İstanbul eve kapandı, işte şehirde son durum

İstanbul'da günler öncesinden yetkili mercilerce uyarısı yapılan kar yağışı dün akşam saatlerinde ani bir şekilde bastırdı. Şehrin bazı noktalarında kar kalınlığı 40 cm'ye ulaştı. Kara hazırlıksız yakalanan sürücülerin neden olduğu trafik kazaları ve yolda kalmalar birçok noktada trafiğin kilitlenmesine neden oldu. Kar, şehrin deniz, kara ve havayolu ulaşımını olumsuz etikledi. Bugün gün içinde şehir genelinde yollar tamamen boşaldı. Trafik haritasında şehrin tamamı yeşil görünüyor.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul eve kapandı, işte şehirde son durum

Sonhaberler | Haber Merkezi

İstanbul'da dün akşam saatlerinde başlayan ilerleyen saatlerde ise iyice bastıran kar yağışı şehrin özellikle Avrupa yakasında hayatı durma noktasına getirdi. Özellikle mesai saatine denk gelen kar yağışı nedeniyle İstanbul'un Avrupa yakasında vatandaşlar ana arterlerde mahsur kaldı. TEM ve E-5 yolundaki sürücüler 8 saat boyunca yollarda kaldı. Yollarda oluşan yoğunluğun en büyük nedenlerinden biri TIR'ların neden olduğu trafik kazalarıydı. Birçok noktada da kuzlama yapılmadığı için yokuşlarda kalan araçlar nedeniyle trafik kilitlendi. Bütün uyarılara rağmen yollara hazırlıksız çıkan sürücüler de trafiğin kilitlenmesine neden oldu. Yollara kalan vatandaşların bazıları araçlarını yol kenarına terk ederek yürüyerek evlerine gitmeye çalıştı. İstanbul'da soğuk ve karın bastırması üzerine gözlerin çevrildiği bir başka kesim de evsizler oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yüzlerce evsizi Zeytinburnu'nda spor kompleksinde topladı. Kar yağışı  gecenin ilerleyen saatlerinde şehrin merkezinde de etkili olmaya başladı. Deniz, kara ve hava ulaşımı kar yağışından olumsuz etkilendi. BEDAŞ planlı elektrik kesintilerinin hepsini iptal etti, ancak şehirde yine de yer yer elektrik kesintileri yaşandı. Buzlanma nedeniyle bazı semtlerde su kesintileri yaşandı. İstanbul Deniz Otobüsleri seferlerini iptal etti. THY ve özel havayolu şirketleri yüzlerce seferini iptal etmek zorunda kaldı. İşte İstanbul'da son 24 saatte yaşananlar: 

BAZI BÖLGELERDE KAR KALINLIĞI 40 CM'Yİ BULDU

İstanbul'da akşam saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle İstanbul'un bazı bölgelerinde kar kalınlığı 40 santimetreye ulaştı. Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, kenti akşam saatlerinde etkisi altına alan kar fırtınası, Çatalca, Silivri, Büyükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Başakşehir, Arnavutköy, Mahmutbey başta olmak üzere il genelinde etkili oldu. Kar kalınlıkları 07.00 itibarıyla Beşiktaş, Üsküdar, Kadıköy, Bakırköy'de 8-13 santimetre, Eyüp, Kartal, Şişli, Ataşehir ve Maltepe'de 15-20 santimetre, Kağıthane, Başakşehir, Beylikdüzü, Ümraniye ve Çekmeköy'de 20-25 santimetre, Beykoz, Esenyurt, Büyükçekmece, Arnavutköy, Çatalca ve Aydos'ta 35-40 santimetre olarak ölçüldü. Büyükşehir Belediyesi, geceden itibaren bin 347 araç ve iş makinesiyle 9 bölgede üç vardiya halinde 7 bin personelle görev yaptı. İl genelinde fırtına ve kuvvetli yağış nedeniyle AKOM WhatsApp ihbar hattına gelen müracaatlar, Beyaz Masa ekipleri tarafından yönlendirildi.

Metrobüs seferleri artırılırken, metro 06.00'ya, marmaray 01.00'e kadar hizmet verdi. Mahmutbey gişeler ve Büyükçekmece bölgesine 7 Mobil büfe gönderilerek kumanya dağıtıldı. Bölge trafik ekipleri TEM otoyolu Selimpaşa ayrımından trafik akışını D100 istikametine yönlendirirken atık yönetim ekipleri de İstanbul geneli ana yollarda bulunan üst geçitlerde ve metrobüs üst geçişlerinde tuzlama çalışmaları yaptı. Karayolları ve Yol Bakım Daire Başkanlığına bağlı kar küreme ekipleri de söz konusu çalışmalar kapsımında 26 bin 264 ton tuz ve 10 ton solüsyon kullandı. Zeytinburnu Spor Salonunda 741 evsiz vatandaş da belediye ekiplerince misafir edilerek ihtiyaçları gideriliyor.

