İsrail'in yargılandığı davada son duruşma

İsrail'in soykırım suçlamasıyla yargılandığı UCM'deki davada bugün son duruşma yapıldı. Duruşmanın bugünkü etabında, İsrail sözlü savunmasını yaparak Hamas'ın yaptıklarını gerekçe göstererek kendilerini haklı çıkarmaya çalıştı.

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in yargılandığı davada son duruşma

Hollanda'nın Lahey kentinde yer alan Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD), Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail'e karşı açtığı "soykırım" davasının ikinci günü gerçekleşti. Davada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği iddiası ele alındı.

İsrail'e, Gazze'deki "soykırım niyetini kanıtladığı" suçlaması yöneltildi. Dün yapılan ilk günkü duruşmada, Güney Afrika'nın İsrail'e yönelik soykırım suçlaması ve saldırıların durdurulması için ihtiyati tedbir talepleri dinlendi. Bugünkü duruşmada ise İsrail heyeti savunmasını yaptı.

İSRAİL'İN SAVUNMASI

İsrail Dışişleri Bakanlığı Hukuk Danışmanı Tal Becker, Güney Afrika'nın ülkesine yönelik suçlamalarını reddetti ve iddiaların "Hamas tarafından sağlanan doğrulanmamış istatistiklere" dayandığını öne sürdü. Becker, Güney Afrika'nın davasını "iftira" olarak nitelendirdi ve İsrail'in sivil altyapıya zarar verdiğine dair iddialara detaylı olarak değinmedi. Becker ayrıca, Güney Afrika'nın Hamas ile ilişkili olduğu iddiasını dile getirdi.

İsrail'in avukatları, Güney Afrika'nın iddialarına yanıt verdi. Malcolm Shaw, her çatışmanın soykırım olmadığını savunarak, İsrail ile Güney Afrika arasındaki Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali konusunda bir uyuşmazlık olmadığını iddia etti. Avukatlardan Galit Raguan, Gazze'deki insani durumu kabul etti fakat İsrail'in bu durumu azaltmak için gerekli adımları attığını savundu. Omri Sender, Gazze'ye insani yardım girmesini sağladıklarını iddia etti. Christopher Staker ise, Güney Afrika'nın taleplerinin Hamas’ın yeniden saldırıya hazırlanmasına imkan sağlayacağını öne sürdü.

GÜNEY AFRİKA'NIN İSRAİL'E YÖNELİK "SOYKIRIM DAVASI"

1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi uyarınca, Güney Afrika, İsrail'in Gazze'deki faaliyetlerinin sözleşmeyi ihlal ettiği iddiasıyla UAD'de dava açtı. Güney Afrika, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarını durdurması ve soykırıma karışanların cezalandırılması için adımlar atmasını talep ediyor.

Duruşmaların tamamlanmasının ardından UAD, tarafların beyanlarını ve delillerini inceleyerek karar için müzakerelere başlayacak. Soykırım gibi acil durumlarda, Divan'ın kararının birkaç hafta içinde açıklanması bekleniyor.

 

Yorumlar