İtalya Duma'daki kimyasal saldırıyı kınadı

- İtalya Dışişleri Bakanı Alfano: - "Şam bölgesinde, özellikle de Duma'da kadın ve çocuklar dahil olmak üzere onlarca sivilin ölümüne yol açan son hava saldırılarından ötürü son derece öfkeliyiz" - "Çok sayıda masum sivil üzerinde muhtemelen kimyasal silah kullanıldığına dair haberler alarm durumunu ve endişeleri artırıyor" - "Şam rejimi başta olmak üzere, çatışmalarda yer alan tüm taraflar, ihtiyaç durumundaki sivil halka insani erişimin garanti edilmesi de dahil, insani hukuk çerçevesinde belirlenmiş yükümlülüklere uymak zorundadır" - Papa Franciscus: - "Silahsız insanlara yönelik bu tür yok etme araçlarının kullanılması asla kabul edilemez"

Google Haberlere Abone ol
İtalya Duma'daki kimyasal saldırıyı kınadı

ROMA (AA) - İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, Beşşar Esed rejiminin Duma'da kimyasal silah kullanmasına ilişkin, "Şam bölgesinde, özellikle de Duma'da kadın ve çocuklar dahil olmak üzere onlarca sivilin ölümüne yol açan son hava saldırılarından ötürü son derece öfkeliyiz. Çok sayıda masum sivil üzerinde muhtemelen kimyasal silah kullanıldığına dair haberler alarm durumunu ve endişeleri artırıyor." ifadelerini kullandı.

İtalya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Alfano'nun, Suriye'deki Beşşar Esed rejiminin Duma'da kimyasal silah kullanmasına ilişkin değerlendirmesi paylaşıldı.

Açıklamaya göre Alfano, "Şam bölgesinde, özellikle de Duma'da kadın ve çocuklar dahil olmak üzere onlarca sivilin ölümüne yol açan son hava saldırılarından ötürü son derece öfkeliyiz. Çok sayıda masum sivil üzerinde muhtemelen kimyasal silah kullanıldığına dair haberler alarm durumunu ve endişeleri artırıyor, öncelikli olarak bu konunun teyit edilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Guta'daki sivillerin insani ihtiyaçlarının karşılanmasının acil önem taşıdığını belirten Alfano, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2401 sayılı Kararı çerçevesinde çatışmalara bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.

Alfano, "Şam rejimi başta olmak üzere, çatışmalarda yer alan tüm taraflar, ihtiyaç durumundaki sivil halka insani erişimin garanti edilmesi de dahil, insani hukuk çerçevesinde belirlenmiş yükümlülüklere uymak zorundadır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Hep birlikte dua edelim"

Papa Franciscus da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Suriye'den korkunç haberler geliyor. Bombalamalarda çoğu kadın ve çocuklardan oluşan onlarca kurbanın öldüğü ve bombaların kimyasal madde içerdiği şeklinde haberler var. Ölü, yaralı ve kurbanların acı çeken aileleri için hep birlikte dua edelim. İyi ya da kötü savaş yoktur. Silahsız insanlara yönelik bu tür yok etme araçlarının kullanılması asla kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Suriye'de rejimin, Doğu Guta'da muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde sivil yerleşimlere 8 Nisan'da düzenlediği kimyasal silah saldırısında 78 sivil ölmüştü.

Yorumlar