İstinaf, otobüs yangını davasındaki cezayı uygun buldu

- İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 19. Ceza Dairesi, seyir halindeki halk otobüsünün yanması sonucu 4 kişinin ölümü, 21 kişinin yaralanmasına neden olduğu iddia edilen sürücüye verilen 8 yıl 4 ay hapis cezasına ilişkin istinaf başvurularını karara bağladı - Yerel mahkemenin kararını usul ve yasaya uygun bulan daire, istinaf başvurularını esastan reddetti

Google Haberlere Abone ol
İstinaf, otobüs yangını davasındaki cezayı uygun buldu

İSTANBUL (AA) - İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (istinaf) 19. Ceza Dairesi, Kavacık'ta seyir halindeki halk otobüsünün yanması sonucu 4 kişinin ölümü, 21 kişinin yaralanmasına neden olduğu gerekçesiyle 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan otobüs şoförü Zeynel Abidin Aslan'ın aldığı cezaya ilişkin itirazları reddetti.

Kavacık'ta seyir halindeki halk otobüsünün yanması sonucu 4 kişinin ölümü, 21 kişinin yaralanmasına neden olduğu iddiasıyla yargılanan otobüs şoförü Aslan, İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Sanık avukatı, kazada hayatını kaybeden kişilerin ailelerinin ve kazada yaralananların avukatlarının yerel mahkemenin kararına itiraz etmesi üzerine dava dosyası İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne gönderildi.

Dava dosyasını inceleyen 19. Ceza Dairesi, tarafların istinaf başvurusunu karara bağladı.

Kararda mahkemenin soruşturma sonuçlarına uygun olarak kanaat ve takdirinde, incelenen dosya içeriğine göre mahkemenin kararında usul ve esasa ilişkin hukuka aykırılığın bulunmadığı, delil ve işlemlerde herhangi bir eksikliğin olmadığı, bu nedenle değerlendirmenin yerinde olduğu belirtildi.

Eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği, kanunda öngörülen suç tiplerine uyduğu, cezaların kanuni bağlamda uygulandığı anlatılan kararda, bu nedenlerle istinaf başvurusunda bulunan tarafların ileri sürdürdüğü gerekçelerin yerinde görülmediği kaydedildi. Kararda, bu gerekçelerle istinaf başvurusunun esastan reddine karar verildiği bildirildi.

- Olayın geçmişi

İstanbul'da 27 Temmuz 2014'te meydana gelen kazada, Tuzla-Topkapı seferini yapan halk otobüsü Kavacık'ta seyir halindeyken yanmış, bariyerlere sürtünerek durabilen otobüsteki yolculardan 4'ü hayatını kaybetmiş, 21 kişi de yaralanmıştı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, bilirkişi raporuna göre, otobüs şoförü Zeynel Abidin Aslan'ın araçta solvent madde karışımlı 10 numara yağ kullandığının belirlendiği, bu nedenle tam ve asli kusurlu olduğu kaydedilerek, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak'' suçundan 2 yıl 8 aydan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Otobüs şoförü Aslan, "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yorumlar