İsrail'in yeni yerleşim birimi onayına tepki

RAMALLAH (AA) - Filistinli yetkililer, İsrail hükümetinin Batı Şeria'da yeni bir Yahudi yerleşim birimi inşa etme kararına tepki gösterdi. Filistin Kurtuluş...

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in yeni yerleşim birimi onayına tepki

RAMALLAH (AA) - Filistinli yetkililer, İsrail hükümetinin Batı Şeria'da yeni bir Yahudi yerleşim birimi inşa etme kararına tepki gösterdi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri ve Başmüzakereci Saib Ureykat, kararla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail yönetimi, işgali ve ırkçı politikalarını sürdürmeye teşvik edilerek, Filistin topraklarında savaş suçu işlemesi ve uluslararası kanunları hiçe saymasından dolayı ödüllendirilerek barış tesis edilemez." ifadesini kullandı.

Açıklamasında, ABD, Birleşmiş Milletler (BM) ve AB'ye, İsrail'in cezasız kalmaması ve herhangi bir çözüm öncesinde sahada gerçekleştirdiği emrivakilerin durdurulmasının gerektiği mesajını veren Ureykat, yerleşim birimi inşaatlarının hiçbir şekilde tartışma ve müzakere konusu yapılamayacağını vurguladı.

FKÖ üyesi Hanan Aşravi ise kararla, "Filistin'in haritadan silinmesinin ve Büyük İsrail projesinin dayatılmasının hedeflendiğini." ifade etti.

Aşravi, "Bu karar, İsrail'in, adil barış ile istikrarın sağlanmasının gereklerine bağlı kalmak yerine Yahudi yerleşimcileri hoşnut etmeye çalıştığını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Filistin Dışişleri Bakanlığı da İsrail hükümetinin söz konusu kararını kınadığı açıklamasında, şunlar kaydedildi:

"İsrail hükümeti, devlet arazilerine el koymak ve bunları yerleşim birimlerine çevirmekle yetinmeyip Filistinlilerin özel mülklerine de el koyuyor ve bunları yerleşim birimi inşaatı için devlet arazisine dönüştürüyor. Yerleşim birimi inşa edilen arazilerin yüzde 48'i Filistinlilerin özel mülkiyetinde."

Açıklamada, "Karar, iki devletli çözümü baltalamakta ve uluslararası toplum ile BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yerleşim birimleriyle ilgili aldığı kararlara meydan okumaktadır." ifadesi kullanıldı.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Batı Şeria'da yeni bir Yahudi yerleşim birimi kurma kararının Güvenlik Kabinesi tarafından onaylandığı bildirilmişti.

İsrail, böylece yaklaşık 25 yıldır ilk kez yeni bir Yahudi yerleşim birimi kurulmasına onay verdi. İsrail yönetimi, 1993'teki Oslo Antlaşması'ndan bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te mevcut Yahudi yerleşim birimlerini sürekli genişletiyor ancak yenisini kurmuyordu.

İsrail'in fiili işgali altında olan Batı Şeria'da yaklaşık 400 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buradaki Yahudi yerleşim birimlerinin tamamı illegal kabul ediliyor.

Yorumlar