İsrail'in Şeyh Salah'ı gözaltında tutması

- Salah'ın avukatlarından Zabarka: "İddianamade Salah'a ait olmayan ifadeler yer alıyor. Suçlamaların ve iddianamede yer alan ifadelerin asılsız olduğunu kanıtladık ve mahkemeye Salah'ın konuşmasını açıklayan bir video kaydı sunduk"

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in Şeyh Salah'ı gözaltında tutması

KUDÜS (AA) - İsrail Başsavcılığı'nın, 1948 Filistin İslami Hareketi lideri Şeyh Raid Salah'a asılsız suçlamalar yönelttiği ve Salah'ın savunma heyetinin bu iddiaları çürüten delil niteliğinde belgeleri mahkemeye sunduğu belirtildi.

Salah'ın avukatlarından Halid Zabarka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "kışkırtıcı açıklamalar yaptığı ve yasa dışı bir derneğin faaliyetlerini desteklediği" iddiasıyla geçen ay gözaltına alınan Şeyh Salah'ın yargılandığı davaya dün Hayfa Bölge Mahkemesi'nde devam edildiğini söyledi.

İsrail Başsavcılığı'nın ağustos ayında hazırladığı iddianamede Salah'a yönelik asılsız suçlamalar yer aldığına dikkati çeken Zabarka, savunma heyeti olarak bu iddiaları çürüten delil niteliğinde belgeleri dünkü duruşmada mahkemeye sunduklarını söyledi.

"İddianamade Salah'a ait olmayan ifadeler yer alıyor. Suçlamaların ve iddianamede yer alan ifadelerin asılsız olduğunu kanıtladık ve mahkemeye Salah'ın yaptığı konuşmayı daha net açıklayan bir video kaydı sunduk." diyen Zabarka, şöyle devam etti:

"Başsavcılığın, Salah'ın şiddete teşvik ettiği iddiasıyla kullandığını iddia ettiği bazı terimlere açıklık getirdik. Örneğin bunlardan birisi, dini terminolojide yer alan 'rıbat' kelimesi. Şeri açıdan kelimenin anlamını izah ettik, Mescid-i Aksa'da rıbatın Müslüman'ı Allah'a yaklaştıran bir ibadet olduğunu açıkladık. Dini kavramların terörle ilişkilendirilmesinin aklın almayacağı bir durum olduğunu söyledik."

Zabarka, Başsavcılığın, Salah'ın kullandığı "şehit" kelimesini de "provokatif" bulduğuna dikkati çekerek, "Buna karşılık mahkemede Arap ve Müslüman bir toplum olarak İsrail işgal güçleri tarafından öldürülen kişilerin şehit olduğuna iman ettiğimizi dile getirdik." ifadesini kullandı.

- Gözaltı kararına yeniden itiraz edildi

Duruşmada Salah'ın yargılama süresince gözaltında tutulması kararına da itiraz ettiklerini aktaran Zabarka, bıçaklı saldırı girişiminde bulunduğu iddiasıyla öldürülen ve daha sonra suçsuz oldukları kanıtlanan Filistinlilerle ilgili de deliller sunduklarını kaydetti.

Avukat Zabarka, mahkemenin Salah'ın gözaltında tutulmasına yönelik itirazı değerlendirip kararı kendilerine elektronik posta aracılığıyla ulaştıracağı bilgisini verdi.

1948 Filistin İslami Hareketi lideri Şeyh Raid Salah, İsrail polisinin 15 Ağustos'ta Ummul Fehm'deki evine düzenlediği baskınla gözaltına alınmıştı. İsrail polisi, Salah'ın "kışkırtıcı açıklamalar yaptığı ve yasa dışı bir derneğin faaliyetlerini desteklediği" iddiasıyla gözaltına alındığını açıklamıştı.

Daha önce de birçok kez hapis yatan Şeyh Salah son olarak 9 ay cezaevinde kaldıktan sonra 17 Ocak'ta serbest bırakılmıştı.

İsrail yönetimi, 1948 Filistin İslami Hareketi'ni Kasım 2015'te Mescid-i Aksa ve Doğu Kudüs'te işgal karşıtı faaliyetler yürüttüğü gerekçesiyle "terör örgütü" ilan ederek yasaklamıştı.


Yorumlar