İsrail'in yeni yaptırımları Gazze'deki hayati sektörleri tehdit ediyor

GAZZE (AA) - NOUR ABU AİSHA - Yıllardır devam eden abluka nedeniyle uzun süredir zor durumda olan Gazze'yi, İsrail'in getirdiği yeni yaptırımlar sonrası daha da zor günler bekliyor. İhracatın yasaklanması, balık avlama sahasının daraltılması...

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in yeni yaptırımları Gazze'deki hayati sektörleri tehdit ediyor

GAZZE (AA) - NOUR ABU AİSHA - Yıllardır devam eden abluka nedeniyle uzun süredir zor durumda olan Gazze'yi, İsrail'in getirdiği yeni yaptırımlar sonrası daha da zor günler bekliyor.

İhracatın yasaklanması, balık avlama sahasının daraltılması ve ithal mallara getirilen düzenlemeler gibi maddeleri içeren İsrail'in yeni yaptırımları, Gazze'nin zaten kötü olan ekonomisini daha da kötüleştireceği ifade ediliyor.

Gazze'nin güneyindeki Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan gerçekleştirilecek ithalata getirilen yeni düzenleme ve kısıtlamalarla yalnızca gıda, sağlık malzemeleri ve akaryakıt girişine izin verilecek olmasının, bölgede oldukça kötü olan mevcut insani durumu olumsuz etkileyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Yeni yaptırımların Gazze'deki ekonomik sirkülasyonu zorlaştıracağı gibi ithalatçıların da İsrail tarafından gelecek mallara uygulanacak yeni ek mali yüklerle karşı karşıya kalacağı dile getiriliyor.

- Ham maddelere bağlı üretim yapan tüm sektörler duracak

Gazze Ticaret Odası Halkla İlişkiler Müdürü Mahir Tabba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik yeni yaptırımlarının doğuracağı sonuçlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tabba, "İsrail'in ithalata dair getirdiği yeni düzenlemeler, Gazze ekonomisini ve özellikle başta sanayi olmak üzere tüm sektörleri yakından etkileyecek." dedi.

Bu gelişmeden en çok etkilenen kesimin İsrail limanlarında yüzlerce konteyner malları bekleyen ithalatçılar olduğunu söyleyen Tabba, malların limanlardaki bekleme sürelerinin artması, depolama işlemlerine getirilen ek ödemeler ve bekletilmelerden kaynaklanan son tüketim tarihlerinin aşılması gibi durumlar nedeniyle ithalatçıları bir dizi zararın beklediğini ifade etti.

Tabba, yeni yaptırımların Gazze'ye ham madde girişine engel olacağını ve bunun da ham maddelere bağlı üretim yapan tüm sektörlerin tamamen durması anlamına geldiğini vurguladı.

- Sanayi sektörlerinde çalışan binlerce kişi daha işsiz kalacak

İsrail'in yeni yaptırım kararının yaratacağı toplumsal etkilere de değinen Tabba, işsizlik rakamlarının rekor düzeyde olduğu Gazze'de sanayi sektörlerinde çalışan binlerce kişinin daha işsiz kalabileceği uyarısında bulundu.

Tabba, İsrail'in inşaat ve tarım sektörlerinde kullanılan ham madde ve malzeme girişini yasakladığına dikkati çekerek, dolayısıyla Gazze'de yeni yaptırımlardan etkilenecek bir diğer sektörün de bunlar olduğuna işaret etti.

Gazzeli çiftçilere yönelik yaptırımların meyve ve sebze üretimini yakından etkileyeceğini dile getiren Tabba, ihracatın yasaklanması nedeniyle artık Batı Şeria ve İsrail piyasalarında Gazzenin sebze ve meyvelerinin yer almayacağını dile getirdi.

Tabba, buna ek olarak balıkçılara getirilen "6 mil" avlanma sınırının geçimlerini denizden sağlayan çok sayıda aileyi zor durumda bırakacağını söyledi.

- "Gazze'den günlük ortalama 20 konteyner mal ihracatı yapılabiliyor"

Tabba, İsrail'in Temmuz 2014'teki saldırısından kısa süre önce yine Gazze'den ihracatı yasakladığını ancak saldırıların son bulmasının ardından meyve, sebze ve yerli üretim konfeksiyon ürünlerinin ihracatına izin verdiğini hatırlattı.

Bölgenin ihracat potansiyeline ilişkin Tabba, "Gazze'den günlük ortalama 20 konteyner mal ihracatı yapılabiliyor." dedi.

İsrail yönetimi Gazze'ye girişine izin vermediği bazı ürünlere, bölgede "terör ya da şiddet amaçlı kullanılması ihtimalinden" dolayı yasak getirildiğini savunuyor. Yeni düzenlemeyle girişi tamamen yasaklanan ürünlerin başında sanayi malları geliyor.

Hamas'ın seçimleri kazandığı 2006'dan bu yana Gazze, İsrail tarafından büyük baskılara maruz kalıyor. Yaklaşık 12 yıldır katı bir abluka altında tutulan Gazze'ye, İsrail üç büyük saldırı düzenledi. İsrail'in söz konusu saldırıları geride binlerce ölü ve yaralı bırakırken bölgenin alt yapısı da büyük hasar gördü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hafta başında partisinin grup meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Gazze'nin yönetimini elinde tutan Hamas'a karşı yeni yaptırımlar getireceklerini açıklamıştı.

Bu yaptırımlara İsrail'den Gazze'ye ticari malların girişinin yapıldığı Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'nı kapatmakla başlayacaklarını dile getiren Netanyahu, ''Hamas'a karşı derhal çok sıkı önlemleri yürürlüğe koyuyoruz. Önemli bir adım olarak bugün Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'nı kapatıyoruz. Buna ilave adımlar da atacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar