İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü

- Diyarbakır, Batman, Mardin, Elazığ ve Şırnak'ta tören düzenlendi -Batman Valisi Deniz: - "200 yıldır ülkemizin üzerine yapılan saldırıları çok iyi görüyoruz. O saldırılar bitmedi, hala devam ediyor. 15 Temmuz'da da bunu gördük" - Şırnak Valisi Su: - "Birliğimizi ve bütünlüğümüzü bozmak adına her taraftan yine saldırıyorlar"

Google Haberlere Abone ol
İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır, Batman, Mardin, Elazığ ve Şırnak'ta, İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Diyarbakır'da, Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, Kurtuluş Savaşı kahramanlarının torunlarının da 15 Temmuz günü destan yazdığını söyledi.

İstiklal Marşı'nı anlayabilmek için Mehmet Akif Ersoy’u ve onun yaşadığı dönemi iyi bilmek gerektiğini belirten Aslan, "İstiklal Marşı, en önemli ve değişmez değerlerimizden biridir. O, bizim bir arada olmamıza anlam katan milli ruh ve birliğimizin sembolüdür. O, milletimizin hürriyet ve milli irade türküsüdür." diye konuştu.

Güzel Sanatlar Lisesi korosu, günün anlam ve önemine ilişkin ezgileri seslendirdi, yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Programa aralarında AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, 16. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Barbaros Kasar, 8. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kadircan Kottaş, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Vali Yardımcısı Kürşat Güleryüz'ün de bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

- Şırnak

Şırnak Şehit Ahmet Kara Anadolu İmam Hatip Lisesinin konferans salonunda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Valisi Ali İhsan Su, yaptığı konuşmada, ülkenin çok büyük fedakarlıklar sonucunda bugünlere geldiğini söyledi.

Büyük fedakarlıkların ardından İstiklal Marşı'nın Mehmet Akif Ersoy tarafından yazıldığını anımsatan Su, o günlerdeki saldırıların bugün de devam ettiğini kaydetti.

"Birliğimizi ve bütünlüğümüzü bozmak adına her taraftan yine saldırıyorlar." ifadelerini kullanan Su, şöyle dedi:

"15 Temmuz'da FETÖ terör örgütü tarafından yapılan darbe girişimi, PKK terör örgütünün saldırıları, dışarıdan yapılan saldırılar durmuyor. Bir şekilde ülkemizin huzurunu ve birliğini bozmak için mücadele ediyorlar. Milletimizin üstün imanı, birlik ve beraberlik duygusu hepsinin üstüne set çekmiştir, muvaffak olmamışlardır Allah'ın izniyle olamayacaklardır."

İstiklal Marşı'nı okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildiği programa, Şırnak Belediye Başkan Vekil Turan Bedirhanoğlu, kamu kuruluşu ile bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

- Batman

Batman Milli Eğitim Müdürlüğünce, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün konferans salonunda düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Vali Ahmet Deniz, tarihini bilmeyenlerin geleceğini de yazamayacaklarını ve başarılı olamayacaklarını söyledi.

Alparslan, Fatih, Yavuz, Kanuni ve Atatürk'e layık olabilmek için önce onların iyi bilinmesi gerektiğini belirten Deniz, şunları kaydetti:

"200 yıldır ülkemizin üzerine yapılan saldırıları çok iyi görüyoruz. O saldırılar bitmedi, hala devam ediyor. 15 Temmuz'da da bunu gördük. 30 yıldır bölücü terör örgütünü üzerimize salıyorlar. Hala aynı zihniyet var. O zaman bize düşen görev birlik ve beraberlik içerisinde, kardeşçe birbirimizi kucaklayarak, dimdik ayakta durarak mücadelemize devam edeceğiz."

Yurt dışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki yazıların sadece onun şahsına yönelik olmadığını, millete yönelik saldırılar olduğunu vurgulayan Deniz, "O zaman bize düşen gece gündüz demeden çalışacağız, çalışacağız, çalışacağız ancak bu belaları biz böyle def edebiliriz. Sevgili gençler, görüyorsunuz, şu birkaç hafta içerisinde Almanya da Hollanda da bakanlarımıza yapılan hareketleri, tavırları kabul etmek mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

Mehmet Akif Ersoy’un hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterisi ve öğrencilerin seslendirdiği şiir ve türkülerle devam eden program şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesiyle sona erdi.

- Elazığ

Elazığ Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Karakaya Anadolu Lisesi Müdürü İlhami Çubuk, İstiklal Marşı'nın, Türk milletinin ruhu, tarihi ve ideallerinin ölmez değeri olduğunu söyledi.

İstiklal Marşı'nı anlayabilmek için Mehmet Akif Ersoy'u anlamak gerektiğini dile getiren Çubuk, "Mehmet Akif Ersoy, sadece milli şairimiz değil, aynı zamanda İslam'ın da şairidir. Mehmet Akif Ersoy, bir şair olmanın ötesinde bir mütefekkir ve gönül insanıdır. Akif'in tüm şiirleri ve fikirleri tıpkı İstiklal Marşı gibi bizi biz eden, bize ışık tutan ve yolumuzu aydınlatan bir meşaledir." dedi.

Vali Murat Zorluoğlu, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Bağlıtaş, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ'ın da katıldığı program, kompozisyon, şiir ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

- Mardin

Mardin Atatürk Kültür Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, öğrencilerin okuduğu şiir ve gösterilerle devam etti.

İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, yaptığı konuşmada, gelecek nesillerin bir daha İstiklal Marşı'nın yazılmaması için uyanık olması gerektiğini belirterek, "İkinci bir İstiklal Marşı'nın yazılmaması için gençlerimizin birlik içerisinde olması gerekiyor. Görevimiz, Akif'in ruhunu, Asım'ın neslini gelecek nesillere aktarmaktır." dedi.

Vali Mustafa Yaman, Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Kurmay Albay Altan Er'in de katıldığı törende yarışmalarda dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.

Yorumlar