İstanbul'un kalkınmasına İSTKA desteği

- İstanbul Kalkınma Ajansı, 2016-2020 Stratejik Planı ile belirlediği hedefler doğrultusunda, İstanbul'un marka değerini daha da arttırmayı, yatırım potansiyelini harekete geçirecek yatırım, tanıtım ve koordinasyon faaliyetlerinde bulunmayı hedefliyor - İstanbul Vali Yardımcısı ve İSTKA Genel Sekreter Vekili Önal: - "İstanbul Kalkınma Ajansı, İstanbul'u yabancı yatırımcılar için verdiği teşvikleri ile değil ismi ve küresel cazibesinden dolayı bir çekim merkezi haline getirmeyi amaçlıyor" - "Kalkınma Ajansı, İstanbul'daki Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını analiz etmek, planlamak ve yönlendirmek üzere İstanbul Bölgesel Yenilik Stratejisi hazırlık çalışmalarını yürütüyor"

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'un kalkınmasına İSTKA desteği

İSTANBUL (AA) - SEVİL ÇELİK - İstanbul Kalkınma Ajansının (İSTKA) önümüzdeki dönemde yürüteceği faaliyetlerle İstanbul'un marka değeri daha da artacak.

Bölgesel kalkınmayı hızlandırmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla çalışmalar yürüten İSTKA, bu yıl "Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul", "Girişimcilik", "Çocuklar ve Gençler" başlıklarında üç mali destek programı ilan etti.

Bu programlara sunulan projelerin teknik ve mali açıdan değerlendirilmesi sonucunda, "Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı" kapsamında 49 proje, "Girişimcilik" başlığında 14 proje, "Çocuklar ve Gençler" başlığında 47 proje başarılı bulundu.

Başarılı proje sahibi kuruluşlarla destek sözleşmesi imzalama süreci ise devam ediyor. Bu programlarda projelerin toplam maliyetlerinin yüzde 90'ına kadar destek sağlanabiliyor.

Ayrıca İSTKA, güdümlü proje desteği kapsamında 30 Mart 2016'da Borsa İstanbul ve Boğaziçi Üniversitesi ile Finans Teknopark Projesinin hayata geçirilmesi amacıyla sözleşme imzaladı.

İstanbul Vali Yardımcısı ve İSTKA Genel Sekreter Vekili Ahmet Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomik anlamda lokomotif kentlerinin, küresel etkileşim yönüyle bir merkez ve kesişim görevi icra ettiğini belirtti.

Fırsat Şehirleri Raporuna göre İstanbul'un dünyanın en dinamik şehirlerinden biri olarak tanımlandığını, ekonomisi, ticaret hacmi ve ikili ilişkileri bir yana, İstanbul'u küresel bir merkez yapan temel unsurun kentte hüküm sürmüş medeniyetlerin zenginliği olduğunu vurgulayan Önal, İSTKA'nın çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Küresel entegrasyonu ve artan etkileşim ağı İstanbul’un kültürel ve doğal hazinelerine değer katmakta, dünyayla yakınlaşmasına büyük katkı sağlamaktadır. Bu anlamda İSTKA, İstanbul’un kalkınması için çalışmalar yürüten bütün paydaşları bir araya getiriyor ve ortak hedefler doğrultusunda koordine ediyor. Kalkınma ajansı bu kapsamda bütün paydaşlarının geniş katılımıyla 2010-2013 ve 2014-2023 dönemleri için iki tane İstanbul Bölge Planı hazırladı."

Önal, planlarda ortaya konulan hedefler doğrultusunda araştırma ve analiz raporları hazırlandığı ve stratejiler geliştirildiğini aktardı.


- İstanbul Bölgesel Yenilik Stratejisi hazırlık çalışmaları


Ahmet Önal, İSTKA'nın, İstanbul'daki Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını analiz etmek, planlamak ve yönlendirmek üzere bir İstanbul Bölgesel Yenilik Stratejisi hazırlık çalışmaları yürüttüğünü belirtti.

Kalkınma Ajansının çalışmalarını ve desteklerini İstanbul Bölge Planı hedefleri doğrultusunda planladığını ve hayata geçirdiğini aktaran Önal, "Bu anlamda faaliyet ve desteklerimizi 'inovasyon' ve 'girişimcilik' gibi ekonomik ve sosyal kalkınmanın farklı boyutlarını yatay kesen konulardan, 'turizm' ve 'yaratıcı endüstriler' gibi sektörlere, çocuklar ve gençler, kadınlar, engelliler gibi sosyal kesimler ile 'bağımlılıkla mücadele' gibi sosyal sorunlara kadar uzayan bir yelpazede çeşitlilik gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Önal, İSTKA bünyesinde faaliyet gösteren Yatırım Destek Ofisi'nin de İstanbul'a yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcılara yatırım destek hizmetleri sunduğunu, bu kapsamda yatırımcılara yatırım fırsatları ve şehrin sunduğu imkanlar hakkında bilgilendirme yapıldığını dile getirdi.

Yatırım Destek Ofisinin, iyi uygulama örneklerini paylaşmak, iş birliği ağları oluşturmak amacıyla farklı yelpazedeki birçok girişimi ve girişimciyi bir araya getirdiğini belirten Önal, ofisin yatırımcıların kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yetki alanına giren izin ve ruhsat işlemleri ile diğer idari iş ve işlemlerini tek elden takip ve koordine etmek, yatırımları izlemek, yatırımcıya bilgi vermek ve yol göstermek, iş birliği ağları oluşturmak şeklinde tanımlanan faaliyetler de yürüttüğünü kaydetti.


- "İstanbul küresel durgunluğa rağmen güçlü"


Önal, İstanbul'un küresel ekonomik durgunluğa rağmen güçlü bir ekonomik performans sergilediğine dikkati çekti.

Kentin uluslararası bağlantıları ve dinamik yapısıyla ekonomik büyümenin motoru olduğunu ve uluslararası kabul gören marka değeriyle küresel konumunu ve sahip olduğu ününü pekiştirdiğini ifade eden Önal, İSTKA'nın önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği çalışmalara ilişkin şunları anlattı:

"İSTKA önümüzdeki dönemde 2016-2020 Stratejik Planı ile belirlediği hedeflere yönelik çalışmalar gerçekleştirecek. İSTKA İstanbul'un marka değerini daha da artırmak ve özellikle yabancı yatırımcılar için verdiği teşvikleri ile değil İstanbul'un ismi ve küresel cazibesinden dolayı kenti bir çekim merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. Bu bağlamda İstanbul'un yatırım potansiyelini harekete geçirecek yatırım tanıtım ve koordinasyon faaliyetlerinde bulunacağız. Yine yerli ve yabancıların yatırım faaliyetlerinde yatırım destek hizmetlerine doğru ve kolay ulaşımını sağlayacak çalışmalar gerçekleştireceğiz."

Önal, İSTKA'nın ayrıca İstanbul'un kalkınmasını hızlandıracak araştırma, analizler ve strateji geliştirme çalışmalarına devam edeceğini, İstanbul içindeki koordinasyon görevini güçlendirerek paydaşlarla iş birliğini artıracağını kaydetti.

Yorumlar