İstanbul son dakika kar yağışı ne durumda, kar ne zamana kadar sürecek?

İstanbul'un kar ile mücadelesi devam ederken Cumartesi ve Pazar günü de yağışın etkili olacağı uyarıları geldi. Vatandaşlar kar yağışının İstanbul'da ne zamana kadar süreceğini merak ederken gözler meteorolojinin son hava tahmin raporlarına çevrildi.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'un karla imtihanı sürüyor

İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde etkisini sürdüren kar yağışı günlük hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. İstanbul'da kar yağışının başlamasından önce alınan tedbirler kapsamında okullar tatil edilmiş, kamu kuruluşlarındaki bazı çalışanlara idari izinler verilmişti. Hafta içi çarşamba günü başlayan kar yağışı cumartesi ve pazar günü de süreceğe benziyor. Peki, kar İstanbul'da ne zamana kadar sürecek, kar yağışı ne zaman sona erecek?

Kent genelinde kar yağışı gece boyunca da aralıklarla devam etti. Olumsuzluk yaşanmaması için yetkililerin araç sürücülerine yönelik "trafiğe çıkmama" uyarısına da genel olarak uyulduğu görüldü.

İBB trafik yoğunluk haritasına göre kentteki trafik yoğunluğu saat 09.45 itibarıyla yüzde 13 olarak ölçüldü.

İstanbul'da genellikle yoğunluğun olduğu D-100 Kartal ve Kadıköy yönü, E-5, TEM, Samandıra bağlantı yolu, Başıbüyük Yolu, TEM Çamlıca ve Ankara yönünde trafiğin açık olduğu görüldü.

Ana arterlerde genel olarak sorun yaşanmazken, ara sokaklardaki buzlanmalara karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekiplerince tuzlama çalışmaları gerçekleştirildi.

Kar yağışına rağmen işlerine gitmek zorunda olanlar ise toplu taşıma araçlarını tercih etti. Üst geçitleri kullanan bazı vatandaşlar, buzlanma ve kar yağışı nedeniyle zorluk yaşadı.

Esenyurt'un Güzelyurt Mahallesi'nde yokuş aşağı inen bazı araçların, buzlanma nedeniyle kaydığı görüldü. Çekmeköy'de aralıklı kar yağışı devam ederken, ana arterlerde trafikte zaman zaman yoğunluk yaşandı. Şile Otoyolu'nda da etkili olan kar yağışına karşı İBB ekipleri küreme ve tuzlama çalışması yaptı.

YENİ UYARILAR GELDİ

Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) kentteki hava durumuyla ilgili son bilgileri alan İBB Başkanı İmamoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün doğru tahminleri sayesinde gerekli tedbirleri aldıklarını anlattı.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü ve uzmanlarına teşekkür eden İmamoğlu, "Bu gece sabaha karşı son 30 yılın en soğuk derecesi ölçüldü. Mart ayının en soğuk gecesini yaşamış olduk." dedi.

Florya istasyonunda hava sıcaklığının 2003'te eksi 4 olarak ölçüldüğüne dikkati çeken İmamoğlu, şunları kaydetti:

"Bu gece eksi 4,4 ölçüldü. Aslında bu soğuk havanın, özellikle kuzey kesimlerinde daha düşük derecelerde olduğu arkadaşlarım tarafından iletildi. Hatta eksi 7-8'e kadar varabilen, hissedilen dereceleri eksi 15'lere kadar düştüğü bildirildi. Dolayısıyla 'Sibirya soğuğu' diye tarif edilen hava koşullarının şehrimize ne kadar yüksek etki gösterdiğinin bir ölçümü. İstanbul'un bu sürece en doğru şekilde hazırlık yapmasının, herkesin paydaş olmasının, herkesin zamanında sürece müdahil olmasının, buna da maksimum seviyede 16 milyon İstanbullu hemşerimizin eşlik etmesinin sonucunu yaşıyoruz. Şu ana kadar kayda değer, canımızı sıkan, bizi üzen hiçbir hususu, olayı yaşamadık diyebilirim, bu çok sevindirici."

İmamoğlu, vatandaşların özel araçlarıyla mecbur kalmadıkça yola çıkmaması gerektiğini belirterek, toplu taşıma araçlarının yoğun bir çaba ile vatandaşlara hizmet verdiğini anlattı.

"KAR KALINLIĞI BAZI YERLERDE 50 SANTİMETREYE KADAR ÇIKABİLİR"

"Güneşin kendini göstermesi hiçbir vatandaşımızı aldatmasın." diyen İmamoğlu, "Bugün 4-5 günlük alarmın en yoğun kar yağışını yaşayacağız. Bu kar yağışı öğleden sonra İstanbul'da çok etkili olacak." ifadesini kullandı.

İmamoğlu, kar kalınlığının bazı yerlerde 50 santimetreye kadar çıkabileceği uyarısında bulunarak, bugün ve yarın don ve buzlanma riskinin olduğunu söyledi.

En önemli kararlardan birinin daha önce otoyollarda çok sıkıntı yaratan tır ve ağır vasıtaların geçişinin yasaklanması olduğunu vurgulayan İmamoğlu, bunun yapılması halinde çok sorunsuz bir hafta sonunu yaşayacaklarını kaydetti.

İmamoğlu, şu ana kadar 4 günde 44 bin ton tuz, 900 ton solüsyon kullanıldığını anlatarak, şu bilgileri verdi:

"Kumanya hizmetimizin sıkışma olan noktalarda, 198 bin kumanya, 108 bin mobil malzeme içeceğinden, çorbasından kekine dağıtım yaptığımızı, sıkışık trafiğin olma ihtimali olan yollarda mobil tuvalet hizmetimizin devam ettiğini, 675 evsiz vatandaşımızın misafir edildiğini, sokak hayvanlarına 655 noktada, günlük 2 ton kuru mama dağıtıldığını da duyurmak isterim."

İmamoğlu, kentteki barajların doluluk oranlarının da yüzde 84'ü aştığını aktardı.


 

Yorumlar