İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Ortak Deklarasyonu

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş: - "Bizler İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi çatısı altındaki Meclis üyeleri olarak, aziz milletimizin kendisine, milli iradeye, devletimize ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'mize yönelik 15 Temmuz gecesi başlatılan darbe girişimini şiddetle kınıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Ortak Deklarasyonu

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karşı "ortak deklarasyon" yayınlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, darbe girişimini şiddetle kınadı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, temmuz ayı toplantılarının ilk birleşimi Saraçhane'deki merkez binada gerçekleşti. 15 Temmuz'daki darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla oturuma başlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Türk bayraklarıyla donatıldı.

Belediye Meclisi'ne başkanlık yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Başkanı (UCLG) olarak New York’ta ana konuşmacı olarak katıldığı "BM Sürdürülebilir Kalkınma Yüksek Düzeyli Siyasi Forumu"ndan, ABD’nin Türkiye'ye uçuşları durdurması nedeniyle ancak birkaç saat önce aktarmalı olarak gelebildiğini söyledi.

"Acılar yaşadık, bedelsiz hiçbir şey olmuyor" diyen Topbaş, şanlı bayrağın göklerde özgürce dalgalanması için geçmişten günümüze bedeller ödendiğini anlattı. İnsan hayatında olduğu gibi devletlerin hayatında da dönüm noktaları ve acıların olduğunu vurgulayan Topbaş, şunları kaydetti:

"15 Temmuz uzun bir gece, kara bir leke olarak hepimizin hafızalarında kalacaktır. Maalesef ülkemize, milletimize ve demokrasiye kast edildi. Her türlü kumpasları kurarak ve senaryoları yazarak bu ülkenin geleceğiyle oynamaya kalktılar. Milli iradeye kast eden insanlar nasıl bu milletin mensubu olur? Yargı önünde hak ettikleri karşılığı alacaklar. Uzantısı ABD'de olan terör örgütü kendince hareket ederek terörist bir saldırı gerçekleştirdi. Şehitler verdik ve yaralılarımız var. Ben demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkan İstanbullulara ve tüm halkımıza özellikle teşekkür ediyorum. Siyasi mülahazaları bir tarafa bırakarak 79 milyon bir yumak olduk. Adeta Çanakkale Savaşı'ndaki gibi birlik ve beraberlik örneği ortaya koyduk. Bu meclis çatısı altında görev yapan siz değerli meclis üyelerimize de ortak kınama deklarasyonuna imza attığınız için teşekkür ediyorum."

"Büyük bir millete mensubuz. Ne güzel insanlar var ki ülkenin geleceği söz konusu olduğunda hayatını hiçe sayarak namluların önünde durabiliyorlar" diyen Topbaş, ABD'den Türkiye'deki gelişmeleri dakika dakika çok yakından takip ettiğini dile getirdi.

Topbaş, darbe girişiminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin işgal edilmesi anında çevreden gelen vatandaşların darbecilere karşı net bir tavır ortaya koyduğunu hatırlattı. Topbaş, "Maalesef halkına ateş açan teröristlerden öte canilerin silahlarıyla 17 kişi belediyemizin önünde şehit oldu. Belediyemizi kurtarmaya çalışan İstanbullulardan 40'ın üzerinde de yaralı var. Tankların üzerine çıkan vatandaşlarımız, 'Mehmetçik bizim askerimizdir' dedi ve içlerindeki bir avuç satılmış insanların Mehmetçiği temsil etmediğini biliyorlardı." şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni savunurken şehit düşen bir vatandaşın bugün ikindi namazına müteakip cenaze namazının olduğunu hatırlatan Topbaş, yaralılar arasında durumları ağır olan vatandaşların bulunduğunu aktardı.

Topbaş, "İnanıyorum ki bütün meclis üyeleri ve parti grupları olarak bu yaralıları ziyarete gideriz. Çünkü onlar Türkiye'nin bağımsızlığına ve demokrasisine halel gelmemesi için canlarını ortaya koydular. Temennimiz bundan sonra böyle acı olayların bir daha yaşanmaması." ifadelerini kullandı.

