İstanbul sadırısına dünyadan tepkiler

İstanbul'da meydana gelen gece kulübü saldırısına dünyanın farklı ülkelerinden kınamalar geldi

Google Haberlere Abone ol
İstanbul sadırısına dünyadan tepkiler

Sonhaberler | Haber Merkezi 

İstanbul'da 39 kişinin hayatını kaybettiği, 65 kişinin yaralandığı saldırı tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Dünyanın farklı ülkelerinden kınama açıklamaları gelmeye başladı. İlk olarak Rusya Devlet Başkanı Putin'den kınama geldi. İstanbul Ortaköy'de gece kulübüne düzenlenen saldırıya ilişkin açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Teröre yanıt vermek ortak görevimiz" ifadelerinini kullandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Teröre yanıt vermek ortak görevimiz" ifadelerinini kullandı. Kremlin'in resmi internet sitesinde yer alan yazılı açıklamaya göre Putin şunları söyledi: "Yeni yıl kutlamasında suçsuz insanları öldürmekten daha kötü bir suç düşünemiyorum. Fakat teröristlere insani duygular çok yabancı. Bizim ortak görevimiz terör saldırılarına kararlı bir şekilde yanıt vermek. " 

FİLİSTİN DEVLET BAŞKAN ABBAS

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ortaköy’de düzenlenen terör saldırısını kınadı. Filistin Resmi Haber Ajansı WAFA’ya göre, Abbas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziyelerini sunarak, terör eylemini kınadı. Terör ve sorumlularına karşı bölge devletleri arasında ve uluslararası alanda koordinasyonun güçlendirilmesi, uluslararası toplumun çabalarının birleştirilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, Filistin’in Türk Devleti ve Türk halkıyla dayanışma içinde olduğu vurgusu yapıldı.

AB KOMİSYONU BAŞKANI JUNKER

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, İstanbul'daki terör saldırısıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı dileyerek, terörle mücadelede AB'nin Türkiye'nin yanında olduğunu belirtti. Juncker, Reina'yı hedef alan saldırısıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başsağlığı mesajı gönderdi. Sabah erken saatlerde İstanbul'da meydana gelen terör saldırısını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirten Juncker, mesajında şu ifadelere yere verdi: "Kendi adıma ve tüm AB Komisyonu adına, size yürekten başsağlığı dilemek, hayatını kaybedenler ve sevenleriyle olan dayanışmamı ifade etmek isterim. Terörizmi püskürtmek, ortak sorumluluğumuz. Sizi ve sizin nezdinizde Türkiye halkını temin ederim ki, bu çabadaki devam eden desteğimize güvenebilirsiniz."

ALMANYA BAŞBAKANI MERKEL'DEN KINAMA MESAJI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İstanbul Ortaköy'de düzenlenen terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Başbakan Merkel mesajında, saldırıyı kınayarak "Teröristler bir kez daha ülkenizde saldırıda bulundu. İstanbul'da, yeni yılı birlikte kutlamak isteyen insanlara, insanlığı hiçe sayan sinsi bir saldırı düzenlediler. Bu saldırıyı kınıyor ve size taziyelerimi sunuyorum. Bu sabah düşüncelerim kurbanlarla, aileleri ve dostlarıyla." ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de yaptığı yazılı açıklamada, terör saldırısını sert bir şekilde kınadı. Steinmeier, İstanbul'un bir kez daha "korkunç kanlı bir olayın kurbanı" olduğunu belirterek "Boğaziçi'nden yılbaşı gecesi gelen haberlerle sarsıldım." ifadesine yer verdi. Dünyadaki milyonlarca kişi gibi yılbaşı gecesi birlikte güzel ve sorunsuz zaman geçirmek isteyen masum insanların ve gençlerin zalim ve korkakça bir saldırının kurbanı olduklarını belirten Steinmeier, “Bu olayı ve terörizmin her şeklini en sert şekilde kınıyoruz. Biz bu zor saatlerde Türkiye'nin yanındayız." değerlendirmesinde bulundu. Olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Steinmeier, ailelerin ve yakınlarının acılarını derinden paylaştıklarını kaydederek çok sayıdaki ağır yaralıya acil şifalar diledi.

