İsrail'in yasa dışı yerleşim birimi kanununa tepkiler

- Fetih Hareketi: - "İsrail'in ırkçı yasalarının tümü, Yahudi yerleşimcilerin hizmetine sunmak üzere Filistin topraklarını daha çok işgal etmeyi içeriyor" - İslami Cihad Hareketi: - "Yahudi yerleşim politikalarıyla mücadele için çözüm, direnişin elini serbest bırakmaktır. İsrail'in Filistin topraklarında barınmasına imkan sağlayan siyasi çözümler, sonuç vermeyen çözümlerdir" - FHKC: - "Filistinliler, ABD Yönetimi güdümünde olan yeni bir yerleşim politikasıyla karşı karşıyadır"

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in yasa dışı yerleşim birimi kanununa tepkiler

GAZZE (AA) - Filistinli gruplar, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştıracak yasa tasarısının İsrail parlamentosu (Knesset) tarafından onaylanmasını kınadı.

Gazze'deki Fetih Hareketi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in ırkçı yasalarının tümü, Yahudi yerleşimcilerin hizmetine sunmak üzere Filistin topraklarını daha çok işgal etmeyi içeriyor. Filistin halkı, topraklarının ellerinden alınmasına karşı sessiz kalmayacak." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Arap ve İslam ülkelerine, İsrail'e karşı mücadelesinde Filistin halkının yanında yer alma" çağrısında bulunuldu.

İslami Cihad Hareketi'nden yapılan açıklamada da İsrail'in söz konusu yasası "illegal ve ırkçı" olarak nitelendirilerek, şunlar kaydedildi:

"Yahudi yerleşim politikalarıyla mücadele için çözüm, direnişin elini serbest bırakmaktır. İsrail'in Filistin topraklarında barınmasına imkan sağlayan siyasi çözümler, sonuç vermeyen çözümlerdir."

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nden (FHKC) yapılan açıklamada ise Knesset'in söz konusu yasa tasarısını onaylamasının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Yahudi yerleşim yerlerinin illegal olduğuna dair kararına aykırı olduğuna dikkat çekildi.

Bu yasanın, işgalci İsrail'in Filistinlilerle ilişkilerindeki sömürgeci politikasını ortaya koyduğu ifade edilen açıklamada, "Filistinliler, ABD Yönetimi güdümünde olan yeni bir yerleşim politikasıyla karşı karşıyadır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi'nden yapılan açıklamada da şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu yasanın onaylanması, İsrail hükümetinin Filistin halkına açıkça açtığı savaş çerçevesinde bir gelişme. Bu adım, Filistin topraklarını daha geniş bir alanda ele geçirme kapsamında 'yerleşim ve sömürgeci' projesini tamamlaması için İsrail hükümetine meşruiyet sağlamış olacak."

Knesset, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştırmaya yönelik yasa tasarısını dün son kez görüşerek onaylamıştı.

Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bini aşkın Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre bu bölgelerdeki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

Yorumlar