İsrail'in "kiliseleri vergilendirmeyi askıya alma" kararı

- Hristiyan ve Müslüman Filistinliler, İsrail'in kiliseleri vergilendirmeyi askıya almasını, İsrail makamları karşısında kazanılan yeni bir zafer şeklinde nitelendirdi

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in "kiliseleri vergilendirmeyi askıya alma" kararı

RAMALLAH (AA) - Hristiyan ve Müslüman Filistinliler, İsrail'in kiliseleri vergilendirmeyi askıya almasını, İsrail makamları karşısında kazanılan yeni bir zafer şeklinde değerlendirdi.

Kudüs ve Kutsal Mekanlara Destek için İslam-Hristiyan Komisyonu Genel Sekreteri Hanna İsa, Ramallah'taki Filistin Enformasyon Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, İsrail'in vergi uygulamasıyla kiliseleri kontrol altına alma girişiminde başarısız olduğunu ifade etti.

"Kudüslüler, İsrail karşısında bugün bir zafer daha kazandı. Bu zaferlerin ilki Mescid-i Aksa'daki elektronik kapı uygulamasıydı" diyen İsa, "İsrail, vergi uygulamasıyla Kudüs kentindeki Hristiyan varlığına bir darbe indirmeye, kiliseye ait mülkleri ele geçirmeye çalıştı." ifadesini kullandı.

İsa, Kudüs'teki Eski Şehir'in yüzde 28'inin kiliselerin mülküne, yüzde 29'unun İslami vakıflara ve kalanının da Filistinli ailelere ait olduğunu belirtti.

El-Aksa Vakfı ve Mirası Akademisi Başkanı Nacih Bekirat ise Kudüslülerin, İslam ve Hristiyan birliğiyle İsrail makamları karşısında zafer kazandığını kaydederek, "Filistin halkı, uluslararası komplolara rağmen Kudüs kentinden vazgeçmeyecek." dedi.

Bekirat, kentteki kutsal mekanlar ve varlıklara yönelik tehlikelerle mücadelede Kudüslülerin birlik, beraberliğinin önemine dikkati çekti.

Ramallah'taki Rum-Ortodoks Cemaati manevi lideri İlyas Avvad ise İsrail'in kiliselerin vergilendirilme kararını dondurmasının Müslüman ve Hristiyanların zaferi olduğunu dile getirerek, bunun Kudüslülerin; Aksa'ya elektronik kapı yerleştirilmesi girişiminin ardından kazandığı ikinci zafer olduğunu vurguladı.

Avvad, İsrail makamlarının Kudüs'teki kiliselere ait mülklere el koymak hedefiyle şartları değerlendirdiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Kur'an-ı Kerim ve İncil taşıyan Müslüman ve Hristiyan'ın, Kıyamet Kilisesi önünde bir aradaki duruşuna şahit olduk. Zaferin sırrı budur. İşgal güçleri karşısında biriz."

- Ne olmuştu?

İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi, daha önce yaptığı açıklamada, kentteki kilise ve bu kiliselere ait gayrimenkulleri vergilendirme niyeti olduğunu açıklamıştı. Belediye, 882 kilise mülkünü vergiye bağlayacağını, yıllardır süregelen "vergiden muaf olma" durumunu kaldıracağını ve vergisi ödenmeyen mülklere el konulacağını beyan etmişti.

Hristiyan dünyasının en kutsal mekânlarından Kudüs'teki Kıyamet Kilisesi de İsrail'e bağlı belediyenin kentteki kiliseleri vergiye bağlama planını protesto amacıyla pazar günü ibadete ve ziyarete kapatılmıştı.

İsrail hükümeti, dün yaptığı yazılı açıklamayla vergilendirme kararını askıya aldığını duyurmuştu.

Kudüs'teki yaklaşık 300 bin Filistinli nüfusun 10 ila 12 binini Hristiyan Araplar oluşturuyor.

Yorumlar