MACARİSTAN BAŞKANI

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İstanbul'daki terör saldırısının ardından Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu belirterek, "Türkiye'nin ve Türklerin uluslararası terörizme karşı mücadelesine Macaristan'da büyük değer veriyoruz." ifadesini kullandı. Macaristan Başbakanı Orban, İstanbul Ortaköy'de düzenlenen terör saldırısı dolayısıyla Başbakan Binali Yıldırım'a yolladığı taziye mesajında, masum insanları hedef alan terör saldırısından büyük üzüntü duyduğunu, saldırıda yakınlarını kaybedenlere taziye dileklerini ilettiğini belirtti. Macaristan'ın, Türkiye'nin müttefiki olduğunu ve terörle mücadele konusunda Türkiye'nin çabalarını desteklediğini vurgulayan Orban, şunları kaydetti: ''Türkiye'nin ve Türklerin uluslararası terörizme karşı mücadelesine Macaristan'da büyük değer veriyoruz. Bu insanlık dışı saldırı hükümetimin, terörle mücadele ve Türkiye'nin çabalarını desteklemek konusunda çabasını güçlendirecektir.''

AB DIŞ İLİŞKİLERİ TEMSİLCİSİ MOGHERINI VE GENİŞLEMEDEN SORUMLU ÜYESİ HAHN

Avrupa Birliği'nden (AB) yapılan açıklamada, İstanbul'daki terör saldırısı şiddetle kınanarak terörle mücadelede dayanışma ve ortak çalışma mesajı verildi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, İstanbul'daki gece kulübünde düzenlenen terör saldırısına ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı. Yeni yılının gelişini kutlayanları hedef alan saldırıda 39 kişinin hayatının kaybettiği belirtilen açıklamada, kurbanların aileleri ve dostlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilendi. Açıklamada, "Avrupa Birliği, Türkiye ve Tük halkıyla dayanışmasını yinelemektedir. Tüm terör eylemlerini şiddetle kınıyoruz ve bu tehditleri etkili bir şekilde önleme ve bunlarla mücadele konusunda Türk yetkililerle çalışmaya devam etme kararlılığımızı teyit ediyoruz." ifadesine yer verildi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı mesajı göndererek "Terörizmi püskürtmek, ortak sorumluluğumuz. Sizi ve sizin nezdinizde Türkiye halkını temin ederim ki bu çabadaki devam eden desteğimize güvenebilirsiniz." ifadesini kullanmıştı.

İSLAM ÜLKELERİNDEN TEPKİLER

Lübnan, Mısır, Tunus ve Kuveyt İstanbul Ortaköy'de düzenlenen terör saldırısını kınadı. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İstanbul'daki terör saldırısıyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Saldırıyı kınayan ve terörle mücadelede iş birliği çağrısı yapan Avn, saldırıda yaralanan Lübnan vatandaşlarının sağlık durumu hakkında da bilgi aldı. Lübnan Başbakanı Saad Hariri de ülkesinin Türk halkı ve hükümetinin yanında olduğunu belirtti. Hariri ayrıca, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini iletti.

MISIR

Mısır Dışişleri Bakanlığı da Ortaköy'de düzenlenen terör saldırısını "şiddetle ve en güçlü" ifadelerle kınadıklarını açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, halkların güvenlik ve istikrarına zarar veren bu terör örgütlerinin kuşatılması gerektiği belirtilerek, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileklerinde bulunuldu. Açıklamada ayrıca, din ve ırk ayrımı yapılmaksızın, tüm dünya halklarını tehdit eden terör olgusunun sona erdirilmesi için uluslararası toplumun çabalarının birleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

TUNUS

Tunus Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada "Tunus, bir kez daha farklı uyruklardan masum insanları hedef alan, korkak terör saldırısını en güçlü şekilde kınamaktadır." ifadeleri yer aldı. Ölenlerin ailelerine taziye ve yaralılara da acil şifa dileklerinde bulunulan açıklamada "Tunus, kardeş Türk halkıyla tam bir dayanışma içindedir. Türk hükümetinin ülke güvenliği için yerine getireceği icraatları desteklemektedir." denildi. Saldırıda 2 Tunus vatandaşının hayatını kaybetmesinden duyulan üzüntünün de dile getirildiği açıklamada Ankara'daki Tunus Büyükelçiliği ve İstanbul'daki konsoloslukta koordinasyon birimlerinin kurulduğu aktarıldı.

