekleyeceğim." dedi.

AB’nin entegrasyon süreciyle zorlukları aşmasına duyduğu hayranlığı aktaran Japonya Başbakanı “Japonya ve Avrupa, serbest ticaret bayrağını yukarıda tutmak için ABD ile işbirliğini sürdürmeli." ifadesini kullandı.

Kuzey Kore’nin nükleer gelişimine değinen ve Gentiloni ile birlikte statükoyu değiştirme niyetlerini vurgulayan Abe, “Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetleri yeni bir tehdit barındırıyor." dedi.

Abe, iki ülke arasında güvenlik ve savunma alanındaki ikili ilişkileri takviye etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Yorumlar