İstinaf mahkemelerinden FETÖ hakkında ilk karar

İlk kez bir İstinaf Mahkemesi, FETÖ davasında yerel mahkeme tarafından verilen kararla ilgili hüküm verdi. Mahkeme, verilen kararın yerinde olduğunu hükmetti.

Google Haberlere Abone ol
İstinaf mahkemelerinden FETÖ hakkında ilk karar

Samsun Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 2. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye olmak" suçundan 4 kişiye verilen hapis cezalarını yasaya uygun bularak kesinleştirdi. Tokat Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ/PDY'ye üye olmak suçundan sanıklar Kadir Tulum'u 3 yıl 1 ay 15 gün, Mesut Böğrek'i 1 yıl 8 ay 18 gün, Serhat Kızılkaya'yı 1 yıl 8 ay 18 gün, Şaban Top'u ise 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırdı.

Sanıkların avukatları, müvekkillerinin beraatine karar verilmesi talebiyle yerel mahkemenin verdiği kararı istinaf mahkemesine taşıdı. Dosya üzerinden davayı karara bağlayan Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, dosyada usul ve esasa ilişkin hukuka aykırılık bulunmadığını, delillerde herhangi bir eksiklik saptanmadığını, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğunu belirterek, istinaf başvurularını esastan reddetti. Yerel mahkemenin sanıklar hakkında verdiği kararı yasaya uygun bulan daire, cezaları kesin hükme bağladı. Böylece istinaf mahkemesi FETÖ'ye ilişkin bir davada ilk kararını verdi.

Karardan

Kararda, avukat olan sanıkların 2013'e kadar FETÖ yapılanması içinde yer aldıkları, yapının terör örgütü olduğunu bilmediklerini belirttikleri kaydedildi.

Sanıkların darbe girişiminin ardından yapılanmanın terör örgütü olduğunu anladıklarını ve bu tarihten çok daha önce FETÖ ile irtibatlarını kestiklerini ifade ettiklerine yer verilen kararda, sanıkların örgütün talimatı doğrultusunda Tokat Avukatlar Ünitesini kurdukları ve bu yapı altında faaliyette bulundukları bildirildi.

Kararda, şu tespitlere yer verildi: "Sanıkların özellikle FETÖ mensuplarına yönelik soruşturmalarda hukuki yardımda bulundukları, eylemlerini suç tarihine kadar da kesintisiz devam ettirdikleri, eylemlerinin yoğunluğu, çeşitliliği, sürekliliği gözetildiğinde bu örgütle organik bağlarının bulunduğu, bu nedenle üzerilerine atılı FETÖ'ye üye olma suçunu işledikleri anlaşılmakla haklarında ilk derece mahkemesince verilen mahkumiyet kararlarında bir isabetsizlik bulunmadığı kanaatine varılmıştır."

Yorumlar