IRAK

 Irak, Ürdün, Bahreyn de İstanbul Ortaköy'de düzenlenen terör saldırısını kınadı. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, yaptığı yazılı açıklamada, "İstanbul'daki çirkin saldırıyı kınıyoruz. Masum insanların kanını döken terör yuvalarını vurmak ve terörü yok etmek için en üst düzeyde koordinasyon kurulması çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı. Terörün ortak düşman olduğunu vurgulayan Nuceyfi, dünyada terörle mücadelenin tek başına yapılamayacağını ifade etti.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Cemal de AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'daki bir gece kulübünü hedef alan saldırının kınandığını söyleyerek, "Irak, devletlerin teröre karşı verdiği mücadelenin, siyasi hesapların ötesine çıkılarak bölge ülkeleri arasında koordineli şekilde yürütülmesi gerektiğine inanıyor." dedi. Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi de yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyı kınayarak, terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduklarını belirtti. Cuburi, tüm bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasının yanı sıra terörün yayılmasının önüne geçilmesi konusunda Türk halkı ve yöneticileriyle dayanışma içinde oldukları mesajını verdi.

ÜRDÜN

Ürdün resmi haber ajansı Petra'da yer alan haberde, hükümet sözcüsü ve Enformasyon Bakanı Muhammed el-Mumuni, "Türkiye ve diğer ülkeleri hedef alan terör saldırılarıyla mücadele kapsamında, bu felaket ile arkasında yer alanların tam anlamıyla ortadan kaldırılması için sarf edilen uluslararası çabaların artırılması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Açıklamada, Türkiye ve tüm bölgeyi hedef alan terörle mücadelenin önemi vurgulanarak, saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dileğine yer verildi.

Terörün küresel barış ve güvenliği her geçen gün artarak tehdit eder hale geldiği kaydedilen açıklamada, Ürdün'ün, terörün tüm varyasyonlarının karşısında yer aldığı aktarıldı.

BAHREYN

Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, vatandaşlar ile ülkede ikamet edenler başta olmak üzere güvenlik ve istikrarını sağlamak için gerçekleştirdiği icraatlar kapsamında Bahreyn'in kardeş ülke Türkiye'nin yanında yer aldığı belirtildi.

Bahreyn'in terörün her türlüsü karşısındaki değişmez tutumunun vurgulandığı açıklamada, tüm dünya ülkelerini temelden tehdit eden terör olgusunun kökünün kazınması için uluslararası dayanışmanın güçlendirilmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, bu çirkin saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları ve hükümete başsağlığı, yaralılara da acil şifa dilendi.

KUVEYT

Kuveyt Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da terör saldırısının şiddetle kınandığı, Kuveyt'in terör ve şiddetin her türlüsüne karşı olduğu kaydedildi. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Hiçbir semavi din ve insanlık değerleriyle bağdaşmayan ve insanlığı hedef alan bu menfur terör saldırısı çirkin yüzünü bir kez daha gösterdi. Türk halkına, hükümetine ve olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz."

KKTC'DEN KINAMA VE DAYANIŞMA MESAJLARI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İstanbul Ortaköy'de düzenlenen terör saldırısını kınadı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yayımladığı başsağlığı mesajında, "İstanbul 2017'ye yine terörle girdi ne yazık. Gece kulübünde masum insanlara yapılan vahşi saldırıyı kınıyoruz. Yaşamını yitirenlerin yakınlarının acısını paylaşıyor, Türkiye'ye başsağlığı diliyoruz." ifadelerini kullandı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün de terörün her nereden ve kimden ne şekilde gelirse gelsin insanlık suçu olduğunu belirterek “İstanbul'da bir eğlence mekanında yılbaşı kutlaması yapan insanlara yönelik alçakça terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Yeni yılın ilk günü İstanbul'da düzenlenen terör saldırısı, Kıbrıs Türk halkını da derinden üzmüştür. Menfur saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilerim.” değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş da terör saldırısını kınayarak yeni yılın ilk dakikalarında, masum halkı hedef alan bu hain saldırının, Kıbrıs Türk halkını da derinden yaraladığını, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara ve Anadolu halkına başsağlığı diledi.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI'NDAN DESTEK MESAJI

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İstanbul Ortaköy'de düzenlenen terör saldırısını kınayarak, terörle mücadelede Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını açıkladı. İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin, yaptığı yazılı açıklamada, Ortaköy'de gerçekleştirilen terör saldırısını şiddetle kınadı. Useymin, İİT'nin terörle mücadelede, Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu ifade etti. Genel Sekreter Useymin ayrıca saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına, Türkiye halkına ve yönetimine başsağlığı, yaralılara da acil şifa diledi.

Yorumlar