İSTİB Başkanı Kopuz:

- "Türkiye coğrafyasında ve Orta Doğu'da kanlı oyunlar oynanıyor. Bizlerin, kardeşlerimizin kanları üzerine kirli hesaplar yapılıyor" - "KDV konusunda şu anda İngiliz modeli gündemde. Bu modele geçilmesinin bizler için çok faydalı olacağını düşünüyor ve destekliyorum"

Google Haberlere Abone ol
İSTİB Başkanı Kopuz:

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, Türkiye coğrafyasında ve Orta Doğu'da kanlı oyunlar oynandığını belirterek, "Bizlerin, kardeşlerimizin kanları üzerine kirli hesaplar yapılıyor." dedi.

İSTİB'in haziran ayı meclis toplantısının açılışında konuşan Kopuz, son günlerde Orta Doğu coğrafyasında yaşananları hatırlatarak, İslam ülkelerinin kendileri üzerinde oynanan oyunları fark etmesinin önemine dikkati çekti.

Orta Doğu'da her geçen gün sorunların büyüdüğünü ifade eden Kopuz, şöyle devam etti:

"Son günlerde Suudi Arabistan'ın başı çektiği bazı Arap ülkeleri, Katar ile diplomatik bir savaşa girmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde Çin, İran'ın Şangay İşbirliği Örgütü'ne tam üyeliğini desteklediğini açıkladı. Önümüzdeki hafta Çin Cumhurbaşkanı'nın da katılacağı oturumda Astana'da bu konu görüşülecek. Yine geçen hafta medyada Birleşik Arap Emirlikleri ile ilgili birçok haber gördük. Bu siyasi gelişmeler piyasaların üzerine çökmüş durumda. Katar'la ilgili gerginlik petrol fiyatları üzerindeki etkisi itibariyle de önemli. Siyasi gerginlik, petrol fiyatlarında yüzde 1'in üzerinde bir artışa sebep oldu."

Türkiye coğrafyasında ve Orta Doğu'da kanlı oyunlar oynandığına dikkati çeken Kopuz, "Bizlerin, kardeşlerimizin kanları üzerine kirli hesaplar yapılıyor. İslam ülkelerinin bunu bir an önce görmesi lazım." dedi.

Topuz, Katar ve İran'nın enerji alanında güçlendiğini belirterek, Güney Pars Doğalgaz Sahasında bulunan doğalgazın paylaşımı konusunda bir savaşın yaşandığını kaydetti.

Kriz ile ilgili Katar hükümetinden yapıcı açıklamalar geldiğini ifade eden Topuz, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan barışçı bir çözüm için var gücü ile çalışıyor. Bunun da sonuçlarını en kısa sürede alacağız inşallah” şeklinde konuştu.

Konuşmasında ekonomik değerlendirmelerde de bulunan Kopuz, hafta başında TÜİK fiyat endekslerinin açıklandığını hatırlatarak, tüketici fiyatları enflasyonunun mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 11,72 artış kaydettiğini gördüklerini bildirdi.

Manşet enflasyonun son 9 yılın zirve noktası olan yüzde 11,89'dan aşağı doğru inmeye başladığını vurgulayan Topuz, aylık bazda tüketici enflasyonu yüzde 0,45 olduğunu anımsattı.

Mayıs ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon 1,28 puan yükselerek yüzde 16,91'e ulaştığını bildiren Topuz şunları kaydetti:

"Özellikle kırmızı et fiyatlarında bir yükseliş var. Et ve Süt Kurumunun ithalatlarına rağmen bu rakamlarla karşı karşıya kalıyoruz. Alınan önlemlerle en kısa zamanda normal fiyatlara döneceğine inanıyorum. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik Bey geçtiğimiz günlerde piyasada fiyat artışlarına neden olan besicilerin en ağır şekilde cezalandırılacağını ifade etti. Biz de İstanbul Ticaret Borsası olarak bu konunun arkasında olacağız. "

Topuz, yeni KDV düzenlemesiyle ilgili İstanbul Ticaret Borsası'nın önerilerini Maliye Bakanlığı'na ilettiğini belirterek, "KDV konusunda şu anda İngiliz modeli gündemde. Bu modele geçilmesinin bizler için çok faydalı olacağını düşünüyor ve destekliyorum. Çünkü bu sistemde gıda, eğitim ve ilaç KDV'ye tabi olmayacak. Böyle bir uygulamaya geçilmesinin kronik hale gelmiş olan gıda enflasyonunun da düzelmesine katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Meclis toplantısından sonra İstanbul Ticaret Borsası'nın geleneksel iftarını yapacaklarını belirten Kopuz, bugün yetimler ve aileleri ile birlikte iftar edeceklerinin bilgisini verdi.


Yorumlar