İstanbul'daki terör saldırıları

- Mısırlı gazeteci yazar Huveydi: - "Siyasi çözümlerin sonuç vermediği ülke içindeki çekişmeleri kışkırtan yerel ve yabancı bazı taraflar var. Türkiye'nin istikrarına zarar vermek onların çıkarınadır" - Moritanya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Gabid: - "Türkiye, köklü bir imparatorluğun kalıntılarından yükselen ve Batıyı korkutan küresel bir güç olduğu için terörle hedef alınıyor"

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'daki terör saldırıları

KAHİRE (AA) - HÜSEYİN EL- KABANİ - Mısırlı gazeteci yazar Fehmi Huveydi, İstanbul Beşiktaş'ta çevik kuvvet polislerini hedef alan terör saldırısının, Türkiye'nin milli güvenliği ve Suriye konusundaki kararlı duruşundan dolayı iktidarı rahatsız etmek isteyen yerel ve yabancı bazı odakların işi olduğunu savundu.

Huveydi, İstanbul'da düzenlenen terör saldırısına ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunarak, "Siyasi çözümlerin sonuç vermediği ülke içindeki çekişmeleri kışkırtan yerel ve yabancı bazı taraflar var. Türkiye'nin istikrarına zarar vermek onların çıkarınadır." dedi.

İstanbul'daki terör saldırısında Suriye muhaberatının da parmağı olduğuna inandığını dile getiren Huveydi, "Öncelikle meydana gelen çekişmelerden kimlerin yararlandığına bakmamız gerekir. Türkiye-Suriye sınır hattında yaşanan sorunlar, Suriye muhaberatıyla mutlaka bir ilişkisi olacaktır. Terör örgütü PKK/PYD'yi kullanarak Türkiye'yi rahatsız etmeye çalışan Suriye rejimi, bazen de caydırıcı olması için terör eylemlerine başvuruyor. Rejim, böylece Suriye'ye müdahale etmenin bedelinin ağır olacağı mesajını veriyor." diye konuştu.

Huveydi, Türkiye'nin Suriye krizine karşı sergilediği duruşla ilgili şunları kaydetti:

"Türkiye, milli güvenliği için kendi bahçesini koruma hakkına sahiptir. PKK/PYD tarafından Türkiye sınırında 'kanton' veya 'özerklik' kurulması, Türkiye'nin milli güvenliğine zarar verir. Bunlar Türkiye sınırından uzaklaştığı sürece Türkiye de onlardan uzak olur. Ama sınırlarına yaklaşmaları halinde Türkiye milli güvenliğini savunmak zorunda."

Türkiye'de meydana gelen terör saldırılarının, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimiyle de bağlantılı olduğuna dikkati çeken Huveydi, "Yaşananlar konusunda açıkta olan bir bölüm var o da Suriye'deki kriz, açık olmayan bölüm ise darbe girişiminde bulunanların da içinde yer aldığı diğer taraflardır. 15 Temmuz darbe girişiminde bulunan FETÖ'nün, Türkiye gibi bir ülkede bunu tek başına yaptığına inanmıyorum. FETÖ başka unsurlarla işbirliği yapmıştır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'yi hedef alan terör eylemlerine karşı ne tür önlemlerin alınabileceğine ilişkin Huveydi, "Siyasi çözüm ve hukukun kararlılığıyla şiddetin önüne geçilebilir. Bu uzlaşma sonucu gerçekleşir." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul'daki terör saldırılarına karşı Arap ülkelerinin tepkilerine de değinen Huveydi, Araplardan bazıları Türkiye'nin istikrarından yana olurken bazılarının tam tersini istediğini söyledi.

- "Türkiye, Batıyı korkutan küresel bir güç olduğu için hedef alınıyor"

Beşiktaş'taki saldırıyı değerlendiren Moritanya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Muhammed el-Hafız el-Gabid, "Türkiye, köklü bir imparatorluğun kalıntılarından yükselen ve Batıyı korkutan küresel bir güç olduğu için terörle hedef" alındığını belirtti.

Terörün, "Batıya mutlak bağımlı olmadan bölgedeki coğrafi konumunu geri kazanmaya çalışan milli bir devletin yönettiği Türkiye projesini şaşırtmak için kullanılan kör tepki" olduğunu ifade eden Gabid, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk hükümeti ve halkı bu projeyi uygulamaya koyarak, ülke içindeki grupları birleştirme yolunda çaba sarf ederek ve demokrasiyi güçlendirerek terör probleminin üstesinden gelebilir." dedi.

Türkiye'deki siyasi güçlere birlik olma çağrısı yapan Gabid, "Terörün Türkiye'yi hedef alması, halkının yürüyüşünü sürdürme azmini etkilemeyecek." ifadesini kullandı.

Gabid, bölge ülkelerinin ve Batılı devletlerin Türkiye'ye karşı kullandığı en önemli kartın 15 Temmuz askeri darbe girişimi olduğunu ancak bunda başarılı olamadıklarını kaydetti.

Gabid ayrıca, büyük yatırım imkanları olan Türkiye ile Moritanya arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Yorumlar