- Darbe girişimine karşı ortak deklarasyon

Konuşmasının ardından "İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Ortak Deklarasyonu"nu okuyan Topbaş, "Maalesef ülkemize, milletimize ve demokrasiye kast edildi. Milli iradeye sahip çıkan İstanbullulara ve tüm halkımıza özellikle teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Deklarasyonda şu ifadelere yer verildi:

"Bizler İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi çatısı altındaki Meclis üyeleri olarak, aziz milletimizin kendisine, milli iradeye, devletimize ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'mize yönelik 15 Temmuz gecesi başlatılan darbe girişimi şiddetle kınıyoruz. Ülkemizin birliği, beraberliği ve bütünlüğünü hedef alan bu darbe girişimi Türk demokrasi tarihine bir kara leke olarak girmiştir. Aziz milletimiz darbenin karşısında durmuş ve bu kanlı darbe girişimini engellemiştir. Türkiye Cumhuriyeti ve kurumlarını canı pahasına koruyan bu aziz millet her türlü övgü ve takdiri ziyadesiyle hak etmektedir."

O gece Türk milletinin devletine, hükümetine ve milli iradeye verdiği desteğin tarih boyunca unutulmayacağına dikkat çekilen deklarasyonda, "Herkes bilmelidir ki, bugün olduğu gibi gelecekte de milletimize, milli iradeye ve devletimize karşı her türlü girişim, karşısında milletimizin çelikten iradesini bulacaktır. TBMM'de grubu bulunan tüm siyasi partiler gibi İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi de, darbe girişimine ortak bir tavır ve dille karşı durmaktadır. Bu ortak tavır, milli irade ve milletimizi daha da güçlendirmiştir. İstanbul halkının temsilcisi olan bizler, tüm teşkilatlarımızla milli iradenin yanındayız, milli iradeye hep birlikte sahip çıkıyoruz ve ebediyen sahip çıkacağız." vurgusu yapıldı.

- Darbe girişimine tepki

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Temel Başalan da şunları söyledi:

"Hain darbe girişimi karşısında milletimizi dik durmaya davet eden Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Başbakanımıza, tüm siyasi parti temsilcilerimize, medya mensuplarına, ezan ve sela okuyan din görevlileri ile seccadeleri başında dua eden vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu darbe girişimini gerçekleştirenler asker değil, Mehmetçik değil, asker kılığında emperyalizme hizmet eden FETÖ'cü terörist ve canilerdir. Milletimizin istiklali için nasıl kenetlenebildiğimizi 3 gündür gösteriyoruz. Göstermeye de devam edeceğiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde sergilenen dayanışma, inanıyorum ki yeni güzel bir sürecin başlangıcı olacaktır. İnadına milli demokrasi, inadına milli irade, inadına barış, inadına kardeşlik… Millete darbe yapmaya kalkanlar, milletin darbesini yemiştir."

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever ise, şöyle konuştu:

"15 Temmuz gecesi Türkiye Cumhuriyeti, devletin içine sızmış ve yuvalanmış bir grup demokrasi ve halk düşmanı sözde asker tarafından, darbeyle ele geçirilmeye çalışılmıştır. Bunu yapmaya çalışanları, onlara yardım ve yataklık içinde olanları ve bunların oralarda palazlanmalarına olanak sağlayanları, CHP Grubu olarak şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Bir darbeyi görmüş, bir başka darbeyi de en acımasız sonuçları ile iliklerine kadar yaşamış bir arkadaşınız olarak, milletimize, halkımıza, devletimize, Cumhuriyetimize ve Demokrasimize büyük geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. 15 Temmuz gecesi askerle – polis, halkla – asker karşı karşıya getirilmiştir. Türkiye'de tüm darbeci faşistler öncelikle ülkede uygun koşulların hayat bulmasını beklemiş ve böylesi bir ortamın oluşmasına olanak sağlayacak koşulların yaratılmasına yardımcı olmaya çalışmışlardır."

Yorumlar