TEM'DE TIRLAR YOLLARI KİLİTLEDİ

TEM otoyolu Bahçeşehir mevkisinde 7 tırın karıştığı kazanın ardından Edirne istikametine trafiğe kapanan yol, araçların çekilmesiyle yeniden ulaşıma açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, kentte akşamdan bu yana süren kar yağışı nedeniyle TEM otoyolu Bahçeşehir mevkisinde 7 tır kayarak kazaya neden oldu. Kaza nedeniyle TEM otoyolunun Edirne istikameti trafiğe kapandı. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kazaya karışan tırların kurtarılması için ters yönden girerek bariyerleri kesti. Ekipler, araçları yol kenarına çekip trafik akışını sağladı. Bu arada, akşam saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle E-5 ve TEM otoyollarında 52 trafik kazası meydana geldi. Şehir içinde ve çevre yollarında özellikle kar lastiği kullanmayan araçlar, kazalara ve trafikte yoğunluğa neden oldu. Belediye ekipleri, yoğun trafik olan bölgelere mazot ve benzin tankerleri göndererek ihtiyacı olan vatandaşlara dağıttı.

ANA ARTERLER DE SORUN YOK

Birkaç gün öncesinden yoğun kar yağışının etkili olacağının duyurulmasına rağmen özellikle dün araçlarıyla yola çıkan bazı vatandaşlar zor anlar geçirirken, bugün ana arterlerde trafikte çok fazla sorun yaşanmıyor. Kar yağışının hafta sonuna denk gelmesi dolayısıyla öğrenci servislerinin görev yapmaması ve vatandaşların toplu taşıma araçlarına yönelmesi trafiği de rahatlattı. AKOM'dan alınan bilgiye göre, İstanbul genelinde trafik yoğunluğu yüzde 30 olurken, ana arterlerin yüzde 80'i açık görülüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, trafiğin aksamaması için TEM otoyolu, D100 karayolu ve diğer ana güzergahlarda çalışmalarını sürdürüyor. Bu arada, Kadıköy'de bazı ağaçlar, karın ağırlığına dayanamayarak devrildi.

DENİZ ULAŞIMI TAMAMEN DURDU

Şehir Hatları, kar yağışı nedeniyle tüm seferlerini iptal ederken, İstanbul Deniz Otobüsleri'nin (İDO) bazı seferleri de yapılamıyor. İstanbul'u dün akşam saatlerinde etkisi altına alan kar yağışı devam ediyor. Gece boyunca aralıksız süren kar yağışı, kenti beyaza bürüdü. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin tuzlama çalışmaları ana arterlerde yaşanabilecek sorunları engellerken, özellikle ara sokaklarda biriken kar nedeniyle araçlar ve vatandaşlar zor anlar yaşıyor. Vatandaşların, ağırlıklı olarak seferlerinde sorun yaşanmayan metrobüs, marmaray ve metroyu kullandıkları görülüyor. Şehir Hatları, bugün yapılacak tüm seferlerin hava muhalefeti nedeniyle iptal edildiğini duyurdu. Olumsuz hava koşulları sebebiyle İDO da bazı seferlerini iptal etti. Bu kapsamda, 07.15 Yalova-Yenikapı Ferry Cat tipi hızlı feribot, 07.30 Yenıkapı-Bursa hızlı feribot, 07.30 Bursa-Yenikapı hızlı feribot, 07.30 Beşiktaş-Kadıköy-Yenikapı-Bursa deniz otobüsü, 07.45 Yenikapı-Yalova Ferry Cat tipi hızlı feribot, 08.30 Armutlu-Armutlu Tatil Köyü-Yenikapı-Kadıköy deniz otobüsü ve 08.30 Bursa-Yenikapı-Kadıköy-Beşiktaş deniz otobüsü seferleri yapılamadı. İDO'nun, 09.30 Beşiktaş-Kadıköy-Yenikapı-Bursa deniz otobüsü, 09.30 Bandırma-Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü ve 18.30 Bandırma-Yenikapı hızlı feribot seferleri de yapılamayacak. İDO'nun tüm iç hat deniz otobüsü ve Harem-Sirkeci ile Eskihisar-Topçular araba vapuru seferleri sorunsuz bir şekilde yapılmaya devam ediyor.

BOĞAZ GEÇİŞLERE KAPATILDI

Kar yağışı ve tipi nedeniyle İstanbul Boğazı, gemi geçişlerine çift yönlü kapatıldı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, İstanbul Boğazı'nda yoğun sis nedeniyle gemi geçişlerinin saat 08.55 itibarıyla çift yönlü askıya alındığı bildirildi.

UÇAKLAR SABİHA GÖKÇEN'E YÖNLENDİRİLDİ

İstanbul'da etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle bazı uçaklar iniş için Atatürk Havalimanı yerine Sabiha Gökçen Havalimanı'na yönlendirildi. Kentte dün akşamdan itibaren yer yer fırtınayla görülen kar yağışı etkisini sürdürüyor. Olumsuz hava koşulları yüzünden Atatürk Havalimanı'na inemeyen bazı uçakların Sabiha Gökçen Havalimanı'na yönlendirilmesi bu bölgede yoğunluğa yol açtı. Kar yağışı, taksi seferlerini de aksattı. Havalimanında uçaklardan inen yolcular, uzun süre taksi bekledi. Saatlerce araç bekleyen ve uzun kuyruklar oluşturan yolcular, taksilerin havalimanına ulaşmasıyla alandan ayrıldı.

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA 610 SEFER İPTAL

THY'nin Atatürk Havalimanı'ndaki 610 tarifeli seferi yapılamadı. Pistlerde zaman zaman oluşan buzlanma nedeniyle havalimanı kapalılığı kaynaklı olarak 76 uçak diğer meydanlara yönlendirildi.

SABİHA GÖKÇEN'DE DE İPTALLER VAR

Öte yandan THY'in Sabiha Gökçen'deki seferlerinde de iptaller oldu. Konuyla ilgili yolculardan seyahatlerinden önce uçuşlarıyla ilgili son durumu "www.thy.com" resmi internet adresinden veya "444 0 849" numaralı çağrı merkezinden öğrenerek, havalimanlarına gelmelerini istedi.

PEGASUS 192 SEFERİ İPTAL

Pegasus Hava Yolları, kar yağışı nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan bugün ve yarın iç ile dış hatta yapılması planlanan 192 seferin iptal edildiğini duyurdu. Pegasus'tan yapılan açıklamada, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan bugün ve yarın iç ve dış hatlarda planlanan 192 tarifeli seferin yapılamayacağı belirtildi. Açıklamada, "Tüm misafirlerimizin uçuşlarını, havalimanına gelmeden önce web sitemiz 'flypgs.com' üzerinden kontrol etmelerini önemle hatırlatırız." denildi.

AKOM'DAN WHATSAPP İHBAR HATTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) WhatsApp İhbar Hattına geceden bu yana gelen yaklaşık 8 bin müracaatın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerince değerlendirildiği bildirildi. İl genelinde fırtına ve kuvvetli yağış nedeniyle, 0552 153 00 34 numaralı AKOM WhatsApp hattına yaklaşık 10 bin ihbar geldi. Beyaz Masa çalışanları tarafından gerçek olduğu tespit edilen yaklaşık 8 bin ihbara ekip sevk edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin karla mücadele çalışmaları sürüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kar yağışının çarşamba gününe kadar aralıklarla devam edeceği tahmin ediliyor.

EVSİZLER SPOR SALONLARINA TOPLANDI

Kış şartlarının ağırlaştığı İstanbul'da, sokakta yaşayan yaklaşık 800 vatandaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesince Zeytinburnu Spor Kompleksinde misafir ediliyor. İstanbul genelinde kar yağışının etkisini arttırması ve kış şartlarının ağırlaşması, hayatı zorlaştırdı. Bir yandan karla mücadele çalışması yürütülürken, sokakta yaşayan vatandaşlar da unutulmadı. Çeşitli nedenlerle sokaklarda yaşayan yaklaşık 800 vatandaş, zabıta ve polis ekiplerince sokaktan alınarak İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Zeytinburnu Spor Kompleksine getirildi. Burada, vatandaşların barınma, yiyecek, giyecek, sağlık ve temizlik ihtiyaçları karşılanıyor. Komplekste kalan vatandaşlardan Hüseyin Seyrek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine yardımcı olan ve her türlü ihtiyaçlarını karşılayan belediye ekiplerine teşekkür etti. Ev kirasını ödeyemediği için ailesiyle evden çıkarıldığını ve eşyalarının kendilerine verilmediğini dile getiren Seyrek, bu konuda da belediye ekiplerinden yardım istediğini söyledi.

KARIN KEYFİNİ YAŞAYANLAR DA VAR

İstanbul'da etkisini artıran ve yüksek kesimlerde yarım metreye ulaşan kar yağışı, tarihi ve turistik mekanlarda güzel görüntüler oluştururken, çocuklar da karın keyfini oynayarak çıkardı. Tüm yurdu etkisi alan kar, dün akşam saatlerinden itibaren İstanbul'a da yağmaya başladı. Etkisini artırarak tipiye dönüşen kar yağışının, 11 Ocak Çarşamba gününe kadar aralıklarla devam etmesi bekleniyor. Kar kalınlığı kent içinde yaklaşık 15-20, yüksek kesimlerde yarım metreye kadar ulaşırken, tüm kent beyaza büründü. Kar, Taksim Meydanı, Kız Kulesi, Sultanahmet Camisi, Süleymaniye Camisi, Galata Köprüsü, Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı ve Galata Kulesi gibi tarihi ve turistik mekanlarda güzel görüntüler oluşturdu. Güzel manzarayı fırsat bilen turistler ve fotoğraf tutkunları, cep telefonu ve fotoğraf makineleriyle anı ölümsüzleştirdi. Kar, hafta sonu olması sebebiyle özellikle çocuklar için eğlenceye dönüştü. Aileleriyle park ve sokaklarda kardan adam yapıp, kar topu oynayan çocuklar kar yağışının keyfini çıkardı. İstanbul Boğazı'nda tipi nedeniyle görüş mesafesi düşerken, bazı vatandaşlar kar altındaki sahil şeridinde kar topu oynadı, yürüyüş yaptı. Galata Köprüsü'nde kar yağışına ve tipiye rağmen balık tutmaya çalışan bazı vatandaşlar da teneke içinde ateş yakarak, ısınmaya çalıştı.

ELEKTRİK VE SU KESİNTİLERİ

Kar yağışı nedeniyle İstanbul'da elektrik kesintisi endişesi başladı. İstanbul'da etkili olan kar yağışı nedeniyle bazı ilçelerde elektrik ve su kesintileri yaşanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) alınan bilgiye göre, fırtına ve şiddetli yağış nedeniyle Avcılar, Büyükçekmece, Esenyurt ve Ümraniye ilçelerinin bazı mahallerine su verilemiyor. Fatih ve Küçükçekmece'de de bazı mahallerde elektrik kesintisi yaşanıyor. İl genelinde fırtına ve kar yağışının 24.00'e kadar aralıksız süreceği tahmin ediliyor.

PLANLI ELEKTRİK KESİNTİLERİ İPTAL

Başkent Elektrik Dağıtım AŞ (EDAŞ) ile İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ (AYEDAŞ), bakım ve iyileştirme çalışmaları kapsamında yapılacak planlı elektrik kesintilerini iptal etti. Enerjisa'ya bağlı Başkent EDAŞ ve AYEDAŞ'tan yapılan yazılı açıklamalara göre, Başkent elektrik dağıtım bölgesinde 7-8 ve 9 Ocak tarihlerinde planlanan kesintiler yapılmayacak. AYEDAŞ bölgesinde de 7-11 Ocak tarihleri arasındaki planlı bakım ve iyileştirme çalışmaları kapsamında yapılması planlanan elektrik kesintileri gerçekleştirilmeyecek.

KAR YAĞIŞININ ÇARŞAMBA GÜNÜNE KADAR SÜRMESİ BEKLENİYOR

Meteoroloji tahminlerine göre İstanbul'da pazar günü hariç Salı gününe kadar yağışı gözükmektedir. 6 Ocak'ta akşam başlayan kar yağışı İstanbul'ı felç etmiş durumda. Gündüz 8 derece olan sıcaklık, geceleyin -1 dereceye kadar düşecek. Cumartesi günü hava sıcaklığı 10 derece düşecek -1 derece olacak. Pazar günü kar yağışı gözükmese de sıcaklık düşmeye devam ediyor, -2 derece olacak. Ve öğrencilerin merakla beklediği Pazartesi günü. Meteoroloji tahminlerine göre Pazartesi günü kar yağışı gözükmekte. Pazartesi günü sıcaklık -1 derece olacak.

İSTANBUL'DA KAR TATİLİ BEKLENTİSİ OLUŞTU

İstanbul'da ani bir şekilde başlayan ve şehri kısa sürede kaplayan kar yağışı İstanbul'da kar tatili beklentisine neden oldu. Öğrenciler kar yağışı yağamaya başlar başlamaz, İstanbul Valisi Vasip Şahin’e twitter’da tweet atmaya başladı. Okullar tatil olacak mı sorusuna cevap arayan öğrenciler, Vali’yi mesaj yağmuruna tutmaya başladılar. Şu ana kadar gerek İstanbul Valisi’nden gerek İstanbul Valiliği’nden herhangi bir açıklama gelmedi. İstanbul Valisi Vasip Şahin, kar tatili mesajlarını sosyal medya hesabı üzerinden veriyor. Bu durumdan ötürü öğrenciler twitter’dan Vali’yi kar yağdığında mesaj yağmuruna tutuyor.

İSTANBUL TRAFİĞİNDE SON DURUM

İstanbul'da dün akşamdan bu yana yaşanan trafik yoğunluğu bugün gün içinde yerini sessizliğe bıraktı. Şehrin tamamında yollar boşaldı. Halk evine kapandı. 

Yorumlar